Bivši gerilac tzv. OVK čeka izručenje Srbiji?

M. Stančić/Tanjug

25. 07. 2019. u 19:45

Бивши герилац тзв. ОВК чека изручење Србији?

Skoplje Foto M. Stančić

Učestvovao je u borbama u kosovskoj oblasti Dukađini, po poternici Srbije uhapšen je na graničnom prelazu Blace, kao osumnjičeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništa na Kosovu i Metohiji

SKOPLjE OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

Uhapšenom Tomoru Morini, poreklom iz Đakovice, bivšem pripadniku terorističke paravojne grupacije takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), sudija prethodnog postupka, Krivičnog suda u Skoplju, po predlogu Javnog tužilaštva Severne Makedonije (RSM) odredio je meru 30-dnevnog pritvora, saopšteno je iz pomenutog suda ukazivanjem da će u postupku za ekstradiciju odlučivati resorno Ministarstvo pravde.

Morina koji je kao pripadnik OVK u ratnim dejstvima protiv regularnih vojno policijskih snaga SRJ učestvovao u borbama u kosovskoj oblasti Dukađini, po poternici Srbije uhapšen je na graničnom prelazu Blace, kao osumnjičeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništa na Kosovu i Metohiji.

Pročitajte još - U Makedoniji uhapšen bivši pripadnik tzv. OVK Tomor Morina

Uhapšeni je u četvrtak priveden sudiji za prethodni postupak Osnovnog krivičnog suda u Skoplju, kako je navedeno, „sa predlogom Javnog tužilaštva za opređivanje mere pritvora zbog ekstradicije po raspisanoj međunarodnoj poternici Interpola – Srbija“. Po soslušanju, u prisustvu njegovih branioca, procenom činjenica i dokaza po predlogu, sudija prethodnog postupka doneo je rešenje kojim je prihvaćen predlog tužilaštva za određivanje ekstradicionog pritvora...“

U pogledu postupka za ekstradiciju, odlučivaće nadležno Ministarstvo pravde, navodi se u saopštenju Krivičnog suda u Skoplju.

ALIJANSA ZJADINA SELE TRAŽI BEZUSLOVNO PUŠTANjE MORINE


Stranka Albanaca u Severnoj Makedoniji, Alijansa za Albance, kojom rukovodi Zijadin Sela, uvređena je hapšenjem bivšeg pripadnika tzv. OVK, Tomora Morinu s Kosova i zahteva od makedonskih vlasti da on odmah bezuslovno bude pušten na slobodu, prenela je "Koha".


U saopštenju te stranke se navodi da je Morina bio “borac za slobodu” i tvrdi da makedonska vlada, na čelu sa ministrom unutrašnjih poslova Oliverom Spasovski i Agimom Nuhiuom “nastavlja da radi i poštuje beogradske direktive".


Alijansa za Albance smatra da nema načina da se Severna Makedonija priključi NATO i EU tako što će poštovati poternice koje je raspisao bivši predsednik SRJ i Srbije Slobodan Milošević.


Oni makedonsku vladu upozoravaju da suživot i blagostanje svih građana ne mogu da se postignu provokacijama, hapšenjima i prevarama“, podsećajući da su to činile vlasti 2001. i, kako navode, dovele do sukoba.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Pera

25.07.2019. 21:06

Ovo kao da se nije ni desilo. Šipci vladaju Makedonijom uskoro će sve odatle proterati. Makedonija je okupirana zemlja. Makedonci su narod drugog reda u svojoj zemlji. Matka izletište Skopljanaca crkveni praznik crkva u Matki služi a oko nje šipci na sve strane. Većina su bili oni. Toliko o makedonskoj državi.

Nn

26.07.2019. 07:46

Nema ništa od izručenja jer će šiptari zapretiti Makedoncima i moraće ga Makedonci pustiti.

буки

26.07.2019. 10:56

И да Албанци не владају Македонијом, не би нам га изручили, а овако нема ни теоретске шансе да тај стигне до српског правосуђа.

NE BUDITE TOLIKO NAIVNI

28.07.2019. 20:55

NIKAD TERORISTA NECE BIT IZRUCEN SRBIJI, posebno iz zemalja zapadnih podrepasa, to smo nekoliko put doziveli.

Далматинац

17.01.2020. 22:58

Има да буде изручен закон и правила се морају поштовати.