Prištinski mediji o ubistvu zaštićenog svedoka Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu

Novosti Online / D.Z.

sreda, 15. 01. 2020. u 15:37

Приштински медији о убиству заштићеног сведока Специјалног суда за злочине ОВК у Хагу

Ilustracija/Foto: A. Stanković

Šumarski inspektor Nazmi Rustemi, čije je telo pronađeno pre mesec dana kod jezera Badovac, bio je zaštićeni svedok Specijalnog tužilaštva pri Specijalnom sudu za procesuiranje zločina pripadnika bivše tzv. OVK
Šumarski inspektor Nazmi Rustemi, čije je telo pronađeno pre mesec dana kod jezera Badovac u blizini Prištine, bio je zaštićeni svedok Specijalnog tužilaštva pri Specijalnom sudu za procesuiranje zločina pripadnika bivše tzv Oslobodilačke vojske Kosova.


Naime, kako su preneli prištinski mediji na albanskom jeziku Nazmija Rustemija (63 godine) iz Prištine istražitelji Specijalnog suda saslušali su tri meseca pre nego što je pronađen mrtav.


Nestanak Rustemija, kako su nam saopštili iz kosovske policije, prijavila je njegova supruga Eljmaze, koja je u izjavi prištinskim medijima na albanskom jeziku ispričala da je pokojnik koji je radio kao šumarski inspektor u opštini Priština imao problema i ranije zbog pretnji kao i da su mu pre nekoliko godina nepoznate osobe zapalile automobil. Takođe, članovi njegove porodice istakli su da je i tokom sukoba na Kosovu Rustemi bio talac "OVK".


Iako iz Specijalnog suda za zločine "OVK" u Hagu nisu, kako su naveli, iz profesionalnih, etičkih i pravnih razloga, želeli da na zahtev albanskih medija u Prištini potvrde ubistvo Rustemija, prištinski mediji podsećaju na brojna ubistva potencijalnih svedoka pred Specijalnim sudom u Hagu odnosno nekoliko desetina likvidacija lica za koja se pouzdano znalo da će svedočiti protiv nekadašnjih pripadnika "OVK".


Pročitajte još: Svedoci protiv OVK ovog puta zaštićeni


Inače, prištinski mediji ističu da iako se smrt Rustemija još nije rasvetlila, on je najverovatnije ubijen uravo zbog statusa zaštićenog svedoka i uprkos tome što su iz Haškog tribunala isticali da je uspostavljen pouzdan sistem zaštite svedoka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije