VIŠI sud u Beogradu doneo je odluku da je moguće da se funkcionerima SRS Vjerici Radeti i Petru Jojiću sudi u Srbiji - saznaju "Novosti".

Taj sud, posle mesec dana razmatranja propisa, zauzeo je stav da su ispunjene zakonske pretpostavke da Srbija od Haškog tribunala, odnosno od Mehanizma, preuzme postupak koji se vodi protiv dvoje radikala zbog nepoštovanja Tribunala. O tome će Ministrstvo pravde ovih dana obavestiti sud u Holandiji.

S druge strane, Vjerica Radeta kaže, za "Novosti", da od suda još nije dobila nikakvu informaciju:

- Od početka sam govorila da sam spremna da učestvujem u postupku pred našim sudom i da dokažem da nema nikakve krivice. Ne znam čak ni ko je taj čovek na kojeg sam navodno uticala. Mislim da on ne postoji i da je slučaj montiran.


PROČITAJTE JOŠ:
Haški sud pozvao Srbiju da se izjasni o spremnosti da sudi Jojiću i Radeti

Prema proceduri, nakon što dobiju potvrdnu odluku od Srbije, sudija u Mehanizmu, kojeg odredi predsednik Teodor Meron, treba da donese odluku o prosleđivanju predmeta u Beograd.

Advokat Nebojša Perović kaže da je Zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom predviđeno da se krivični postupci koji se vode pred domaćim sudom ustupaju tom međunarodnom sudu, ali ne i obrnuto, pogotovo za krivična dela koja nisu obuhvaćena teškim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava:

- Krivično delo koje se stavlja na teret Radeti i Jojiću kod nas u ovom slučaju može da bude sprečavanje i ometanje dokazivanja, a sve prema navodima Haškog tribunala. Međutim, postavlja se veliko pitanje: da li srpsko tužilaštvo uopšte može da goni osumnjičenog za ovo krivično delo koje se, onako kako je regulisano našim krivičnim zakonodavstvom, možda u celosti razlikuje od krivičnog dela kako ga je formulisalo haško tužilaštvo.

Perović navodi da je za preuzimanje krivičnog gonjenja potrebno da postoji država koja moli za preuzimanje tog gonjenja i da je takvo delo našim zakonodavstvom određeno kao krivično:

PROČITAJTE JOŠ: Šešelj: Jedva sam čekao da odem u Hag - da pobedim

- U konkretnom slučaju, UN, koje su osnovale Tribunal, nemaju status države, i zato ovde postoji veliki pravni vakuum. Bez obzira na to što Viši sud može da preuzme spise predmeta, ne znači da nadležno tužilaštvo u daljem toku postupka, a nakon detaljne analize spisa, može biti vlasno da zastupa takvu optužbu. Postavlja se pitanje da li se u tom predmetu ikada može doneti odluka pred srpskim sudovima.

Nebojša Perović,foto P.Mitić

IZLAZAK IZ PAT-POZICIJE

TRIBUNAL u Hagu podigao je pre nekoliko godina optužnicu protiv Radete i Jojića zbog nepoštovanja suda, jer su, navodno, u postupku protiv Vojislava Šešelja pretili jednom svedoku i nudili mu mito. Po gašenju Tribunala, predmet je preuzeo Mehanizam, a kako je Viši sud u Beogradu pre dve godine doneo pravosnažnu odluku da nema zakonskog osnova za izručenje, Mehanizam je početkom februara od Srbije zatražio mišljenje da li je spremna da preuzme postupak.