Nova Mercedes A-Klasa na skeneru Novosti (FOTO / VIDEO)

P.Živković

10. 08. 2018. u 23:07

Нова Мерцедес А-Класа на скенеру Новости  (ФОТО / ВИДЕО)
Utiske smo "pojačali" na višednevnoj test vožnji zahvaljujući zastupniku "Mercedes Benca" za Srbiju koji nam je obezbedio vozilo, ali i "Treningu za novu A-Klasu" koji je održao u "Mercedes-Benc trening centru"

SA novom "mercedes A klasom" susreli smo se po prvi put, nedavno, na evropskoj prezentaciji, premijernoj test vožnji u okolini Splita (Hrvatska) , na kojoj su nam sjajni profesionalci iz "Dajmlerove" fabrike snova pokazali kako oni vide budućnost demonstrirajući brojne novine u svom najmanjem modelu.

Utiske smo "pojačali" na višednevnoj test vožnji zahvaljujući zastupniku "Mercedes Benca" za Srbiju koji nam je obezbedio vozilo, ali i "Treningu za novu A-Klasu" koji je održao u "Mercedes-Benc trening centru" u Krnješevcima nadomak Beograda, trener ove kompanije Dejan Ognjanović.

Tako, da sa pravom možemo reći" da je nova "A - klasa" sa naše strane, podvrgnuta pravom, do sada nikada ovako detaljnom, skeniranju...

Ovo, potpuno novo vozilo je automobil iz kompaktne klase ,koji već na prvi pogled oduzima dah, govoreći "ja nisam običan automobil"...

A, da , on stvarno govori!

Uđete u vozilo i kažete "Hej Mercedes".Tada se uključuje takozvana "pametna glasovna kontrola". I vaš automobil će vam saopštiti,naravno ukoliko ga pitate, kakvo će vreme biti, gde ima neki dobar restoran, određena bezinska pumpa...Pozvaće vam željeni broj, odvešće vas do željene destinacije, naći omiljenu radio stanicu...Vaše je samo da kažete. Čak je moguće da zatražite da vam ispriča i neku šalu, vic.


Uslediće pauza...Pomislite da vas auto nije čuo.Ponovite komandu...A "Mercedes" vam odgovori (doduše na engleskom još uči srpski): Izvinite, ipak su mene pravili nemački inženjeri.

Jasno, sa ovim vozilom "nama šale". Sve je vrhunski urađeno, moderno, inovativno.Tu je novi multimedijalni sistem "MBUX" - koji, kako ističu u ovoj kompaniji ostvaruje, pojačava emotivnu vezu između vozila, vozača i putnika.To podrazumeva i sposobnost učenja zahvaljujuci veštačkoj inteligenciji i sposobnost personalizacije.

Po prvi put "A-klasa" može da vozi poluautonomno u određenim uslovima vožnje pri čemu je naglasak na najveći sigurnosni standard u ovoj klasi zahvaljujuci proširenim sistemima pomoci pri vožnji s funkcijama iz superautomobila - "S-klase".

To omogućava takozvani "aktivni asistent za održavanje odstojanja" - ("distronic") i "aktivni asistent za upravljanje vozilom".To u praksi znači da vi samo izaberete željenu brzinu a vozilo se stara da ostane unutar saobraćajnih traka (slobodno pustite volan) i da ako vozilo ispred vas smanji brzinu ili iznenada zakoči i vaša "a - klasa" to uradi. Ovaj automobil brzinu automatski podešava u krivinama, na raskrsnicama i u kružnim tokovima.

Tu je i "PRE-SAFE PLUS" sistem koji može da prepozna predstojeći udar u zadnji deo vozila. Ako opasnost od sudara i dalje postoji, sistem može dodatno snažno da aktivira kočnice kada vozilo nije u pokretu, čime se rizik od povreda svodi na najmanju moguću meru smanjenjem naglog trzaja uzrokovanim udarom otpozadi.

PROČITAJTE JOŠ: Fijat prodaje Manjeti Mareli za šest milijardi evra?

Vratimo se na kratko dizajnu. Onom što kupac (ako ima sreće budući vlasnik) vidi.Nova A-klasa odiše sportskim izgledom, dinamičnošću i emocijom. Progresivni dizajn prednjeg dela sa niskim poklopcem motora, ravnim LED svetlima (opcionalno) sa hromiranim elementima i dnevnim svetlima nalik bakljama, tu je i upadljiva zaštitna maska hladnjaka sa zvezdom Mercedesa...Veci lukovi za točkove od 16 do 19 inča naglašavaju sportski izgled i čine da vozilo pravilnije stoji na putu. Otpozadi ima širi izgled zahvaljujuci istaknutim bokovima kabine. Sa Cd (otpor vazduha)vrednošću od 0,25 i frontalnom površinom (A) od 2,19 m2, nova A-Klasa je aerodinamički lider u svom segmentu i bolja od prethodnika (Cd vrednost: od 0,26/frontalna površina: 2,20 m2).

Unutrašnjost nove A-klase je potpuno redefinisana svojim modernim, avangardnim izgledom. Instrument tabla je podeljena na dva trodimenzionalna horizontalna dela:Ambijentalno osvetljenje pojačava ovaj efekat sa 64 boje, pet puta više nego ranije.


Potpuno slobodno postavljeni ekran dostupan je u tri verzije:

sa dva 7-inčna ekrana (17,78 cm),

s jednim 7-inčnim i jednim 10,25-inčnim (26 cm) ekranom i

sa dva 10,25-inčna ekrana.

Nova A-Klasa je prvi model Mercedes-Benca koji karakteriše potpuno novi multimedijalni sistem MBUX . Jedinstvena odlika ovog sistema jeste njegova sposobnost učenja zahvaljujuci veštačkoj inteligenciji. Ono čime se vozilo još ističe jeste široki ekran visoke rezolucije na kokpitu kojim se upravlja dodirom, navigacioni ekran sa tehnologijom povecane realnosti i pametnom glasovnom kontrolom sa prirodnim prepoznavanjem govora, koji se aktivira, kako smo već rekli, lozinkom "Hej Mercedes". Na raspolaganju je i head-up displej. Ekran osetljiv na dodir deo je sveobuhvatnog koncepta MBUX kontrole dodirom - trijada koja se sastoji od ekrana osetljivog na dodir, touchpad panela na središnjoj konzoli (opcionalno) i upravljačkih tastera na upravljaču vozila.

Ovo uključuje navigacione funkcije zasnovane na Car-to-X komunikaciji između vozila (slanje informacija od vozila do vozila o događajima koji su registrovani senzorima, npr. iznenadno kočenje, intervencija ESP-a ili ručno prijavljivanje nesrece od strane vozača), kao i funkciji Vehicle Tracker, koja pomaže da se pronađe parkirano vozilo, kao i da se dobije poruka ako je parkirano vozilo udareno ili odvučeno (po svemu sudeci dostupno od juna 2018).


Nova gama efikasnih motora je priča za sebe.

To su modeli A 200 (120 kW/163 KS, 250 Nm); s menjačem 7GDCT sa dvostrukim kvačilom (ukupna potrošnja goriva 5,2 l/100 km, ukupna emisija CO2 120 g/km) ili šestostepeni manuelni menjač (ukupna potrošnja goriva 5,8 l/100 km, ukupna emisija CO2 133 g/km),

A 250 s menjačem 7G-DCT sa dvostrukim kvačilom (165 kW/224 KS), 350 Nm; ukupna potrošnja goriva 6,2 l/100 km, ukupna emisijaCO2 141 g/km),

A 180 d s menjačem 7G-DCT sa dvostrukim kvačilom (165 kW/116 KS), 260Nm; ukupna potrošnja goriva 4,1l/100 km, ukupna emisijaCO2 108g/km).

Dostupna su i dva nova četvorocilindrična benzinska motora. M 282, radne zapremine 1,33 litara sa 120 kW, (uključuju isključivanje cilindara (u početku u kombinaciji s prenosom 7G-DCT) i delta oblik glave cilindra). Drugi novi benzinski motor je M 260 sa zapreminom od 2,0 litara, 165 kW i 350 Nm. Nove karakteristike uključuju CAMTRONIC za bregastu osovinu i usisni ventil motora. Obe serije benzinskih motora imaju standardni filter za čestice.


PROČITAJTE JOŠ: Automobil iz snova izrađen po meri kupca

Nov je i četvorocilindrični dizel motor (OM 608) sa zapreminom od 1,5 litara, do 85 kW i do 260 Nm. Najistaknutije kod njega su sistem za kontrolu izduvnih gasova koji je postavljen blizu motora, sa AdBlue tehnologijom, turbo punjač sa optimizovanom reakcijom i unutrašnje hlađenje vode. Uvodi se i novi prenos 7G-DCT sa dvostrukim kvačilom. Slede još noviji motori. Rezervoar za gorivo ima standardni kapacitet od 43 litra, sa rezervoarom od 51 litra opcionalno dostupnim za vrhunske modele.

Vešanje je dodatno poboljšano prednjom amortizacijom MacPherson, sa poprečnim oscilujućim ramenom i višesponom zadnjom amortizacijom; sa 4MATIC i snažnijim varijantama motora...

Aktivno podešavanje amortizacije (dodatna oprema) sa elektronskom regulacijom dolazi u kombinaciji sa standardnim paketom DYNAMIC SELECT (četiri načina vožnje),a postoji izbor udobnih ili sportskih karakteristika amortizacije .

Dalji razvoj 4MATIC pogona na sva četiri točka sa elektromehanički kontrolisanim kvačilom sa više lamela biće na tržištu u oktobru ove godine...

MALO O DIMENZIJAMA

Ova "a-klasa" je i porasla. Sada ima više prostora za ramena (+9/+22 mm prednji/zadnji),veći je prostor za lakat (+35/+36 mm) i prostor za glavu (+7/+8 mm)...

Sa 370 litara, prtljažnik je 29 litara veci nego kod prethodnog modela, i upotrebljiviji. Svekolika vidljivost je poboljšana time što su smanjenje obloge na stubovima za oko deset odsto.

Ključne spoljašnje dimenzije i težina praznog vozila u poređenju s prethodnim modelom:

CENE POČETNA cena je 30.231,50 evra...

Nova A-Klasa* Prethodni model Promena

Dužina (mm) 4.419 4.299 +120

Širina (mm) 1.796 1.780 +16

Visina (mm) 1,440 1.434 +6

Težina ( kg ) 1.375 1.395 -20

O A-KLASI

- Četvrtom generacijom A-Klase postavljamo novu definiciju savremenog luksuza u kompaktnoj klasi. Da bismo to postigli, odabrali smo kombinaciju beskompromisno dinamičnog dizajna i intuitivnog operativnog koncepta - kaže Brita Siger, član Upravnog odbora kompanije Daimler AG, koji je odgovoran za prodaju vozila Mercedes-Benza. -Novim korisničkim iskustvom Mercedes-Benza MBUX stvaramo potpuno novo iskustvo za naše kupce.

- Nove tehnologije moraju da usmere pažnju na ljude i olakšaju život. Nova A-Klasa to radi na mnogo načina i postaje emotivno privlačan i pametan saputnik", kaže Ola Kalenius, član Upravnog odbora kompanije Daimler AG za grupno istraživanje i automobile Mercedes-Benza. -Dobar primer jeste Korisničko iskustvo Mercedes-Benza MBUX: on kombinuje intuitivne i prirodne postupke sa pametnim softverom za učenje."

- Nova A-Klasa predstavlja sledeci stadijum naše filozofije dizajna Sensual Purity i ima potencijal da uđe u novu dizajnersku eru", kaže Gorden Vagener, glavni dizajner kompanije Daimler AG. "Čistim konturama i senzualnim površinama, predstavljamo visoku tehnologiju koja budi emocije. Oblik i telo su ono što ostane kada se nabori i linije svedu na najmanju moguću meru. Unutrašnjost automobila predstavlja moderni luksuz na nivou koji je ranije bio nedostižan u ovoj klasi. On prevodi pametnu tehnologiju u sveukupno emotivno iskustvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

KRISTIJAN

11.08.2018. 01:12

Sve deluje nekako super ali su ubogaljili onaj 1.5 D sa dodatkom AdBlue! Ko je vozio sa tim dodatkom zna kakva je to muka i prevara veka!

mnc

11.08.2018. 07:40

Vise ne pricamo sa prijateljima, komsijama, poznanicima, ukucanima ali nam je vazna stavka u zivotu da pricamo sa automobilom.