SUD BiH izreći će danas prvostepenu presudu Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli, optuženima za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dečaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika.

Tužilaštvo BiH tereti Elfetu Veseli da je kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, tzv. Armije BiH, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići - Novo Selo na području Kamenice.


PROČITAJTE JOŠ: FILM "SUZE ANĐELA": Mali Slobodan nije zaboravljen

Prema optužnici, Veselijeva je na najsvirepiji način ubila dečaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično delo, ali nije preduzeo neophodne mere da ona bude kažnjena.

Tužilaštvo je u završnoj reči 12. marta naglasilo da je tokom postupka van svake razumne sumnje dokazalo krivicu optuženih.

Tužilac u ovom predmetu Miroslav Janjić rekao je da je krivica dokazana van svake sumnje i da je svaka činjenica iz optužnice potkrepljena dokazima i svedocima, odnosno da je Veselijeva bila pripadnik jedinice Sakiba Halilovića i da je ubila 12-godišnjeg dečaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića.

- Ubistvo deteta ni na bilo koji način nije povezano sa vojnom nuždom. Evo i da je dete bilo špijun, kako tvrde neki svedoci, to nije opravdanje za ubistvo. Više je nego nesporno da je dete ubila Veselijeva, a da je Halilović komandovao jedinicom kojoj je ona pripadala - poručio je tužilac i dodao da je ovo jedan od retkih predmeta ratnog zločina, gde su iskaz svedoka i nalaz veštaka saglasni.

Žrtva: Slobodan Stojanović


Branioci Halilovića i Veselijeve u završnim rečima 29. marta zatražili su da oni budu oslobođeni.

Halilovićev branilac Lejla Čović rekla je da u ovom krivičnom postupku ne postoji nijedan materijalni dokaz da je Halilović bio imenovan, izabran ili postavljen na poziciju komandovanja.

Mirna Delalić, branilac Elfete Veseli, rekla je da Veselijeva nikada nije bila pripadnik nijedne vojne jedinice, niti je učestvovala u ratnim dejstvima, i da nije istina da je optužena dečaka ubila iz osvete.


PROČITAJTE JOŠ: Elfeta nožem presekla vrat dečaku, Orić mirno gledao kako gga kolje

UHAPŠENA 2016. GODINE

ELFETA Veseli je uhapšena u Švajcarskoj polovinom 2016. godine po zahtevu Tužilaštva BiH. U BiH je izručena u aprilu 2017. godine, gde joj je nakon nekoliko meseci počelo suđenje za ubistvo dečaka Slobodana Stojanovića.