Žarko Korać: Đinđić bi radio drugačije

D. MILINKOVIĆ

24. 01. 2011. u 20:57

Potpredsednik prve Vlade DOS, o desetogodišnjici od njenog formiranja i aktuelnoj vlasti. Da je DOS preživeo, SPS danas ne bi bio na političkoj sceni. Zoran bi bio razočaran

DANAŠNJA Srbija mi po mnogo čemu liči na onu Miloševićevu, a pogotovo po marketingu na kome počiva aktuelna Vlada i snažnom otporu svim suštinskim reformama. Ubeđen sam da bi zemlja, da je ”preživela” vlada DOS, vođena Zoranom Đinđićem, iako je ta koalicija imala mnogo mana, danas bila drugačija, demokratskija, modernija - kaže u intervjuu za ”Novosti” Žarko Korać, potpredsednik prve demokratske vlade posle petooktobarskih promena, na desetogodišnjicu njenog osnivanja.

Korać, koji je danas narodni poslanik u Skupštini na listi LDP, ubeđen je da bi Đinđić danas sigurno bio razočaran:

- Ali, sigurno ne bi kukao, već bi gledao kako da radimo više i popravimo stvari. Često se pitam kako uopšte funkcioniše ova Vlada, koja umesto energične političke ličnosti, na čelu ima tehničko lice, a ovde svakoga dana moraju da se donose krupne političke odluke.

VIŠE NE VERUJEM U ISTRAGU * OČEKUJETE li da će ikada biti rasvetljena politička pozadina Đinđićevog ubistva?
- To je možda najveća sramota demokratske Srbije danas. DS ima sve poluge vlasti da to sprovede, ali ne vidim istinsku želju da to bude i urađeno.

* Šta je to što je od tekovina koja je pokušala da uspostavi Đinđićeva vlada danas u najvećoj meri iznevereno?

- Najveća razlika između te i svih ostalih vlada koje su usledile jeste u tome što se ona nije udvarala javnosti već je vukla poteze koji nisu bili popularni, ali su bili neophodni. Ova vlada hoće samo da bude lepa, umivena, proevropska, da ne vuče poteze koji su nepopularni i tako rizikuje da izgubi na sledećim izborima.

* Ali, DS upravo potencira to da sada prvi put ima šansu da vodi zemlju pravim putem?

- Tačno je da je predsednik Tadić u poslednje vreme povukao nekoliko dobrih poteza u obnavljanju dobrih regionalnih odnosa, oko usvajanja zajedničke rezolucije sa EU o Kosovu... Ali, Zoran bi verovatno danas imao štošta neprijatno da kaže ljudima iz svoje stranke, o tome kako vode zemlju i sprovode reforme.

* Ne zvuče li vam paradoksalno izjave lidera socijalista da je upravo ova stranka najjači čuvar tekovina 5. oktobra?

- Bilo bi dobro da takve izjave ne daje lider stranke čiji je jedan od visokih funkcionera i dalje čovek koji je nakon Zoranovog ubistva rekao da je on prvi koji je platio za izručenje Miloševića i da su na redu ostali.

* Mislite li da bi danas SPS bio na vlasti da je opstala vlada DOS?

- Verujem da u tom slučaju SPS-a danas ne bi bilo na političkoj sceni Srbije.

* Šta je, po vama, osnovni razlog neuspeha Vlade DOS?

- Smrtna presuda DOS-u bila je polarizacija u koaliciji oko pravaca razvoja Srbije. Žao mi je što je to isključivo doživljeno kao personalni sukob Đinđića i Koštunice. Snage okupljene oko Koštunice smatrale su da Srbija treba evolutivno, a ne suštinski, da se menja, ostatak DOS uglavnom je mislio suprotno.

* Kako je moguće da je jedan čovek bio jači od 17 lidera koalicije?

- Đinđić je bio svestan koliko je mnogo investirano u pobedu Koštunice nad Miloševićem i smatrao je da ne bi trebalo izlaziti u javnost sa otvorenim sukobom. Danas verujem da bi bilo bolje da smo izašli pred građane i otvoreno rekli kako stoje stvari.

* Koji je, po vama, bio prelomni trenutak koji je označio kraj vlade DOS?

- Izručenje Miloševića, na Vidovdan 28. juna 2001, kada je Koštunica rekao da je to državni udar, iako je postojao dogovor o tome da se obaveze prema Hagu moraju izvršiti. On je već sledećeg meseca izašao iz vlade.

* Uprkos kritikama, ova vlada će biti prva koja će dočekati pun mandat...

- Ova koalicija, umesto da dela, poziva građane na optimizam. Ova vlada je samo parcijalno, nevoljno reformatorska, ali, ipak, verujem da će dočekati kraj mandata i pobediti i na sledećim izborima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Istina

25.01.2011. 00:43

Istina je sledeca:1. DSS (Kostunica) je hteo da na republickim parlamentarnim izborima ide samostalno, ali su oni izvrsili veliki pritisak da ostane u DOS-u.(ako se nisu slagali sa nj. politikom zasto ga nisu pustili?)2.Ministri iz DSS-a su izasli iz vlade odmah po donosenju odluke o nezakonitom izrucenju Milosevica.3."Sustinska" (revolucionarna) promena Srbije za ostatak DOS-a sastojala se u brzom (revolucionarnom) bogacenju njihovih lidera, finansinjera i najblizih saradnika.

Bata Dosen

25.01.2011. 04:45

G. Korac , ja nisam politicar al se vise bavim analitikom u svetu . Po vama i u ovom tekstu dolazim do zakljucka da se tu radi o cistoj SPIONAZI jedne drzave a ne o reformama i dobrobiti stanovnika jedne nezavisne drzave . Tacno je to da bi mozda Dindic to radio drugacije ,al samo dokle mu dozvoli onaj koga je tamo i postavio . Kostunica je bio otvoren i rekao ono sto je mislio i smatrao u datom momentu sta je najbolje za narod . Dok vi nista ne rekoste ,sada se postavlja pitanje Spionaza ????

Milorad Stanojlovic

25.01.2011. 08:12

Da li je bilo bolje da su nam otvoreno rekli - sve? Naravno, ali to se ne radi sa kalasnjikovim u ruci. Osnovno je bilo da nam kazu (SPS i DOS) da su za pogodbu - podelu vlasti. Danas bi bili zivi i Djindjic i Milosevic i saradjivali, bolje nego dotad. Nama bi naravno bilo isto. Ali cemu strah od sletanja, strah od istine?

Brale

25.01.2011. 13:03

Korac prica kao Titovi prvoborci koji neguju kult licnosti: "Da je drug stari ziv, radio bi drugacije". Neubedljivo, neiskreno i uvek nesto namrgodjen. Bolje da ste ostali voditelj emisije za decu nego sto ste se upetljali u politiku. Ne ide vam.

Darko LO

25.01.2011. 13:31

ISTINA:Vojislav Kostunjavi je upao u kandze Slobinih zlikovaca,licno ih je on rehabilitovao,ponovo uveo na mala vrata u politiku...On je najvece zlo koje je Srbiju zadesilo posle Milosevica...Uzalud su glavom platili i Curuvija i Stambolic i Djindjic,Srbija danas nije ona zemlja kakvu su je oni zamisljali...Boris,da se kojim slucajem Zoran pojavi ne bi bio ni predsednik mesne zajednice Barajevo 2,recimo.Sta da se radi,svi smo mi iznevereni,svi!!!Pogledajte Vuka,ceka novu potvrdu ljubavi sa SPS!

bkramer

25.01.2011. 16:52

Ovaj psiholog govori suprotno od istine: Djindjic ne samo sto jeste hteo u javnost sa sukobom, nego je cak uz pomoc Baneta Ivkovica iz redova SPS (jos tada je DS surovao s crvenima!) IZBACIO celu od naroda izabranu parlamentarnu stranku iz Skupstine. Najzad, nesvesno otkriva nam i sustinu sukoba: gomila je bila za Revoluciju a doktro prava za Evoluciju. Mnogima treba haos da bi mutili, nekima treba red, postepeno.

seljak

25.01.2011. 17:32

Blago nama sa svima vama bilo ko da dodje odma gleda da sebi nesto u dzep strpa, sta bi to posebno uradio Djindjic? Nista.

Ivana

25.01.2011. 17:43

bilo bi sve isto ili gore...Beba bi zario i pali,Janjusevic krao,Kolesar i ekipa...

Stefan NS

25.01.2011. 17:53

Postovani profesore Korac!Zamolio bih vas da prestanete da spinujete ovaj narod o nekom vasem pravom putu na celu sa Zoranom.Vas put mi se zgadio onoga dana kad sam na mitingu u N.Sadu za vreme obaranja Milosevica video da skakucu na bini Canak,M.Kostic i Nenad Opacic ....! A vas vizionar je prvo ukinuo porez na jaja i u Nemackoj izborio preferencijale na secer...i tada kuma krenu karta.A odmah posle toga naka Viktorija grup "kupi" sojaprotein.A Ruzica ...koliko ima deonica u istom.?

milluk

26.01.2011. 23:11

Jeste Koracu, trebali ste izaci pred narod i reci istinu da ste posle odlaska Kostunicini ministara bili mafijaska vlada. Sada trazite politickog organizatora ubistva nemorate ici daleko trazite organizatore u vasoj druzini oko Djindjica.