Vlada Srbije izdvojiće MILION evra za eko-vozila: Evo kada stupa na snagu zabrana uvoza polovnjaka sa evro 3 motorima

P. ŽIVKOVIĆ

07. 02. 2020. u 11:02

Влада Србије издвојиће МИЛИОН евра за еко-возила: Ево када ступа на снагу забрана увоза половњака са евро 3 моторима

Foto D. Dozet

Vlada Srbije će narednih dana doneti odluku o subvencijama za hibridne i elektro automobile

VLADA Srbije će na nekoj od narednih sednica doneti odluku o subvencionisanju kupovine električnih i hibridnih vozila sa oko milion evra na godišnjem nivou. Ovo je "Novostima" u četvrtak potvrdio ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, ali nije hteo da otkrije koliko bi ta subvencija iznosila po automobilu. Ministar je učestvovao na debati "Upravljanje otpadnim vozilima u Srbiji" koju su organizovali Centar za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije i Centar za reciklažu.

Trivan je najavio i da će zabrana uvoza polovnih vozila sa "evro 3" motorima stupiti na snagu tek 1. januara sledeće godine.

- Mi smo kontaktirali i sa kolegama u Hrvatskoj i Sloveniji, sa našim uvoznicima novih vozila, privrednicima, Centrom za motorna vozila AMSS, Agencijom za zaštitu životne sredine, kao i sa mnogim drugima, da bismo što bolje pristupili rešavanju dela problema zaštite životne sredine za koju su odgovorna motorna vozila - rekao je ministar Trivan. - To je samo prvi, ali ogroman korak, a predstoji nam izuzetno veliki posao. Podaci koji su predočeni pokazali su da mnogo više pažnje moramo posvetiti zaštiti životne sredine. Podaci o voznom parku u Srbiji su više nego poražavajući. Na drumovima je 2.258.873 vozila, od kojih čak 655.632 imaju motore starije od "evro 3" standarda čija se zabrana uvoza tek najavljuje!


Pročitajte i:Stimulacija za eko-vozila u Hrvatskoj 5.300 evra, u Sloveniji 4.000: Srbija planira da subvencioniše kupovinu električnih i hibridnih automobila tako što bi se odrekla PDV-a?


Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila, kaže da mesečno 10.000 vozila u Srbiji ne može da prođe tehnički pregled.

Goran Trivan, Foto Tanjug/T.Radovanović

- Prema podacima tehničkih pregleda, čak 1,2 miliona vozila neće moći sledeće godine da prođe tehničke preglede - upozorava Petrović. - Najavljena subvencija možda ne izgleda značajno, ali ne treba zaboraviti da trenutno u Srbiji ima registrovanih samo 48 električnih i 352 hibridna vozila, pa će ova cifra u svakom slučaju biti procentualno znatno veća zahvaljujući subvencijama.


UTAJILI 1,3 MILIJARDE DINARA

Prema podacima Uprave carina, uvozom vozila se bavi 1.561 preduzeće u Srbiji. Ona su lane uvezla 273.943,38 tona vozila, a eko-taksa je 12.000 dinara po toni. Prema podacima Agencije za životnu sredinu, ovim biznisom se bave 1.193 preduzeća koja su prijavila svega 159.580,7 tona. U Srbiju je prošle godine uvezeno više od 150.000 polovnih i oko 33.000 novih vozila.

- Utajen je porez od 1,3 milijarde dinara, pa smo zato podneli 231 krivičnu prijavu - rekao je Nebojša Redžić iz Agencije za zaštitu životne sredine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)