Šansa za Srbiju

B. B

20. 10. 2008. u 19:52

Шанса за Србију
Trenutak je da zastanemo, analiziramo zbivanja i vidimo šta nam je činiti. Ako to ne uradimo, preuzećemo odgovornost da budemo vođeni stihijom, rekao je Boris Tadić, predsednik Srbije, na predavanju sa temom "Srbija, Evropa, svet", koje je održao studentima

TRENUTAK je da zastanemo, analiziramo zbivanja i vidimo šta nam je činiti. Ako to ne uradimo, preuzećemo odgovornost da budemo vođeni stihijom, rekao je Boris Tadić, predsednik Srbije na predavanju sa temom "Srbija, Evropa, svet", koje je održao studentima Univerziteta "Megatrend".
Prema mišljenju Tadića problem sa kojim se Srbija suočava u pogledu Kosova, ima sličnosti sa finansijskom ekonomskom krizom sa kojom se svet trenutno suočava.
- U ovakvoj svetskoj finansijskoj krizi i mogućoj recesiji, nalazi se šansa za Srbiju, za ubrzani razvoj - rekao je Tadić. - I zato je ključno pitanje za Srbiju, narednih nekoliko meseci pitanje budžeta. Mora biti dobro projektovan i osmišljen, ne sme biti povećanja javne potrošnje. Posledice globalne finansijske krize mogu se prevazići, ukoliko budžet bude stabilizujući.
Odgovarajući na pitanja studenata, predsednik Tadić je rekao:
- Primena prelaznog sporazuma biće opterećenje za državu, zbog manjih prihoda od carina. Pitanje budžeta je ključno zbog toga što nismo formirali Vladu i imali izbore, u istom svetu u kojem smo danas.
Studente je interesovalo koje su to osobine koje bi trebalo da ima jedan lider?
- Najpre je potrebno imati ideju o vašem cilju ispunjenu sadržajem, zatim nalaženje instrumenata kako voditi, planiranje vremena, sagledavanje međunarodnog i vašeg nacionalnog koncepta i na kraju poverenje naroda - posavetovao je studente Tadić. - Kako steći poverenje naroda, ne znam tačan odgovor. Neki kažu da je to harizma, neki energija, sposobnost govorništva. Možda je to energija u jednom specijalnom smislu te reči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije