Хашки суд позвао Србију да се изјасни о спремности да суди Јојићу и Радети

Танјуг

четвртак, 15. 02. 2018. у 17:33

Хашки суд позвао Србију да се изјасни о спремности да суди Јојићу и Радети

Вјерицa Радетa, Петaр Јојић

Судски Механизам у Хагу позвао власти Србије да се изјасне о спремности да преузму процес против чланова Српске радикалне странке Петра Јојића и Вјерице Радете

ХАГ/БЕОГРАД - Судски Механизам у Хагу позвао је данас власти Србије да се изјасне о спремности да преузму процес против чланова Српске радикалне странке (СРС) Петра Јојића и Вјерице Радете, оптужених за непоштовање међународног суда.

По одлуци судије Ајдина Сефе Акаја (Аyдин Акаy) из Турске, званични Београд требало би да се у року од 30 дана у писаном поднеску изјасни о својој "надлежности, вољи и спремности да прихвати суђење у овом предмету".

Судија је назначио да је изјашњавање Србије неопходно да би Механизам донео одлуку о томе да ли да предмет против Јојића и Радете уступи српском правосуђу, узимајући у обзир да је дело за које су оптужени почињено на територији Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хан поново тражио изручење радикала

Власти Србије су раније, током дуготрајног спорења са Хашким трибуналом око хапшења и изручења двоје радикала, предлагале да се њима суди пред српским судом, али је Трибунал ту могућност одбијао.Трибунал је затворен крајем 2017, али је претходно предмет против радикала уступио свом правном наследнику Механизму.

До затварања, Трибунал је скоро три године тражио од Београда да ухапси и изручи Јојића и Радету, које је у октобру 2012. оптужио да су да су утицали на сведоке у хашком процецу против њиховог партијског вође Војислава Шешеља, тако што су их претњама, уценама и митом наговарали да промене исказе или да не сведоче.

Трећеоптужени радикал Јово Остојић преминуо је прошле године у Србији. Трибунал је, потом, обуставио поступак против њега.

Налог за хапшење радикала, Трибунал је властима у Београду упутио у јануару 2015.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Механизам разматра да случај Радете и Јојића преда Србији

На пролеће 2016. године Веће за ратне злочине Вишег суда у Београду одлучио је да нема законских основа за хапшење и изручење радикала, зато што национални закон о сарадњи с Хашким трибуналом предвиђа обавезу изручења само оптужених за ратне злочине, а не и непоштовање суда.

Трибунал је 5. октобра 2016. издао међународни налог за хапшење Јојића и Радете, оцењујући да је званични Београд неколико пута одбио да поступи по налогу суда, ухапси и у Хаг изручи двоје радикала.

На захтев Трибунала, Интерпол је за оптуженим радикалима расписао "црвене потернице".

Хашки трибунал је Србију неколико пута пријавио Савету безбедности УН због несарадње у случају чланова СРС.

Председник Трибунала Кармел Ађијус позвао је неколико пута Савет безбедности УН да "предузме мере неопходне да се обезбеди повиновање Србије налозима Трибунала, у складу са њеним обавезама". Судија Ађијус и главни тужилац Серж Брамерц одбацили су аргументацију београдског суда, подсећајући да су исти судија и суд претходних година у сличним случајевима доносили одлуке о изручењу оптужених за непоштовање суда. Навели су пример још једног члана СРС Љубише Петковића, који је био изручен из Србије и у Хагу осуђен на три месеца затвора због непоштовање Трибунала.

Реагујући на одлуку београдског суда, и расправно веће Трибунала је протумачило да је Србија обавезна да сарађује и изручи оптужене за непоштовање суда и по статуту Трибунала и по сопственом закону о сарадњи са међународним судом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Шоне

15.02.2018. 17:58

Да ли у тешко болесној европи постоји неки механизам а да није за млевење нас Срба?

Nislija.

15.02.2018. 20:13

Bas me cudi da taj najkanceriozniji sud jos postoji. Ne da ga treba ugasiti vec i srusiti jer tamo su demoni proslosti. A posto znaju da radikalima nemogu nista sad prebacuju na nase sudstvo.

Добри

15.02.2018. 20:38

Хаг свакако није имао надлежности. Подршка радикалима!

Дућа

15.02.2018. 20:48

Што се тиче Србије они су слободни грађани а што се Хага тиче то се радикале не тиче могу само да им пљуну под прозор.

Desimir Momcilovic

15.02.2018. 21:21

Zašto taj haški sada neki mehanizam nije tražio ubistvo svedoka protiv Haradinaja zataškaju a hapšenje radikala žele da izazovu haos u Srbiji nemoral i bezobrazluk je vrhunac

vasilije

20.02.2018. 14:40

Da na ovom svetu ima pravde ova Haška kamarila bi sedela na optuženičkoj klupi a oni još očekuju da ih neko poštuje.Marš bagro!