Burek na kvadrat

M. RISTOVIĆ

13. 09. 2010. u 20:58

U Nišu pekari oborili Ginisov rekord. Za najveći burek utrošeno 140 kilograma brašna

DA je niški burek „mastan i za gutanje slastan“ uverili su minulog vikenda mnogobrojni posetioci privredno-turističke manifestacije „Dani bureka“, koja je organizovana po šesti put. Buregdžije su i ove godine svojski zasukli rukave kako bi napravili ovu poslasticu, a spravljen je i džinovski burek za - Ginisa.

Specijalitet od osam kvadrata, težak 200 kila, umesili su i umotali u burek vredni majstori svog zanata iz niških pekara „Branković“, „Nios“ i „Čiča i Nele“. Za ovu „grdosiju“ utrošeno je 140 kilograma brašna i 40 kilograma sira, a trebalo je i 50 minuta da se ispeče. Prethodno su ga pravila četiri majstora više od dva sata.

Najteži deo posla bio je da se razvuku kore, a posle je već išlo mnogo lakše. Htele su niške burekdžije da naprave još veći burek, ali je problem što u gradu ne postoji veća pećnica.

- Da je ovaj burek bio vrhunskog ukusa pokazuje činjenica da su ga Nišlije naprosto razgrabile i pojele za nekoliko minuta - veli Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara, organizatora niške „Burekdžijade“.

Kako u Nišu, tokom ovih „Dana bureka“, predstavnici Ginisove knjige rekorda nisu bili prisutni, postupak pravljenja velikog bureka zvanično je snimljen i dokumentovan. Sa takvim neoborivim činjenicama, podneće se zahtev za priznanje novog rekorda nad rekordima.

Na „Buregdžijadi“ u Nišu minulih dana bilo je 12 učesnika, među kojima su i gostiju iz Makedonije, Bugarske i Grčke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije