Zakon o rehabilitaciji: Nema ni četnika ni partizana

V. C. S.

23. 10. 2011. u 20:47

“Novosti“ saznaju: Konačno postignut dogovor SPS, SPO i SVM oko usvajanja Zakona o rehabilitaciji. U četvrtak pred Vladom, za desetak dana pred poslanicima u parlamentu

PREDLOG zakona o rehabilitaciji, povučen pre više od mesec dana iz skupštinske procedure, naći će se, nešto izmenjen, u četvrtak pred Vladom. To je rezultat dogovora Ministarstva pravde, SVM, SPS i SPO, potvrdio je za „Novosti“ državni sekretar u ovom ministarstvu Slobodan Homen.

On podseća da je reč o zakonu koji su uslov za naše članstvo u EU, i bez kog nije moguće primenjivati nedavno usvojen Zakon o restituciji. Jer, ovaj drugi zakon predviđa vraćanje konfiskovane imovine samo onima koji su sudski rehabilitovani.

- Konačan tekst zakona je urađen na osnovu primedbi koje su se mogle čuti u Skupštini, i finalna verzija je poslata svim poslaničkim klubovima da još jednom daju mišljenje - kaže Homen.

- Ministarstvo pravde želi da se zakon što pre nađe u skupštinskoj proceduri, ali isto tako i da se pre same rasprave otklone sve nejasnoće.

Prošli put je zakon povučen zbog različitog viđenja Drugog svetskog rata i uloge Ravnogorskog pokreta. Između SPS i SPO je otvorena polemika da li su borci koji su pripadali tom pokretu takođe bili pripadnici NOR. Dilema je rešena tako što se u zakonu ne pominju ni partizani ni četnici.

GLASANJE PRE KANDIDATURE NAPRAVLJEN je dogovor sa Narodnom skupštinom da ovaj zakon bude prva tačka dnevnog reda novog zasedanja u novembru. Zakon bi trebalo da bude izglasan do polovine novembra, čime će se preduprediti mogućnost da Mađarska stavi veto na našu kandidaturu za EU, kaže Homen. Naime, zvanična Budimpešta je najavila veto ako imovina ne bude kroz restituciju vraćena i Mađarima koji su prisilno mobilisani u okupatorske trupe.

Zakon o rehabilitaciji iz 2005. morao je da bude promenjen jer nikada nije donet propis kojim bi se regulisala odšteta nevino osuđenima posle Drugog svetskog rata i članovima njihovih porodica. Obeštećenje će, kaže Homen, dobiti lica koja su neosnovano bila u zatvoru i kojima su oduzimana građanska i druga prava, kao i oni koji su iza rešetaka rođeni:

- Zakon se ne bavi nijednim narodom ili manjinom pojedinačno, već na opšti način reguliše pitanje rehabilitacije. Zato je i dogovoren jedinstven princip da pravo na povraćaj ili obeštećenje nemaju oni koji su bili ratni zločinci, osim ako se u sudskom postupku ne dokaže da je presuda bila politička.

Aleksandar Jugović, potpredsednik SPO, kaže da je za njegovu stranku prihvatljiv predlog zakona o rehabilitaciji samo ukoliko Ministarstvo pravde i SPS u međusobnim razgovorima nisu izmenili odredbe na kojima je insistirao SPO:

- Predlog zakona ne sme da sužava pravni okvir postojećeg zakona kojim se reguliše vreme rehabilitacije i mora da poštuje zakon koji je donet 2004. kojim se definišu prava boraca NOR, kao i to ko je bio borac NOR.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Aca 063/8264521

24.10.2011. 11:22

Ja sam nevin a osudjen sam uz dokaze pomocu stapa i kanapa. 2005-te uz (hvala bogu) DNK kao najpouzdanije i nepogresive naucne metode dokazao sam (doduse privatno) da sam nevin. Ali avaj...Sudski,ja sam kriv,iako sam naucno dokazano nevin...I sta sad ??? Drzava se dakle,ogresila o mene osudjujuci me nevinog...Pisao sam i gosp.Homenu i skupstini rep.Srbije(zakonodavnom i upravnom odboru)moleci ih da mi se odobri nov postupak ali njih interesuje samo ONI i da li ce vladati i dalje a nas ko sisa

rabb

26.10.2011. 22:33

Kakva vlast! Po ovom zakonu moze se reci da je drugi sv. rat vodjen izmedju marsovaca i liliputanaca! I ko je onda pobednik?

Pero

26.12.2012. 19:43

@rabb - Pobednik, otkud tebi da je iko pobedio? Cekala nas ili okupacija komunista ili nacional-socijalista, o pobedi i slobodi tadasnje drzave tj. kraljevine, nije bilo ni reci, a kamoli nade. :)

Mirko

15.12.2011. 15:32

Sramota ! Ispada da je najveći problem u Srbiji rehabilitacija i to bez ikakvih merila i kriterijuma.Ova izgubljena vlast što pre treba da ode na đubrište istorije.

Moze i jednostavnije

16.12.2011. 13:15

Pa zasto onda ne rehabilitujete Hitlera, tako cete pojednostaviti ceo postupak...