Ruža Jovanović, Dražin kurir: Osim Čiče ništa ne vidim

Predrag VASILJEVIĆ

05. 03. 2012. u 20:58

Ekskluzivno: Ispovest ličnog kurira Draže Mihailovića posle sedamdeset godina: Sa 19 godina postala sam Dražin kurir. Rekao mi je: Pazi se! Sve se može nadoknaditi osim života

ZNAO sam da si neuništiva. Znao sam da ćeš da preživiš i kad su mi javili da te je pogodio nemački metak. Sve ćeš ti da pregrmiš. Čuvaj se.

Potapša je hrapavom rukom po obraščićima general Dragoljub Draža Mihailović. Ravnogorski proplanak, oblačan jesenji dan 1944. godine. Prelama se velika istorija iznad Srbije.

Više se nikada nisu videli. Bile su to poslednje reči njenog Čiče koje je čula. Pregrmela je sve. Prelomila se tada i jedna životna sudbina...

Ruža Papić, udata Jovanović, lična Dražina kurirka u ratnim godinama, u junu puni 90. Živi u Bilefeldu, na krajnjem severozapadu Nemačke, kao izbeglica. Poslednji je živi član Vrhovnog štaba Jugoslovenske vojske u otadžbini, na čijem čelu je bio general Mihailović.

Prošlog meseca, kad je svuda zabeleo sneg, njoj je pao mrak i na drugo oko i potpuno je ostala bez vida. Tada joj se učinilo da vidi Ravnu goru. Promicali su četnici, smejali se, igrali kolo, Draža je mahao rukama sa verande...

Prvi put, posle sedam decenija, Ruža je te noći osetila da više ne želi da ćuti i da potiskuje bol. Poželela je da ispriča svoju tešku životnu priču koju brižljivo čuva u nepomućenim sećanjima.

BILA SAM MU IMENJAK NIJE u to vreme vojska ličila na vojsku koju je kasnije gledala. Skupina preplašenih, blatnjavih seljaka koja ne zna ni kud ide, ni šta se dešava u zemlji. Bez oružja, bez uniforme, bez hrane... - Jedina sam bila u suknji. Odmah sam tražila da mi nađu neko muško ime. I prozvali su me Dragoljub. Po tom imenu su me znali i komandanti Račić, Palošević, Nedić, Kalabić... Čiča me zvao: "Moj imenjak".

Dočekala je reportere "Novosti" prvog dana uskršnjeg posta, u svom malom stanu na prvom spratu periferijske zgradice. U kolicima. Starica vedrog lica. Uzela nas za ruku i odmah presekla:

- Isto ovako sam Čiči Draži, prvi put pružila ruku. Samo, tada sam imala nežne i glatke dlanove. Tada sam imala 19 godina.

Vrti se film unazad. Maj 1941. godine... Nemci, Mađari, Italijani, Bugari bez objave rata pokorili Kraljevinu Jugoslaviju.

Gungula u porodičnoj kući Papića u bačkoj varoši Ada. Glava porodice Nešovan Papić, rezervni oficir kraljevske vojske dobio koverat - poziv da preuzme komandu nad jedinicama u okolini Šapca.

Naočita i naizgled ženstvena, ali kočoperna i muškobanjasta, svršena gimnazijalka Ruža ne posustaje. Hoće sa ocem u rat. Majka i mlađe sestre Milena i Anđelija jecaju u strahu. Naslućuje se prekid mirnog, spokojnog života u učmaloj vojvođanskoj provinciji.

Nešovan, srpski patriota, koji je pustio bradu od žalosti kad je kralj Aleksandar Prvi 1934. ubijen u Marselju, okrenuo se prema Ruži i dao poslednju reč:

- Nemamo muško dete u familiji. Ti si uvek bila moj sin! Ove dve popišuljice ćemo da udamo, a ti ideš sa mnom da branimo zemlju. Spremaj se!

Okolina Šapca tri dana kasnije. Nemci nadomak grada. Kurir javlja Nešovanu da na drugi dan porodične slave Lazareve subote, dođe u rodnu kuću vojvode Živojina Mišića, u selo Struganik, kod Mionice. Čekaće ga lično pukovnik Dragoljub Mihailović, koji je već sa grupom oficira prešao iz Bosne i osnovao Komandu četničkih odreda na Ravnoj gori.

Ruža je krenula sa ocem.

Sunčan je bio dan, prošaran beličastim oblacima. Čiča ih je vedar sačekao u dvorištu kuće. Široko se nasmejao i izljubio Nešovana... Vojnički izbrijan u uredno utegnutoj uniformi. Imao je crveni trag na grudima, otisak od pojasa. Znak da je više dana kisnuo dok se povlačio iz Bosne.

- Imamo puno mladih vojnika ovde. Vidim ja, biće svadbe! - šaljivo je tražio odobrenje od Nešovana, gledajući crnokosu Ružu u oči.

- Ne, ne! Dosta mi je što nju čuvam. Ne planiram da brinem i o zetu - odgovorio je u istom tonu oficir Papić.

GADIO SE FAŠISTA I OKUPATORA U PORUKAMA koje je Ruža donosila komandantima, pisale su i Dražine naredbe da se strpljivo čeka pravi trenutak da se napadnu Nemci. Čiča je objašnjavao svojim vojnicima da stvaraju male gerilske formacije koje će biti najefikasnije za ratovanje. - Čiča se gadio fašista i okupatora! Zato me još boli teška istorijska obmana da smo mi bili saradnici nacista.

Od tog časa, Ružu je više pazio Mihailović nego otac Nešovan koji se vratio na položaje sa vojnicima. Ruža se popela sa Dražom i komandom na Ravnu goru. Prvu noć nije mogla da spava. Tek tad je shvatila da je u ratu.

Već posle nekoliko dana, trebalo je da se nekako pored nemačkih i italijanskih patrola i obruča dopremi radio-stanica od četničkih saradnika iz Beograda. Ruža se dobrovoljno prijavila za rizičan zadatak.

- Bićeš moj kurir. Samo se pazi. Sve možemo da nadoknadimo osim života! - završio je Mihailović sa detaljnim instrukcijama.

Posle prve radio-stanice koju je donela na Ravnu goru, bila je svakodnevno na ivici života. Prelazila je peške i po 20 kilometara, od štaba do Mionice, pa preko Paležnice na voznu stanicu Kadina luka kod Ljiga, sve do Beograda...

- Nosila sam u torbi cipele sa štiklicom i suknju. Presvlačila sam se u šumi i u prestonicu išla kao dama. Uživala sam da prkosim i da prolazim na metar od neprijatelja.

Održavala je Ruža vezu sa četničkim saradnicima, koji su stekli poverenje kod Nemaca i mogli su da se kreću kroz Beograd.

- Prvi put mi je jedna naša radio-voditeljka Olga, koja je na radio-programu najavljivala i pesmu „Lili Marlen“, pomogla da radio-

-stanicu odnesem iz Karađorđeve ulice do Železničke stanice. Kad smo prolazili pored nemačke kontrole, niz Karađorđevu ulicu, ona im prva, baršunastim glasom koketno reče "Guten morgen" (dobro jutro)... Uz domunđavanje i osmehe, samo su nas propratili pogledom.

Prenosila je municiju, Dražine poruke za komandante, tajne informacije koje ni sama nije smela da pročita. Ležala je u teretnim vagonima:

- Imali smo specijalni saveznički papir koji se topio u ustima. Nekoliko puta sam nosila te ceduljice sa Dražinim rukopisom. Jednom, kad su me Ljotićevci presreli kod Valjeva, stavila sam poruku u usta i ona je nestala. Tada su pronašli samo ljubavno pismo mog rođaka za jednu devojku. Bilo me je malo sramota kad su čitali naglas, ali su me pustili...

Draža je davao striktna uputstva svojim ljudima da ne ubijaju Nemce jer je dobio informaciju da okupator ubija 100 Srba za jednog njihovog mrtvog vojnika.

- Izdavao je naredbe da se čuva narod i seljaci. To je bila njegova osnovna ideja: da se sačuvamo do dana kad budemo mogli ravnopravno da udarimo. Znao je da su Nemci mnogo jači.

Jednog jutra, stigla je sa radio-stanicom u Ljig. Videla je ispred voza grupu Nemaca i Ljotićevaca. Bacila je prtljag iza voza u šipražje i skočila u štiklicama na peron:

- Gde si pošla? - upitao je naoružani Srbin.

- Idem u Srbiju trbuhom za kruhom. Neću valjda da jedem beogradsku kaldrmu! - uzvratila je drsko.

- Tamo su četnici. Ako se ne vratiš za tri dana, lično ću doći da te tražim.

Ovog puta se provukla. Nisu joj tražili lična dokumenta. Događaj je ispričala Čiči.

Pošto je otac Nešovan postao čuven komandant, na lošem glasu među neprijateljima, Draža je Ruži sledeće jutro, uz cicvaru, naredio da promeni identitet.

- Sa prezimenom Papić više nećeš sama u šumu.

Sreski načelnik u Mionici dao joj je novo ime: Radmila Nikolić iz Brežja. Dobila je i ličnu kartu sa svojom slikom. Nije više bila Ruža Papić. Za vojnike i Čiču ostala je Dragoljub. Počela je da nosi pištolj...

Jedne noći, vraćala se iz Čačka. Donosila je Draži izveštaj o ubistvu nekoliko njegovih vojnika koje su presreli Nemci. Dugo je pešačila kroz šumu. Promicali su nepoznati vojnici. Popela se na Ravnu goru promrzla, pred zoru.

Draža je bio budan. Čekao ju je ispred svoje kolibe. Sam. Zagrlio je kad se doteturala. Laknulo mu je.

- Vojnici spavaju. Lezi u moj krevet. Pokrij se dobro. Tu ćeš najbolje da se odmoriš. Ja noćas neću spavati. Obići ću vojsku i stražu. Vedra je noć, vidi se do Beograda...

Sećanje se na trenutak prekida.

Bilefeld, 2012, šezdeset sedma godina izbeglištva.

Ruža duboko uzdahnu. Traži čašu vode od supruga Milovana Jovanovića. Ima samo njega na celom svetu. Jedina je preživela od porodice. Jedina je preživela od ravnogoraca.

Draža je znao da nju ništa ne može da ubije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (94)

sveto

06.03.2012. 08:11

@delija - teta Ruza zivi ovde ima svog muza stan penziju a i drustvo sve srbi njoj je ovo Srbija mada cak i ovde ima neprijatelja kao sto su Bogdan Smiljic i njegovo drustvo :((

Milutin74

06.03.2012. 10:44

@delija - Јаојајојао... Не може без комшијских трвења, да му липса крава и сл...

Srbinovic

05.03.2012. 22:14

"Čiča se gadio fašista i okupatora! Zato me još boli teška istorijska obmana da smo mi bili saradnici nacista". Pametnom vise nego dosta. Jedino nije dosta onima koji su u komunizmu videli kravu muzaru i bili spremni da oklevetaju i rodjenog oca zarad svog licnog blagostanja. Iako su moji svi bili u partizanima, moram da priznam da je njihova borba bila borba za nekoga drugoga a ne za narod iz kojega su potekli.

dinarac

05.03.2012. 23:33

@Srbinovic - Čestitam,Delijo!Istina spašava,samo to na žalost zaludelima nije jasno,pa i nas vuku u tunel tame i zla.Pozdrav svim ljudima dobre volje i čistoga srca.Da Čiču i Njegove nikad ne zaboravimo,da nam budu zvezda vodilja i svetlo u tami kojoj svedočimo.Čestitke i pozdrav Novostima.Hvala!

još su jaki kod nas

05.03.2012. 22:38

ništa čudno od komunističke sekte,koja je uspela u svemu pomoću laži i obmana,efikasnije nego metkom.oni su bili majstori propagande i zamućivanja svesti narodnim masama.ništa čudno i što su četnike proglasili saradnikom okupatora i što je naivni narod dugo verovao u tu monstruoznu laž.pola sveta je aždaja ovojila tako..dok joj Amer nije stao nogom za vrat.

spira

05.03.2012. 23:28

@još su jaki kod nas - Ameri su je i napravili... tu sektu, komunističku! Mislim na one koji vode Ameriku, na Hazare.

pa dokle više slepila

06.03.2012. 11:35

@još su jaki kod nas - auu ali si ograničen.to su gluposti,ali neka je i istina.sve to ne menja da su nas Amerikanci spasili od tog zla.

Filipenko

06.03.2012. 00:27

Zanimljivo kako svi ti koji su se gadili nacista i okupatora a nisu bili partizani na kraju završavaju po Bilefeldu, Minhenu, Majncu i sličnim negermanskim mestima...

Danilo

06.03.2012. 07:37

@Filipenko - @filipenko...Da vrlo zanimljivo...Meni pade na pamet djeneralstabni major Slavko Bjelajac komadant "Gacke cetnicke zone" u severnoj Lici koji nakon rata postade profesor taktike i gerile na cuvenoj americkoj vojnoj akademiji "Vest Point" Ah, da, Vest Point je poznat po tome da je udomljavao "nacisticke saradnike" Filipenko, knjigu u ruke i mani se komunisticke propagande!

ziks

06.03.2012. 08:02

@Filipenko - Filipenko---- Cica je naredio da se ne ubijaju Nemacki vojnici jer su ubijali sto civila za jednog vojnika da bi sacuvao svoj narod, hteo je da saceka pravi trenutak da istera okupatora.... A prokletinja tito je sistemacki unistavao Srpski narod, 1 500 000 zrtava u II sveckom ratu, raseljavao Srbe iz Hrvatske, Bosne i sa Kosova i Metohije.... Zbog zlotvora tita danas prolazimo ovako !!!

Moda na Balkanu

06.03.2012. 08:16

@Filipenko - Budak je suvise blago poredjenje za vas,a komentar smesan...

Marko

06.03.2012. 08:18

@Filipenko - Za tvoju informaciju 95% onih koji su izbegli u inostranstvo kao pripadnici Ravnogorskog pokreta su završili u Engleskoj, USA i Kanadi tako da toliko o tome.

Aleksa

06.03.2012. 00:41

Ova je Milunka Savic II svetskog rata. Milunka je bila junacina, komita, nosilac navisih odlikovanja u I svetskom ratu. A evo baka Ruza jos jednom Srbiji osvetlala obraz. Neka ti Gospod daruje dug zivot i da se upokojis u otazbini koja te je zadojila i koju si toliko volela.

Milutin74

06.03.2012. 10:21

@Ravnogorac - Ма то јој је било конспиративно име бр2. бре! Једно за Швабе, једно за Љотићевце и Пећанчеве, треће за пролаз кроз Ужичку републику... Зезнула и друга Старог!

Neso

06.03.2012. 01:24

Jos jedan dokaz da pravim Srbima za vreme Brozove komunisticke diktature nije bilo mesta u Srbiji.

Milutin74

06.03.2012. 10:35

@Мистер Но - Да је нешто Чича победио, данас би Вечити дерби био између ФК Кокарда и ФК Четник...

Milutin74

06.03.2012. 10:49

@Мистер Но - Да је нешто Чича победио (да Џунгашвилију није било лакше овуда од Стаљинграда и да су се 'Енглези искрцали у Грчкој'), данас би Вечити Дерби био између ФК Кокарда и ФК Четник...

svetac

06.03.2012. 05:40

bravo Srbi, kad će te se osvijestiti? Ne mislite o vašim potomcima i poslijedicama. vašeg priglupog primitivizma.

mrki sa sela

06.03.2012. 07:47

svaka joj cast......ovakvi se samo po srbiji radjaju......nadam se da nece i vama sudit u hagu.....srbiji vam je mjesto

sveto

06.03.2012. 07:58

Tetka ruzo ti i Mico ce te jos dugo ziveti a i dobili ste dobar komsiluk koji ce vam biti na pomoci fam.Blazevski glavu gore i uzivaj nemoze nikada biti tako gadno kao prije doci cemo ti svi na 100 ti rodjendan :))

cekamizbore

06.03.2012. 08:05

I posle je mrmot pojeo krusku i svanulo je. A zasto se Andersen nije potpisao?

Milutin74

06.03.2012. 10:18

@cekamizbore - Управо! Али, 'ајде сад и мало разумевања, госпђа улази у 10ту деценију живота, не би ме зачудило да сваког јутра у огледалу упозна 'неког новог'... А и врли, пошовани г.дин који се потписао испод текста је врло вероватно убацио неколико шака разноразних зачина у овај 'сатараш'...

Milutin74

06.03.2012. 10:29

@Dragan - Препоручујем Вам да се мало информишете, или да свратите до села Вранић, недалеко од Београда, где постоји доказ о Чичиној пажњи према сељацима, и васколиком Српству...У ствари не знам, можда је Вама изузетна 'комендија' кад се затре цело село?

Milos

06.03.2012. 10:48

@Dragan - Dragane,nemogu da vjerujem da posle svih ovih silnih godina lazi i obmana jos uvjek vjerujes u Komunisticku ideologiju koja je unistila srpstvo, ili bolje receno pokusala unistiti, Srpstvo nikada nemoze propanuti.Draza nije ubijao nikada Srbe, a da li je bio u rat sa komunistima - jugoslovenima to jeste, i tacno je sto ti kazes, sa jednom malom greskom, komunisti nijesu bili Srbi.

zoka

06.03.2012. 11:53

@Dragan - Nije Draza ubijao Srbe vec komuniste a to je velika razlika ,pitaj ove na Zapadu.

koki

06.03.2012. 12:42

@Dragan - žalosno i tužno .............. srpski junak draža m lično je odlikovao komadanta koji je naredio da se 258 seljaka od kojih je bilo 15 dece najmlađe beba od 6 meseci iz pod avalskog sela Vranić zversko pobiju . taj isti draža 13.11 1941 god onog istog dana kada je počelo streljanje u Kraljevu naređuje da se iz sela Divci kod Valjeva ,odvedu 250 partizana u selo Slovac i predaju nemcima ............. streljali su ih 14.11 1941

Pera A.

06.03.2012. 12:51

@Dragan - I komunisti nisu ubijali Srbe vec okupatorske sluge.A to je velika razlika.Pitaj ove na Istoku.

Љубо

06.03.2012. 08:13

Са ове историјске дистанце није тешко бити паметан - патриоти и паметном! Свака опција је била кориснија по српски народ од бољшевичке. Никада се нећемо отрезнити и надокнадити штету коју смо претрпели од Брозовиог система за једнократну употребу!

mišo

06.03.2012. 08:24

Vrijeme je da uz pomoć gosp. Ruže i sve manje preživjelih rekonstruišemo događanja iz drugog svjetskog rata i naše potomke ne ostavimo u zabludi i iskonstruisanoj istoriji, koja je imala za cilj da minimizira srpski narod i državu, do granica opstanka. Govorim ovdje samo o srbima-komunistima (ne o braći, za njih je srbomržnja prirodna potreba) čiji je rezultat "partijski zrelog, samosvjesnog i istorijski odgovornog djelovanja", gubitak Kosova.

POSMATRAC

06.03.2012. 08:59

Gospodji nacionala penzija stancic u BGD i da svoju pricu isprica na RTSu.Kad su tu penziju dobile nekeBISERE LEPE MIKE DJOKE za koje nezna ni njihov komsiluk moze i ova hrabra gospodja.

Krivotorbic

06.03.2012. 09:03

Niste sami,puna je Srbija jos junaka koji nisu prodali dusu cevenom djavolu!!!Neka Vas sluzi zdravlje i da nam se sto pre vratite u nasu lepu Srbiju!

Milutin74

06.03.2012. 10:33

@stephane - Извините, рекосте одликовање? Које? Поводом?

ravnogorka

06.03.2012. 13:05

@stephane - Naravno da zasluzuje odlikovanje jer su ravnogorci branili svoj narod,svoju zemlju!Svi cetnici su bili odani Kralju i svojoj otadzbini.Nije u redu da oni koji su streljali Srpskog djenerala dobijaju penzije i sve povlastice u ovoj zemlji,a oni koju su ginuli za otadzbinu i narod ne dobiju apsolutno nista,ovo je tek jedan korak ka saznanju istine!

Митар Опленачки

06.03.2012. 13:55

@stephane - Ако нисте знали, постоји и "Равногорска споменица 1941", која се додељује часним борцима Отаџбине, која не доноси никакве привилегије као она комунистичка. Додељује је Равногорски покрет Србије. Часна Ружа Јовановић заслужује то одликовање.

monsider

06.03.2012. 09:23

pa dokle vise o ovim cetnickim izdajnicima i zlocincima.zakleli se na vernost kralju,a na kraju izdali kralja koji im je naredio da stupe u partizanski pokret. steta sto ovoj kururki nije licno presudio veliki general jovo kapicic,jos jednom veliki pozdrav za njega.zasto ne napisete neki tekst o legendarnom kuriru misi,legendarnom kuriru vrhovnog staba i druga tita

Nikola Popovic

06.03.2012. 10:18

@monsider - Kako te bre nije sramota?Imaj malo postovanja prema nekome ko je rizikovao svoj zivot za ovu Srbiju a da pritom nikoga nije ubio.Tvoj Jovo Kapicic je kaznjen od boga samim tim sto ovoliko dugo na ovom svetu ispasta svoja nedela.Nece ga gospod jos dugo.Skapavace on i u mukama otici na onaj svet.Sto se tice Brozovih kurira to su sve bili kokoskari i secikese koje su spas od vlasti nasli u partizanskim redovima.Nazalost takvi su posle rata vodili ovu zemljku,naravno u provaliju.

monsider

06.03.2012. 10:36

@monsider - kako tebe nije sramota?reci jedan grad,selo koje su cetnici oslobodili,nisu nista uradili bili su produzena ruka fasistima,cinili najgore zlocine zajedno sa svojom bracom ustasama.niste ispalili nijedan metak protiv fasista,a kao bili ste protiv njih.i gle cuda svi zajedno bezali u nemacku i u ostale delove sveta.

Plavi

06.03.2012. 12:22

@monsider - Kraljevo, Gornji Milanovac eto ti dava grada koja su oslobodili. A što se tiče drugova oslobodilaca pričaj nam malo kako su odveli 180000 klinaca iz Šumadije na klanicu zvanu Sremski Front. Ili možda kako su revnosno čistili ambare domaćinima i ostavljali ih gladne. A partizani nisu bili gadljivi prema ustašama, dobro da si to pomenuo. Najveći ustaški zločini nad Srbima počinjeni su baš na teritorijama koje su kontrolisali partizani.

monsider

06.03.2012. 12:39

@monsider - kad bi se zezali.citajuci tvoju poruku stekao sam utisak da su oslobodili celu zemlju.niste nijedan grad oslobodili,samo izmisljate.klasicna cetnicka demagogija,kao i uvek.vama je bio jedini cilj da se borite protiv najveceg gerilskog pokreta,armiju sa najvise brojem boraca,jos ste imali i podrsku nemaca,italijana,bugara,madjara.i to vam nije uspelo.mozete da izmisljate sta god hocete-ali cinjenice stoje celu jugoslaviju su oslobodili partizani na celu sa drugom titom

Buba

06.03.2012. 12:46

@monsider - To sto ti snas su te verovatno naucili komunisticki profesori.Tako su i mene ucili,ali ne i naucili,jer njihova laz je bila ocevidna.Cestitam ti jos uvek zivis sa tim lazima.

Idler

06.03.2012. 12:46

@monsider - Plavi - kao prvo, najveće zločine Ustaše su počinili u krajevima koji su bili pod njihovom kontrolom, a ne partizanskom. Kao drugo, krajevi u kojima je bilo četnika bili su pod talijanskom okupacijom i zato nisu Ustaše mogle po svom. Vjerojatno ne znaš što je Otrićki sporazum i zašto do kapitulacije Italije nije bilo Ustaša u krajevima, kako ti mudro zaključuješ, koji su bili pod četničkom kontrolom !!!

Ljiljana

11.03.2012. 00:34

@monsider - Pa zar on zna za sramotu?Svojim komentarima je pokazao da je on pociscen i to u mozak,a ne genaral Draza!A ako mu treba Tito i Jovo Kapidzic ,zna kako i gde da ih nadje:)Narocito ovog prvog!A uzalud mi trosimo reci...Surdo fabelam narare!

Dejan

06.03.2012. 10:10

Bilo bi sjajno kada bi gospodja Papic napisala memoare. Na taj naci imali bismo jedno, verujem iskreno vidjenje desavanja tokom II svetskog rata.

Kenta

06.03.2012. 10:19

@Monsider, svaka rec ti je na mestu!!!!Svaka cast!!!!!Cetnici, opancari.... ......imam dobre rakije, i jos bolje gibanice!!!!!!!!!

Filip

06.03.2012. 12:29

@Kenta - Mukotrpno je i predugo budjenje iz kome i ludila u koje su nas uvukli komunisti. Citam negativne komentare i razmisljam kakvi su to ljudi koji i danas tako strastveno mrze prvog gerilca porobljene Evrope, njegov Ravnogorski pokret i sve sto je na ponos Srbije? Voleti Tita, coveka koga je savremena istorija svrstala medju 10 najvecih zlocinaca 20. veka je dijagnoza! Naravno, ima i puno onih koji tom zlu duguju sve sto su postigli u zivotu.

Lara

06.03.2012. 15:32

@Kenta - U tom grmu i lezi zec, upravo jer ima puno onih koji svoj, nicim zasluzeni useh, duguju Titovim zlocinima, necemo ih se nikada otarasiti! Iako su moji preci stradali sto u samom ratu, sto posle rata (streljai na kucnim pragovima) od strane komunista, ipak bih odala pocast onim ljudima koji su se borili za slobodu na strani partizana, misleci da se bore za slobodu svog naroda ( tu ne racunam one koji su ubijali svoju bracu). Oni su izmanipulisani i uglavnom nisu profitirali kao ostali komunisti.

srboljub

06.03.2012. 11:19

0 godina zivim vani,i uvek dodjem na godisnji odmor u Srbiju sa porodicom,i stvno mislim da jos komunisti vladaju Srbijom,Zadni put sam bi da zamenim stari pasos super to sve sada ide brzo za nas koji smo vani,nego policija je ista ona komunisticka,policajac koji nije srbin kaznjava svakog sa strane tablice,menu uzeo bez ikakvi razlog 50 eura,a dosao i potrosio 800 eura gorivo i autoput plus troskove oko pasosa i krstenice...sta sad da mislim o Polis srbije i srbiji majci..

Papic

06.03.2012. 11:20

Gospodji Ruzi Papic veliko postovanje za ucinjena dela i voleo bih da napise memoare o svom zivotu,da iznese istinu na videlo.Ja sam Papic,unuk Mitra i prainuk Jova Papica iz Pljevalja,rodjen sam tamo,kao i svi moji,slavim Lazarevu subotu i voleo vih da znam jesmo li i koliko porodicno vezani,jer i ja zivim van zemlje a kad si daleko zelis da znas prakorene.A njen izbeglicki dugi zivot nadam se da ce uspeti da sroci u pisanu formu i da saznamo pravo lice Cice.

vukovka

06.03.2012. 12:15

Odlican feljton!to su bili cetnici,bilo im je vaznije da ljudi budu dobro.Cetnici su branili svoj narod!Konacno,da istina izadje na videlo

monsider

06.03.2012. 12:43

@vukovka - sramota od feljtona.cetnici su bili prljavi,odvratni,samo sposobni za klanje i ubijanje srpskog i nesrpskog naroda.verovali u kralja,koji je video kakvi su i sta rade,javno ih se odrekao,i doneo pravu odluku da stupe u partizanske redove.a ovi su bili zlikovci pa nisu ni mogli da udju u prave redove,jednog od najvecih oslobodilackih pokreta.

Podmladak

06.03.2012. 14:06

@vukovka - Da, da ti znas to najbolje. U cetnicima je bilo manje ubica nego u komunistima, a sto je najgore komunisti su posle rata u miru nastavili da ubijaju i maltretiraju neistomisljenike. Ako ti je to prava odluka onda se ponosis svojim zlocinima. Niko u ratu nije savrsen a pravu istinu najbolje mogu ispricati oni koji su bili tamo i kojih nema vise. Nazalost dokumentacija koja je isla na ruku cetnika je uglavnom unistena a partizanskoj nije mnogo verovati.

monsider

06.03.2012. 14:33

@vukovka - i normalno sto je unistena.sta bi trebalo da citamo kako je saradjivao sa hitleom,musolinijem,pavelicem,kako su zajedno kretali u hajke i ubijale neduzne ljude,sve anti-fasiste,njihove pristalice,kao i clanove njihovih porodicaistina je jedna,i ne mogiu nikada biti dve.zna se cija je vosjka bila pobednicka,zna se ko je oslobodio zemlju,zna se ko je ucestvovao u njenoj obnovi.a gubitnicka vojska stalno pokusava da izvrsi reviziju istorije,ali ne moze.

Milenica

06.03.2012. 14:48

@vukovka - E, moj monsidere. Pređi malo u Bosnu da ti Srbi ispričaju kako je narod Manjače ( koji su bili četnici ) preživeo, a kako je prošao Srpski narod na Kozari ( koji su većinom bili partizanovci ). Idi malo u Donju Gradinu isto tako. Četnici su sačuvali srpska sela Manjače. Na Kozari je narod skoro zatrt. Zlikovci su bili partizani, što istorija sve više pokazuje, a Jugoslavija kvazimodo u kojoj su ubice i žrtve natjerani da žive kao braća.

Gile

06.03.2012. 14:52

@vukovka - Da ima i malo istine u tome što govoriš, ta dokmentacija bi bila omiljeno komunističko štivo.Čitala bi se svuda i svakom prilikom, kao dokaz saradnje sa okupatorom. Pošto je uništena očigledno je da nije odgovarala istini koju su hteli da plasiraju.

monsider

06.03.2012. 14:56

@vukovka - moji su sa kozare,deda mi je bio komandant 5.kozaracke brigade.znam vrlo dobro o svemu tome,kao i velikom stradanju kozarcana. veliki deo moje familije je nazalost stradao tamo,i kasnije u jasenovcu.na podrucju bosanske krajine,i dalje na podrucju banije(posto ih razdvaja reka una) i dalje prema kordunu nije bilo nijedne cetnicke formacije.toliko o cetnicima.

sipa6781

06.03.2012. 16:34

@vukovka - monsider ne lupaj!!! Koliko imas godina?? Ti si se rodio posle tog rata, a to u sta si ubedjen i ne mora biti istina!! Zar ne?? Ko zna dokle dosezu lazi komunjara i ustasa??

Marko

06.03.2012. 12:25

Dobro je čuti i šta se dešavalo u ravnogrskom pokretu tokom rata. Tokom godina stvorila se slika o partizanima kao svecima koji su pucali samo u nužnoj odbrani. Ipak istina je malo drugačija, to pokazuje ova gospođa. I ravnogorski pokret ima svoje heroje.

Radisav

06.03.2012. 12:27

Dok su se četnici trudili da sačuvaju narod u ta zla vremena partizani su sve radili da se domognu vlasti.

Janko

06.03.2012. 12:39

Ko je prvi otkrio istinu o Drazi?Srpski pokret obnove i Vuk Draskovic!Draza bi se ponosio sa nama,kao sto se mi saborci SPO-a ponosimo njime !

MilosBg

06.03.2012. 12:55

Kome nije jasno ko danas vlada Srbijom samo neka primeti da koministicki "generali' setaju krugom dvojke, primaju bogate drzavne penzije, vode kampanju protiv Srbije i zive u stanovima otetim 1945. dok srpski rodoljubi umiru sirom sveta u rasejanju bez ikakvih pocasti iz domovine. Ali to je nekako i logicno jer njihova je domovina Srbija a nje nema jos od 1945.

krle

06.03.2012. 13:04

Majka Ruzo jesi li javila Drazi kad su njegovi ,,junaci,, usli u selo Drugovc i zaklali, prebili u vatru zapaljenih kuca spalili 72 neduzna sellana. Sve to u porti seoske crkve , 29. 04. 1944.g. Glavni ,,junaci su bili Kalabic, kapetan Lazovic...Ako si zaboravola da javis mozes da se pricestisi pokajes u crkvi Drugovackoj i tryis oprost ybog nedela vaseg Cice.

monsider

06.03.2012. 14:36

@krle - i da majka ruze ode u vranic da vidi sta su njeni saradnici uradili neduznom narodu,u velikom pokolju 1944 godine,koja ih tako brani

Mašta je zdrava

06.03.2012. 13:14

Pokušao sam zatvoriti oči i setiti se Mihailovića. Brzo su se same otvorile. Stara nije ti lako.

koki

06.03.2012. 13:14

Gospodo iz večernjih novosti a i gospoda sa nacionalnih tv što ne objavite orginalne zapise sa suđenja Draže . Snimci još uvek postoje . Čega se plašite ???????

monsider

06.03.2012. 14:29

@Sasha - djeneral draza je pociscen.samo je steta da je pociscen na vreme,ne bilo njegovog izdajstva i kolaboracije sa fasistima,i ostalim domacim izdajnicima. da nam je sada ponovo drug tito pa da zajedno sa jovom kapicicem otera i protera sve ove sto likuju na goli otok i preko granice.

brano

06.03.2012. 13:41

Ako zelimo istinu,onda moramo ovakvim iskazima i bilo kojim drugim dokazima pristupati bez uticaja licnog stava o jednim ili drugim!To da Cetnici nisu bili faisti to je jasno valjda sma,isto tako da Partizani nisu bili sveci,ali ispravljanje nepravde prema jednima se ne vrsi nanosenjem nepravde drugima!Svaki rat je prljava igra,pa tako i nesretni drugi svjetski rat!

MarijaS

06.03.2012. 14:53

Godine i životno iskustvo, kao i istinski patriotizam i čovečnost koji izviru iz svake reči gospođe Ruže zaslužuju da se sa poštovanjem sasluša njeno svedočenje, ili da se bar, ukoliko nam predrasude to ne dozvoljavaju, pristojno uzdržimo od nesuvislih komentara.

I na kraju

06.03.2012. 15:16

"U Porukama koje je Ruža donosila komandantima, pisale su i Dražine naredbe da se strpljivo čeka pravi trenutak da se napadnu Nemci."I gde se dede taj trenutak?

Vale

06.03.2012. 15:43

Drugi dan Lazareve subote 1941. godine je 12. april. Pitamo se kako je mogla tada da vidi pukovnika Mihailovica u Struganiku kada je on tek u prvoj polovini maja stigao na Ravnu Goru?Cudi nas ovako pompezno najavljena reportaza, koja je bazirana na vrlo malo proverljivih podataka, a evo na prvom proverenom pala na popravni!

Dule Los Angeles

06.03.2012. 17:42

Najdublje postovanje Gospodji Ruzi.Docarala nam je kako je izgledala Stara Junacka Srbija,i ko su bili njeni najbolji sinovi.Ovde bih malo o "komentatirima".Pogledajte ko pljuje i stavlja "so na ranu"?Kenta,Monsider,Koki,Idi begaj,Idler,Filipiko,i crni i nesrecni Milutin.Ko ste,odale li ste i ciji li ste? Koje li ste skole ucili,i sta li sada radite?Kome ste vi potrebni?I primate li platu za ove bljuvotine,ili vam je to "Izborna strategija"?Jedeta li hleb u Srbiji i od Srbije nerecnici?

monsider

06.03.2012. 18:43

zna se ko je pobedio u ratu,zna se ko je oslobodio ovu zemlju,zna se ko je podigao ustanak,zna se gde je nastala prva slobodna teritorija u porobljenoj evropi.cetnici nikako ne mogu da prihvate istinu,i hoce preko pritiska da izvrse zamenu.ali to se ne moze uraditi.jos jedan bezvredni pokusaj cetnicke demagogije.veliki pozdrav za jovu kapicica,koji je gonio ovakve ljude,ali ih nije nazalost uspeo sve ukloniti. svi postoavoci dela partizana i druga tita glavu gore,mi imamo cime da se ponosimo

Srbin Optimista

06.03.2012. 20:26

@monsider - Ima nesto i kod tebe sto mi se svidja.Tvoje "junake" tita i jovu kapidzica pises malim slovima.Dobro si me podsetio,i ja cu tako u buduce.

giga

06.03.2012. 21:50

@monsider - kakav nadimak takva i pamet.kad neko ne poznaje istoriju i u ovo doba internet komunikacija ne ume da se informise onda je to zalosno.srbija je vecna dok su joj deca verna.

zarkovo76

07.03.2012. 08:55

@monsider - A cime se ti ponosis?! Titom njegovim likom i delom, izvini ali moram da primetim da si u velikoj zabludi,ko je i gde podigao ustanak?! Da nije onaj bivsi robijas Zikica koji je ubio Srbina oca dvoje dece?! Gde je bila prva oslobodjena teritorija , da nije mozda Uzice?! ili su Loznica , a potom i Topola pa tek onda i samo Uyice oslobadjani prvenstveno od cetnika JVO , do duse Uzice u sadejstvu sa komunistima.Velicas krvnika koji je ubijao iz cistog zadovoljstva vidjenije Srpske domacine?!

srecko-usa

08.03.2012. 01:47

Moji su bili u cetnicima do 44.g. pa vidjeli ko ce pobedi pa prsli po penziju i drugeprivilegije! Al mi neje jasno sto je Djeneral skupljo vojsku ako nije mislio da bije svabe jer oni streljaju po 100 Srba za 1 svabu????? Sve je sada lepo vako izdaleka (USA) il dojclanda pricat svoje vidjenje, a koliko je tacno i objektivno i siroko???

Srecko Serbia

09.03.2012. 21:46

Da nisu komunjare pobedile? Jesu ali tek 1950. Do tad su se kupili kajmak zločinci. I tad i posle. Njihovi narodi i narodnosti i njihov Kosmet gde da nisu se počeli baviti politikom umesto nekim drugim "zanatima". Baš su bili progresivni, i na Golom otoku i plantažama, i prema srpskim izbeglicama.