DANAŠNJA Srbija mi po mnogo čemu liči na onu Miloševićevu, a pogotovo po marketingu na kome počiva aktuelna Vlada i snažnom otporu svim suštinskim reformama. Ubeđen sam da bi zemlja, da je ”preživela” vlada DOS, vođena Zoranom Đinđićem, iako je ta koalicija imala mnogo mana, danas bila drugačija, demokratskija, modernija - kaže u intervjuu za ”Novosti” Žarko Korać, potpredsednik prve demokratske vlade posle petooktobarskih promena, na desetogodišnjicu njenog osnivanja.

Korać, koji je danas narodni poslanik u Skupštini na listi LDP, ubeđen je da bi Đinđić danas sigurno bio razočaran:

- Ali, sigurno ne bi kukao, već bi gledao kako da radimo više i popravimo stvari. Često se pitam kako uopšte funkcioniše ova Vlada, koja umesto energične političke ličnosti, na čelu ima tehničko lice, a ovde svakoga dana moraju da se donose krupne političke odluke.

VIŠE NE VERUJEM U ISTRAGU * OČEKUJETE li da će ikada biti rasvetljena politička pozadina Đinđićevog ubistva?
- To je možda najveća sramota demokratske Srbije danas. DS ima sve poluge vlasti da to sprovede, ali ne vidim istinsku želju da to bude i urađeno.

* Šta je to što je od tekovina koja je pokušala da uspostavi Đinđićeva vlada danas u najvećoj meri iznevereno?

- Najveća razlika između te i svih ostalih vlada koje su usledile jeste u tome što se ona nije udvarala javnosti već je vukla poteze koji nisu bili popularni, ali su bili neophodni. Ova vlada hoće samo da bude lepa, umivena, proevropska, da ne vuče poteze koji su nepopularni i tako rizikuje da izgubi na sledećim izborima.

* Ali, DS upravo potencira to da sada prvi put ima šansu da vodi zemlju pravim putem?

- Tačno je da je predsednik Tadić u poslednje vreme povukao nekoliko dobrih poteza u obnavljanju dobrih regionalnih odnosa, oko usvajanja zajedničke rezolucije sa EU o Kosovu... Ali, Zoran bi verovatno danas imao štošta neprijatno da kaže ljudima iz svoje stranke, o tome kako vode zemlju i sprovode reforme.

* Ne zvuče li vam paradoksalno izjave lidera socijalista da je upravo ova stranka najjači čuvar tekovina 5. oktobra?

- Bilo bi dobro da takve izjave ne daje lider stranke čiji je jedan od visokih funkcionera i dalje čovek koji je nakon Zoranovog ubistva rekao da je on prvi koji je platio za izručenje Miloševića i da su na redu ostali.

* Mislite li da bi danas SPS bio na vlasti da je opstala vlada DOS?

- Verujem da u tom slučaju SPS-a danas ne bi bilo na političkoj sceni Srbije.

* Šta je, po vama, osnovni razlog neuspeha Vlade DOS?

- Smrtna presuda DOS-u bila je polarizacija u koaliciji oko pravaca razvoja Srbije. Žao mi je što je to isključivo doživljeno kao personalni sukob Đinđića i Koštunice. Snage okupljene oko Koštunice smatrale su da Srbija treba evolutivno, a ne suštinski, da se menja, ostatak DOS uglavnom je mislio suprotno.

* Kako je moguće da je jedan čovek bio jači od 17 lidera koalicije?

- Đinđić je bio svestan koliko je mnogo investirano u pobedu Koštunice nad Miloševićem i smatrao je da ne bi trebalo izlaziti u javnost sa otvorenim sukobom. Danas verujem da bi bilo bolje da smo izašli pred građane i otvoreno rekli kako stoje stvari.

* Koji je, po vama, bio prelomni trenutak koji je označio kraj vlade DOS?

- Izručenje Miloševića, na Vidovdan 28. juna 2001, kada je Koštunica rekao da je to državni udar, iako je postojao dogovor o tome da se obaveze prema Hagu moraju izvršiti. On je već sledećeg meseca izašao iz vlade.

* Uprkos kritikama, ova vlada će biti prva koja će dočekati pun mandat...

- Ova koalicija, umesto da dela, poziva građane na optimizam. Ova vlada je samo parcijalno, nevoljno reformatorska, ali, ipak, verujem da će dočekati kraj mandata i pobediti i na sledećim izborima.