Žoze Kutiljero: Rat mogao biti sprečen!

M. FILIPOVIĆ

23. 02. 2015. u 13:09

Odbijanjem Kutiljerovog plana Alija Izetbegović zemlju uveo u razaranja i krvave obračune. Kutiljero: Moja mapa i ona iz Dejtona skoro iste. Mogli smo sačuvati mnoge živote

Жозе Кутиљеро: Рат могао бити спречен!

Žoze Kutiljero

BORBA Alije Izetbegovića i njegovih mentora sa Zapada za unitarnu bosansku državu uvela je zemlju u krvavi rat koji je mogao da bude sprečen da je prihvaćen moj plan mirne podele teritorije na tri dela! Ova izjava portugalskog diplomate Žozea Kutiljera, tvorca mirovnog plana za BiH, poznatog kao “Kutiljerov plan”, aktuelna je i danas, 23 godine nakon što je propao njegov predlog mirne podele Bosne na bošnjačku, srpsku i hrvatsku teritoriju.

U Lisabonu su 23. februara 1992. godine na konferenciji o BiH, koju je organizovao Kutiljero, dogovoreni principi podele Bosne i Hercegovine. Potpis na “Kutiljerov plan” 18. marta stavili su Radovan Karadžić, Alija Izetbegović i Mate Boban.

Međutim, Izetbegović je kasnije, nakon razgovora sa američkim ambasadorom u Jugoslaviji Vorenom Cimermanom, odbacio plan. Navodno je Cimerman tada obećao Izetbegoviću da će SAD priznati BiH ako odbaci ovaj plan. Potom je usledio krvavi rat, zverstva, razaranja i progoni...

U Srpskoj i FBiH i danas mnogi žale zbog propasti ovog plana, jer smatraju da je plan bio dobar i da je uvažavao potrebe svih konstitutivnih naroda.

- Kad se uporedi moja mapa i ona koja je deo Dejtonskog sporazuma iz novembra 1995. godine, vidi se da je, posle tri i po godine ratovanja, rezultat skoro isti. Mnogi životi su mogli biti sačuvani - rekao je Kutiljero i ponovio svoj stav da je za situaciju u BiH 1992. bilo apsurdno kriviti isključivo Srbe, jer su sve tri strane bile odgovorne.

On je istakao da je, kojim slučajem, njegov plan prihvaćen, da je “bosansko pitanje moglo da bude rešeno uz manje gubitaka”.

- Istinska je tragedija što mir nije postignut - naglasio je on.

TRODELNA BOSNA PITANJE je bilo - možemo li imati unitarnu Bosnu ili Bosnu iz tri dela. Moje uverenje je bilo da samo trodelna Bosna može uspeti, što je potvrdio i Dejtonski sporazum - ocenio je Žoze Kutiljero.

Portugalski diplomata optužio je u više navrata Izetbegovića da je izazvao rat i masovne žrtve, odbacujući sporazum koji je prethodno potpisao.

Kutiljero je opisao Izetbegovića kao osobu koja laže, odnosno - jedno govori u javnosti, a drugo privatno.

- Izetbegović bi jedno govorio nasamo, a drugo javno. Na prvom ručku tokom pregovora uvideo sam da je lažov i da mu se ne može verovati - rekao je Kutiljero.

Politički analitičari su posle potpisivanja “Dejtona” 1995. ocenili da je to, u suštini, Kutiljerov plan sa određenim modifikacijama.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Lazar Prodanović kaže, za “Novosti”, da je istorijska greška što ovaj plan nije prihvaćen.

- Maksimalistički zahtevi bošnjačkih političara, uz podršku dela međunarodne zajednice, srušili su plan i razbuktali krvavi rat. Sve je moglo da bude drugačije da je plan prihvaćen. Nažalost, i danas imamo zahteve za radikalne ustavne promene U BiH i nakon svega što se desilo - istakao je Prodanović.

Nekadašnji predsednik RS Biljana Plavšić rekla je da su iza Izetbegovićevog povlačenja potpisa sa Kutiljerovog plana stajali američki ambasador Voren Cimerman i “ljudi iz senke” SDA.

Dodala je da je sam Cimerman priznao da je on bio taj koji je rekao Izetbegoviću da povuče potpis, a da su ga pre toga napadali i “oni njegovi”.

- Izetbegović je u stranci imao ekstremno krilo, ljude u senci. Nisu to bili nikakvi intelektualci nego neke muftije, predstavnici nekih starih muslimanskih porodica, nekada begovskih - rekla je Plavšićeva.

NACIONALNE JEDINICE

PLAN je predviđao stvaranje tri konstitutivne nacionalne jedinice, u koje bi ušle većinske opštine sve tri strane. Bošnjačkoj konstitutivnoj jedinici pripalo bi 50 opština, odnosno 44 odsto teritorije. Srbima bi pripalo 37 opština, odnosno 44 odsto teritorije, a Hrvatima 20 opština ili 12 odsto teritorije BiH.

Skupština bi se sastojala od dva doma - doma građana i doma konstitutivnih jedinica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

Spiridon S.

23.02.2015. 13:40

Alija Izetbegovic je po svaku cenu zeleo sukob..Namera je bila jednom za svagda razdvojiti Srbe islamske veroispovesti od istog naroda hriscanske vere..Da bi se stvorila ne premostiva mrznja i pokidale sve prirodne veze koje su egzistirale kroz jezik i kulturu vekovima bila je potrebna krv..Na zalost Alija je ostvario svoj naum te kao produkte toga imamo krivotvorenje istotije,kulture,jezika..i sta sve ne..Nisam siguran da je ta "kula od karata"bila vredna jednog jedinog zivota..

Istina je jedna

23.02.2015. 13:46

Istina je jedna,zna se da je Alija bio los covek i nacionalista a Kutiljero je nudio realan plan i rata ne bi bilo.Dodacu ipak da se po istom scenariju odvija i sukob na Ukrajini jer u pitanju su iste obavestajne sluzbe i isti globalni interesi.Sva ostala prica su populisticne lazi i obmana o "dobrobitu" Zapada,Unije i Amerike.Hvala Bogu postoji YouTube,za svakog radoznalog ponesto.Ziveli!

Čada

23.02.2015. 14:27

trebalo bi gospodina Cimermana u Hag jer je time izazvao razne genocide krvoprolića i stradanja sva tri identiteta

banjaluka

23.02.2015. 15:51

@Čada - Nikakvog genocida nije bilo u Bosni. Genocid je mozda, ponavljam mozda, ono sto se desilo u oluji ali prije bi rekao da je to masovno etnicko ciscenje. Genocid je unistavanje jednog gena ili pokusaj da se unisti gen nekog naroda, nacije, rase itd. Toga nije bilo u Bosni. Koliko oruzja smo imali, mogli smo napraviti Srebrenicu od Sarajeva kad smo htjeli pa opet nismo napravili, znaci nismo htjeli genocid. Jedini genocid koji se desio u Bosni su uradili Hrvati nad Srbima u drugom svjetskom ratu.

ratni profiter

23.02.2015. 17:06

@Čada - Nije Cimerman ništa sam uradio. Država koja stoji iza njega je odgovorna. Ali nije još došlo vreme za kaznu posle zločina.

krajina prijedor

23.02.2015. 20:50

@Čada - Banja luka procitaj ponovo sto si napiso pa dobro razmisli.Kazes mogli smo napraviti isto u Sarajevu ko sto smo u Srebrenici da smo htjeli .Vidis kako sam sebe uhvatis u lazi pa kazes istinu o Srebrenici da je bio genocid.Prije nego sto das komentar saberi se prvo nemoj lupati gluposti ko maksim po diviziji.Molio bi da objavite moj komentar vec mi niste objavili prvi put hvala

MilosBg

23.02.2015. 14:27

Portugalac o muslimanskom miniranju sporazuma i americkom huskanju muslimana, Nemac o montiranju navodnih srpskih zlocina, Svajcarac i Holandjanin o falsifikovanju Srebrenice 2...istina izlazi na videlo, i jos vise ce kako vreme bude prolazilo a Evropa se bude okretala sebi umesto Kanzasu, Koloradu itd

strucnjak za nacije

23.02.2015. 14:51

zasto ste Bosnjake (Muslimane,kako su se tada zvali) nazvali Bosancima na ovoj karti???

Njegos

23.02.2015. 15:41

@strucnjak za nacije - Bioloski oni su srbi, religiozno oni su muslimani a knjizevni i najbolji naziv za njih je "Poturice".

tolerancija

23.02.2015. 17:03

@strucnjak za nacije - A najbitnije je ono kako se oni sami osećaju. Nažalost mrzimo se i podeljeni smo i nakon 20 godina.

Trulex Danski

24.02.2015. 22:03

@strucnjak za nacije - Gde ti vidiš da piše "Bosanci"? Nije loše s vreme na vreme da se obriše monitor :))))

rat, rat se nikada ne menja

23.02.2015. 14:56

Ovo sve ima širu poruku, a to je da medjunarodna zajednica, barem ona normalna i humana, ne želi krvavi rat u Ukrajini. A rat u Jugoslaviji je išao samo u korist ratnih profitera, nikoga više.

oni i mi

23.02.2015. 15:20

Sve i da je izetbegovic potpisao, na kraju su to "morali overiti" prekookeanski kauboji barabe a njima je bilo do toga da rat sto duze traje....ne bi ni Dejton prosao da Srbi nisu bili u ofanzivi pa su onda prisiljavani besomucnim nato bombardovanjem da aliji makar daju jedno parce teritorije...sve su to kauboji barabe i zakuvali od samog pocetka...!!

Mikica

23.02.2015. 15:29

Pa sad srbi bar imaju svoju drzavu u jednom delu, a mogu i da se ocepe iz tzv BiH pa neka turci uzivaju sa bracom hrvatima sa kojima su izasli na referendum i glasali o otcepljenju iz SFRJ. To je najpostenije. Hteli ste da se odvojite pa sad uzivajte. Nikad vise sa vama.

Goci

23.02.2015. 17:44

@Mikica - Ova Mikica totalno ne poznaje situaciju.Ti si jedna ortodoksna zena koja niista nevidi sem srpstva.Necete Mikice daleko tako,vi se jako bolesni,Zao mi je vas,

Zivela Srpska!

23.02.2015. 23:43

@Mikica - nadam se da cemo jednog dana pridodati Srpske opstine:Bos.Petrovac,Drvar,Grahovo,Glamoc i Kupres.Vise nam nista ne treba,nema suzivota sa Islamskim fanaticima i hrvatskim fasistima 21. veka!!!

Aleksandar

23.02.2015. 15:38

u to vreme niko od vas nije tako govorio nego ste lajali na sva usta protiv a sad svi kao mislili drugacije...more bre bagro

nobel

23.02.2015. 16:17

ovaj covek bi sprecio rat i trebalo je da dobije nobelovu nagradu. ali, rat je dobar biznis, to su znali ovi koji su podevali aliju, a onda se u to uverio i sam alija, a bogami i radovan i franjo!

4c

24.02.2015. 07:19

@nobel - Niko nije mogao da spreci rat,jer da je taj plan sproveden nikad NDH nebi okupirala srpska podrucja Krajine,a to Njemacka nebi dozvolila.

kerber52

23.02.2015. 16:53

znaci po kutlijeru 44% teritorije bi pripalo bošnjacima a po dejtonu im pripada 33%, hrvatima po kutlijeru 12% a sada im sleduje po dejtonu 18% a srbima je sledovalo 44% a sada je republika srpska 49% BiH, i nije loše, pošten onaj što je pisao dejton, kad niste hteli kutlijera eto vam dejton pa se sada slikajte, ostaje činjenica da izetbegovići i dalje vladaju bošnjacima, krajnje je vreme da se srbi i hrvati ujedine i da reše pitanje bosne

Gospodar Zarin

23.02.2015. 17:29

Izmetbegovic nije hteo ni sa Srbima ni sa Hrvatima, nego nezavisnu cisto muslimansku unitarnu BiH, kolika god bila. Zato je i pristao na Kutiljerov plan. Medjutim, dosao je Cimerman i pitao ga zasto da se time zadovilji, kada moze da dobije sve !!! I tako je zapoceo rat u BiH. Naravno, zapad i domaci izdajnici , brze bolje su za rat optuzili srpski narod...

Slavko

23.02.2015. 17:54

Karadzic je potpisao Kutiljerov plan iako mu se ni malo nije dopadao. A potpisao ga je nakon velikog pritiska Milosevica i tadasnjih jugoslovenskih (srpskih) vlasti, kojima je bilo receno da ce joj biti uvedene zestoke ekonomske sankcije ako ne budu poslusni prema SAD. Zato se Aliji zazelenjelo pred ocima posle razgovora sa Cimermanom, pa je morao da zrtvuje mir radi suverenosti (koju mu je taj plan nudio i to na srpsku stetu). Da se ne varamo, Muslimani su nam objavili rat 28.02.1992.

Milan

23.02.2015. 21:11

@Slavko - To sto ti pises vazilo je za neki drugi plan . Pomesao si ovaj sa Vens-Ovenovim planom , koji nista nije valjao. Karadzic je na njega stavio paraf uz ogradu da ga mora potvrdidi Skupstina RS . Znalo se da ce Skupstina odbiti. Ovaj Kutiljerov plan je bio znatno ranije.

Gospodar Zarin

23.02.2015. 22:07

@Slavko - @Milan - I ti si malo polupao loncice. Kutiljerov (i Lord Karingtonov, ako ste zaboravili - inace bivsi NATO gensek., a u pocetku YU krize glavni ali neuspesni pregovarac oko ukidanja SFRJ, itd.) plan je prihvacen u martu 92., pa na nagovor Cimermana i muslim. sivih eminencija odbijen, a Sajrus - Vensov plan dolazi godinu dana kasnije, u aprilu 93., pa ga je odbila (srecom) skupstina Republike Srpske, iako je Milosevic insistirao na prihvatanju i uvodjenju sankcija Republici Srpskoj. Ukratko.

Milan

23.02.2015. 23:50

@Slavko - Nisi razumeo da se moj ceo komentar oko "igara" u RS odnosio na Vens - Ovenovog plan. Oko Kutiljerovog plana nije toga bilo ni u istoriji ni u komentaru.

4c

24.02.2015. 07:10

Moglo je ali...............trebalo je pobiti sto vise muslimana i pravoslavaca,te da im se razori i unisti drzava.Krizari sa zapada to rade i dan danas kako na bliskom istoku,Africi,tako i u Ukrajini i dje sve ne.................sve po onoj zavadi ,pa vladaj.

из главе

27.02.2015. 11:23

da li je ovo intervju iz 95 ili sadašnji, u kom podrumu treba prespavati 2 decenije pa kriviti eksponente agresora, a sebe idealizovati, pa shvata li šta se dešavalo i dešava danas na EvroAzijskoj ploči, pa svaki neobrazovani čovek vidi da je rat u Bosni,tj rasturanje SFRJ bio početak napada na Rusiju, tj osvajanje Sibira, a nakon toga ukidanje čovečanstva. Mi to tada nismo shvatali jer smo učili vatikansko-titositičko izobličenu istorjiu.