УБИЛА га, па убила. Шта ћемо сад. Остали су ћутали, јер Насеру нико ништа није смео рећи. Обожавао је Елфету, због њених заслуга у рату".

Ово је у четвртак на суђењу у Сарајеву за монструозно убиство дечака Слободана Стојановића (12) 1992. године, путем видео-линка изјавио заштићени сведок Тужилаштва БиХ "С-1", доводећи тако у директну везу Насера Орића са свирепим злочином.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Малог Слободана мучили као српског шпијуна

Очевидац је потврдио да је Елфета Весели ножем пресекла врат дечаку, али да није видио када је испалила један или два хица из пиштоља који му је прислонила на главу.

- На месту злочина осим Орића били су и Сакиб Халиловић Кибе и Зулфо Турсуновић. Тог дана током сукоба са српском војском сам рањен, после чега су ме однели у амбуланту у Каменици где је било зборно место свих јединица. У једном моменту чуо сам дечји глас: "Бежите, бежите, ево балија, побиће нас све".

Сведок је изјавио да је дечак имао између 10 и 15 година. Појавио се на бициклу из правца Глођанског брда. Био је мршав, смеђе косе. Имао је на коленима поцепане панталоне и белу мајицу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Орић поново седа на оптуженичку клупу?


Насер Орић

- Дечак је био удаљен 10-15 метара од Орића и Кибета. Пришла му је Елфета Весели и ухватила га за главу. Неко је, каже, рекао да ће она направити "белај", на шта је Орић одговорио да "она нема ј... за то". Са удаљености од неких осам метара, видио сам како Елфета држи дете за главу, узима нож и говори: "Ако сам ја балинкура, он је четник", након чега му повлачи нож испод браде.

Испод врата је текла крв, а ја сам окренуо главу и чуо кркљање, као да је хтео нешто рећи. Она га је одгурнула. Када је пао, давао је знаке живота. Неко је тада рекао да је "тек тада, готов" - испричао је "С-1".

Сведок је видио да је Елфета, кад су је напали за то што је урадила, узела "дугу деветку" и прислонила дечаку на главу, али да није видео када је пуцала. Али је, каже, скинула и бацила крваву кошуљу и отишла да опере руке.

- Нико се није надао да ће то урадити. Нико је за то није казнио, ни Орић, ни Кибе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СЕЋАЊЕ НА ЗВЕРСКИ УБИЈЕНОГ ДЕЧАКА: При крају споменик Слободану Стојановићу


СКЛОЊЕН ЗБОГ ПРЕТЊИ

НАСТАВАК суђења Елфети Весели и Сакибу Халиловићу Кибету за овај језиви злочин, заказан је за 19. децембар. Заштићени сведок је рекао да је због претњи и порука које су му упућене, и због изјава против Орића и других, са породицом пресељен из БиХ. Рекао је да га је један полицајац упозорио да ће га Орић убити.