Prljav veš saveznika

B. SUBAŠIĆ – M.RISTOVIĆ

20. 05. 2012. u 20:56

Potraga za američkim pilotima u Drugom svetskom ratu u Srbiji(3). Zbog političkih igara u Srbiji se ubijali ruski i američki vojnici

MINISTARSTVO odbrane SAD je tek ovih dana, prvi put posle 1947, poslalo u Srbiju istražitelje da odgonetnu sudbinu američkih vazduhoplovaca čiji su avioni oboreni nad Srbijom tokom Drugog svetskog rata. U javnosti se sve češće postavlja pitanje zašto Amerika tek sad istražuje šta se desilo s njenim vojnicima, ko ih je ubijao, a ko spasavao.

Deo zapadnih i srpskih istoričara tvrdi da je ova potraga odlagana decenijama jer otkriva mračnu stranu kraja Drugog svetskog rata koja je dugo skrivana iz političkih razloga. Tek sada na videlo izlaze dokumenti i svedočenja o prljavim političkim igrama saveznika koje su dovella do međusobnih sukoba u u Srbiji, u kojima su gubili živote ruski i američki vojnici, iako su u rat pošli s istim ciljem, da pobede naciste.

UBILI HEROJA ISTORIČAR Dinčić kaže da je tokom istraživanja sudbina američkih pilota najsnažniji utisak na njega ostavilo svedočenje o spasavanju na Rakošu ispod same Suve planine.
- Velimir Zlatković, železnički službenik, spasao je šestoricu Amerikanaca i odveo ih u selo Špaj kod Bele Palanke, gde su čuvani u kući Božidara Mladenovića, opštinskog delovođe, koga su partizani ubili 1942. godine. Zlatković je dve godine ranije digao u vazduh i nemački magacin sa municijom na Bubnju kod Niša. O tome niko nije pisao. I ono što je najstrašnije, takvog borca protiv okupatora - komunisti posle rata ubijaju ovde u Nišu - otkriva istoričar Aleksandar Dinčić.

Izveštaji američkog oficira Elsforda Kramera iz misije Rendžer, koga su u Kruševcu uhapsili crvenoarmejci, otkriva da su ga u oktobru 1944. komunistički oslobodioci tretirali kao špijuna i da je pukom srećom izbegao da završi u zarobljeničkom logoru. S druge strane, malo poznati vojni izveštaji otkrivaju da su američki avioni u jesen 1944. dva puta bombardovali sovjetske kolone na putu Niš - Kruševac, a neki istraživači smatraju da je to bio pokušaj američke tajne službe da zaustavi sovjetizaciju Srbije. Ova svedočanstva gurnuta su pod tepih i posle rata jer je Zapad podržavao svim sredstvima Titovu SFRJ kao svog Trojanskog konja u istočnom bloku i nije želeo da podriva njegov režim nezgodnim istinama.

- Broj Titovih pristalica i boraca u Srbiji sve do ulaska Sovjeta, koji su razoružali četnike i doveli ga na vlast, bio je zanemarljiv - kaže istoričar Miloslav Samardžić. - Iako zvuči paradoksalno, Tito nikad ne bi osvojio Srbiju da ga u tome nije svim silama podržao Vinston Čerčil. Britanska tajna služba SOE je je stvorila mit o četnicima kolaboracionistima i išla dotle da skriva od Amerikanaca podatke o nekoliko stotina njihovih pilota u Srbiji, samo zato što su ih spasavali pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Niški istoričar Aleksandar Dinčić napominje da je za vreme okupacije 1941-1944. spaseno 45 savezničkih vazduhoplovaca na teritoriji niškog, zaplanjskog, belopalanačkog, svrljiškog i pirotskog kraja.

- Vojne snage Josipa Broza Tita, koje je narod nazivao partizanima i komunistima nisu spasle ni jednog savezničkog vazduhoplovca jer ih od sredine 1942. do septembra 1944. ovde nije ni bilo, osim nekih mesnih desetina i pokrajinskih komiteta - kaže Dinčić. - Teritorija je bila pod apsolutnom vojnom kontrolom jedinica JVuO, koje je narod nazivao „Dražinim četnicima“. Oni su spasli 45 savezničkih vazduhoplovaca.

Jednice JVuO spasle su ukupno oko 700 savezničkih pilota u Srbiji, pošto su ih Nemci oborili 1943-1944. tokom misija bombardovanja naftnih polja u Rumuniji.

- Iz Pranjana je u avgustu 1944. odletelo oko 500 savezničkih pilota, zahvaljujući četnicima koje je britanska služba proglasila kolaboracionistima i avijaciji SAD, jer Englezi nisu hteli da učestvuju u spasavanju - navodi Samardžić - Saveznički avijatičari spasavani su i kasnije s improvizovanih aerodroma u Koceljevi i sa Ozrena, gde su se zajedno s četnicima povlačili pred Sovjetima i Titovim komunistima. Pripadnici savezničih misija Majkl Liz i Arči Džek svedočili su da su komunisti hapsili, pa čak i ubijali, savezničke vojnike koje bi zatekli s četnicima, nazivajući ih špijunima.

U oktobru 1944. godine četiri člana američke misije „Rendžer“ evakuisana su avionom iz sela Boljanić kod Doboja, u Bosni, a peti član misije, poručnik Elsford Kramer, ostao je u štabu Rasinsko-topličke grupe korpusa JVuO. Dan nakon što su četnici osvojili Kruševac od Nemaca, dotad saveznička Crvena armija je razoružala i uhapsila i njih i američkog oficira!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

zoks

20.05.2012. 21:13

Samardzicu,pod hitno da se do temelja srusi "kuca sramote" i da se podigne Memorijalni centar Cica Draza Mihailovic!Kad li ce ovaj nas nesrecni srpski narod da shvati da je Tito i komunizam na silu ugurani u Srbiju,i u Rusiju,od strane zapada,da bi smo se ubijali medjusobno!Oni koji misle drugacije neka mi kazu kada su se to Srbi ubijali medjusobno kao za vreme dolaska i vladavine komunista?Zapad to zna,zato im i nije cilj da se otvore dosijei u Srbiji!

semberac

21.05.2012. 06:28

Sve pohvale istoricarima g.Samardzicu i Dincicu na sirenju istine o Cetnickom pokretu i Vozdu treceg Srbskog ustanka.Dosta nam je bilo zaglupljivanja neokomunistickih istoricara o Drazi izdajniku te Cetnicima koji jedu malu djecu.

MsjeDux

21.05.2012. 21:00

@semberac - Miloslav Samardzic nije istoricar vec ekonomista.. toliko o tome kakvi ljudi prekrajaju istoriju

Orvel

22.05.2012. 09:16

@semberac - Dvojac novokomponovanih "istoricara" koji za dobre pare prekrajaju istoriju. Za neku godinu ocekujem da napisu da su cetnici oslobodili Beograd,partizani klali u Vranicu i sa ustasama,belogardejcima i balistima zajedno stradali kod Blajburga 1945.

ljagavo do kraja

21.05.2012. 08:06

u ovo vreme .bolje bi bilo da se istorija zanemari..Istrija trenutno samo stvara nacionalizam.a kako znamo Srbija nije jednonacionalna ,vec multinacionalna.Velicati necije ime kao poznatog zlocinca je istokao kao r rusiti sopstvenu kucu sa slabim temeljom.Svoje zlocince pravdati a tudje crniti misim da nije dobro, a ti nazovimo ih novopeceni istoricari sto uce od svojih baba ,dedova. i vuka draskovica koj je jos od kosovskog boja izdajica ,nece na dobro moci izaci .... komentar

zoks

21.05.2012. 12:23

@ljagavo do kraja - ljigavo do kraja@ ti zaboravi svoju istoriju,ako je imas,a mi ostali Srbi ne zelimo da zaboravimo svoju istoriju!Srbija je stekla svoju drzavnost boreci se protiv raznoraznih okupatora i upravo tih "multinacionalnih",koji su uvek bili protiv Srba kad je koji pasji okot napadao Srbiju! A ti nastavi citati knjige u komunjarskoj reziji!Po tebi treba da verujem nekome drugome,komunjarama i srpskim neprijateljima, a ne rodjenom ocu i srpskoj zivoj istoriji?Nikada!

semberac

23.05.2012. 20:01

Orvel,sv. vladika Nikolaj V. je nekada rekao da je zlocin pricati kad nemas sta pametno reci.