Zdravlje Ratka Mladića tema tek 29. maja: Haško veće još nije dozvolilo posetu advokata

S. J. M.

12. 05. 2020. u 06:44

Здравље Ратка Младића тема тек 29. маја: Хашко веће још није дозволило посету адвоката

Ratko Mladić / Foto icty/AP

Sud u Hagu u ponedeljak zakazao statusnu konferenciju generalu Ratku Mladiću. Sekretarijat se u sredu izjašnjava kako da ga poseti advokat

ŽALBENO veće Ratka Mladića u Mehanizmu za krivične sudove u Hagu zakazalo mu je za 29. maj redovnu statusnu konferenciju koja inače treba da se održava svaka tri meseca. Da bi se ona mogla održati, Mladić mora da ima neposredan kontakt sa svojim braniocem, kako bi se pripremili, ali ga general zbog restriktivnih mera u Holandiji oko epidemije virusa korona nije video više od dva meseca.

Sudsko veće je zbog toga naložilo sekretarijatu suda da se do sredeizjasne kako da advokatu omoguće da poseti Mladića u pritvorskoj ćeliji, s obzirom na to da je još na snazi zabrana poseta u zatvorskom kompleksu u Sheveningenu. Prema odluci Veća zbog raznih postojećih restrikcija, koja se odnose pre svega na putovanja, statusna konferencija se neće održati u sudnici kao do sada, već putem video-linka. Sekretarijatu je naloženo i da nađu način da organizuju da za vreme konferencije pored srpskog generala bude i njegov branilac.

S obzirom na to da još nije moguće putovati u Holandiju zbog zatvorenih granica, sa Mladićem bi u tom slučaju najverovatnije bio samo jedan branilac i to Dragan Ivetić, koji je u Hagu.

Na statusnoj konferenciji, koja najčešće traje između pola sata i sat, razmatraju se tehničke stvari i opšta pitanja. Mladić tu ima priliku da sudskom veću izloži kakvo mu je zdravstveno stanje ili da iznese neke primedbe na lečenje. Taj deo je do sada uvek bio zatvoren za javnost. Osim toga, može da ukaže na uslove u pritvoru, da li mu je nešto potrebno i da li dobija sve što mu je neophodno za sudski postupak, kako bi mogao adekvatno da se brani.

POGORŠANA KRVNA SLIKA

GENERAL Mladić poslednjih dana nije dobrog zdravstvenog stanja, jer mu se naglo pogoršala krvna slika. On inače više od pola godine ima ozbiljnih problema sa anemijom, koju mu u pritvoru očigledno dobro ne leče, pošto su ocene da je sada i životno ugrožen. I pored takvog Mladićevog zdravstvenog stanja, u Mehanizmu je zakazana javna rasprava po žalbama na prvostepenu presudu za 16. i 17. jun.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije