Tehnički pregledi i duplo skuplji?

P. Ž.

14. 11. 2018. u 17:02

Технички прегледи и дупло скупљи?

Foto P. Milošević

Vozači u našoj zemlji čekaju odluku Vlade da ograniči cenu obavezne kontrole automobila. Provera u nekim gradovima košta do 6.000 dinara. Rast zbog manjih provizija osiguravača

CENE tehničkih pregleda u pojedinim gradovima Srbije su poslednjih dana udvostručene, posle smanjivanja provizija koje se dobijaju od osiguravajućih kuća!

- Tačno je da su u nekim gradovima pojedini tehnički pregledi cenu sa tri do četiri hiljade podigli na pet do šest hiljada dinara - potvrđuje za "Novosti" Trifun Stojanović, predsednik Udruženja tehničkih pregleda (UOTP). - U Beogradu su cene i da lje oko tri hiljade dinara, ali će u tu ubrzo doći do korekcije.

Naravno, ove cene se odnose na putničke automobile, dok su za ostale vrste vozila znatno više.

Razlog je smanjenje provizije koju osiguravajuće kuće daju vlasnicima tehničkih pregleda za svako vozilo koje se na tom tehničkom pregledu osigura (obavezno auto-osiguranje).

- Sada je ta provizija pet odsto po zaključenoj polisi osiguranja, a bila je 20-25 odsto - objašnjava Stojanović. - To je znatno smanjilo prihode, pa su vlasnici poskupljenjem pokušali da nadoknade taj manjak.

Pročitajte još - Tehnički samo jednom godišnje

Prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, predviđeno je da Vlada Srbije određuje najnižu ali i najvišu cenu tehničkih pregleda. Kada će to Vlada učiniti, još se ne zna, mada se nezvanično saznaje da će veoma brzo cene tehničkih pregleda biti ograničene.

MARINKOVIĆ: DRŽAVA DA REAGUJE - JOŠ 4. aprila poslali smo nadležnima predlog sa tačnom računicom po kojoj se vidi, da od veličine objekta, broja radnika, ostalih parametara cena tehničkog pregleda mora da bude između 2.600 i 4.800 dinara za putnička vozila - kaže Vlada Marinković predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP).

- Imalo je smisla da se odredi najniža cena jer su tako izbačeni iz igre nesavesni koji su besplatnim tehničkim pregledima, uz velike provizije osiguravajućih kuća, nanosili mnogo štete - kaže nam jedan od vlasnika linije za tehnički pregled u Beogradu. - Ali određivanje najviše cene nije baš tržišna utakmica i bolje bi bilo kada država ne bi ograničavala najvišu cenu.

On tvrdi da bi cene bile niže i kada bi se izmenio propis po kome vozilo mora da bude 30 minuta na pregledu.

- Sa sadašnjom cenom ne mogu da platim ni radnike na liniji jer za osam sati pregledaju samo 16 vozila. Nepopularno je što ću podići cene, ali drugog izbora nemam - tvrdi naš sagovornik.

Ceh će po običaju kod nas, platiti vozači.


U EVROPI OD 30 DO 100 EVRA

CENE tehničkih pregleda u Srbiji će, ako se ništa ne izmeni uskoro biti oko 50 evra za putničke automobile i obavlja se jednom godišnje za sva vozila starija od dve godine.

U Hrvatskoj i BiH cena tehničkih pregleda je od 30 evra pa naviše. U Austriji se tehnički pregled obavlja prvi put posle tri godine, a zatim svake i i košta 100 evra. U Nemačkoj prvi put posle četiri, a zatim svake dve godine i cena se kreće od 90 do 105 evra. U Holandiji je tehnički jednom godišnje i košta 65 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)