Ministar Knežević oslobođen

N. BIJELIĆ

01. 11. 2012. u 14:23

Izrečena presuda optuženima za malverzacije u zrenjaninskoj opštini. Po izlasku iz suda ministar dočekan aplauzima okupljenih građana

POSLE četiri godine od pokretanja afere zbog navodnih malverzacija u zrenjaninskoj opštini, Posebno odeljenje beogradskog Višeg suda u četvrtak je donelo presudu kojom je 20 osoba, na čelu sa aktuelnim ministrom poljoprivrede i šumarstva Goranom Kneževićem oslobođeno optužbi da su članovi organizovane kriminalne grupe i da su zloupotrebili svoje službene položaje, primali i davali mito prilikom dodele u zakup gradskog građevinskog zemljišta.

Tročlano veće, kojem je predsedavala sudija Maja Kovačević Tomić prvostepenom presudom utvrdilo je da nije bilo niti jednog dokaza da su od 2006. do 2008. godine oštetili budžet grada Zrenjanina za više od 150 miliona dinara. Kako je kazala, tokom tri godine vođenja glavnog pretresa, jedino je dokazana krivica u odnosu na Nikolu Halasa, načelnika Odeljenja za urbanizam u Zrenjaninu. On je osuđen na godinu dana zatvora jer je primio mito od deset hiljada evra kako bi dao nalog da se uradi rešenje kojim zrenjaninska opština u zakup na 99 godina daje zemljište Branku Savkoviću i sada pokojnom Bojanu Selimoviću.

Optužbi su oslobođeni: Ivan Dević, nekadašnji pomoćnik gradonačelnika za privredu, David Dimkić, bivši načelnik finansija u gradskoj upravi, Bratislav Tomić, nekadašnji direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“, Milan Milošev, direktor Turističke organizacije Zrenjanjina, advokat Đorđe Matić, Milorad Ponoćko, Božidar Đurica, Laslo Fuks, vlasnik i saradnici agencije za obezbeđenje „Gvozden“ Uglješa Grgur i Marijana Šarenac.

TUŽILAŠTVO NEZADOVOLjNO POSLE donošenja oslobađajuće presude, oglasilo se i Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštenjem u kojem je navedeno da će u skladu sa svojim zakonskim obavezama i ovlašćenjima izjaviti žalbu. - Sud je prilikom objavljivanja odluke dao kratke razloge zbog čega je 19 osoba oslobođeno od optužbe - ističe Tužilaštvo. - Ocenu pravilnosti i zakonitosti ovakve odluke moguće je dati tek nakon upoznavanja sa svim razlozima kojima se sud rukovodio prilikom odlučivanja. Nakon toga će se doneti odluka o razlozima i osnovama za osporavanje prvostepene presude.

Oslobađajuća presuda izrečena je novosadskom biznismenu Miletu Unčaninu, zatim Miletu Jerkoviću, vlasniku nekoliko prevoznih preduzeća, zrenjaninskim preduzetnicima Miloradu Smiljkoviću, Mladenu Živkoviću i Milošu Baždaru, kao i biznismenu iz Crne Gore Ranku Baboviću i beogradskom investitoru Branku Savkoviću.

Napominjući da troškovi postupka padaju na teret budžeta suda, sudija Kovačević je istakla da su želeli da presudu donesu i ranije, ali da to nije bilo moguće zbog velikog broja optuženih, obimne dokumentacije, saslušanja velikog broja svedoka, njih 120, preslušavanja velikog broja prisluškivanih razgovora između optuženih...

- Detaljnom analizom svih dokaza, odbrana optuženih, izjava svedoka, sud je našao da je dokazano da je samo Halas izvršio krivično delo za koje ga tužilaštvo tereti -rekla je sudija Kovačević.

- Veće nije našlo dokaze da je Knežević, dok je bio gradonačelnik Zrenjanina, organizovao kriminalnu grupu čiji su članovi postali ostali optuženi. Nije dokazano da su u postupcima javnih nabavki i davanjem u zakup gradskog građevinskog zemljišta kršili Zakon o javnim nabavkama, dajući u zakup zemljište po cenama nižim od ekonomskih. Osam investitora, od deset, prema veštačenju platilo je zakup zemljišta u skladu sa zakonom i propisima Zrenjanina. Preostala dva investitora su preplatili zemljište.

Tokom suđenja, kao svedoci saslušani su i investitori. Sud je uzeo u obzir njihove tvrdnje da su novac uplaćivali opštini Zrenjanin u skladu sa procedurom i da im niko od optuženih nije tražio mito. Sudija Kovačević se dotakla i novca koji je pronađen u sefovima dve banke, u Zrenjaninu i Novom Sadu, za koji se sumnjalo da su pare od mita.

- U sefu u Zrenjaninu pronađeno je 76.200 evra, a Novom Sadu 160.700 evra - istakla je predsednik veća. - Nije potvrđeno da je to novac od investitora. Knežević je rekao da su pare iz prvog sefa njegove i njegove porodice, a iz drugog Demokratske stranke. To je bio novac od donacija, za koji je Knežević bio zadužen. Na ove okolnosti saslušani su svedoci, koji su to potvrdili.

Više od sat vremena, sudija Kovačević je čitala presudu, koju su optuženi, članovi njihovih porodica i prijatelji dočekali sa oduševljenjem.

Po izlasku iz suda, Kneževića su dočekali aplauzom. Na pitanje da li će tužiti državu pošto je 13 meseci bio u pritvoru, samo je odgovorio: „Polako ima vremena“. Potom je dodao da ništa nezakonito nije uradio i da je presuda potvrda onoga što govori od samog početka.

- Kad bih opet bio u prilici, opet bih uradio sve isto, u interesu države i građana - izjavio je Knežević. - Čekaju me novi zadaci, jer ima mnogo problema u poljoprivredi i nadam se da ćemo bar jedan deo uspeti da rešimo.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Boban

01.11.2012. 14:47

Pravda je pobedila.. a sada je vreme da pravda stigne i one koji su ga nepravedno osudili.

Sova

01.11.2012. 16:32

@Boban - Haha, srpski mentalitet... I sve opet da ide u krug,jel to dobitna kombinacija?

pander72

01.11.2012. 15:05

Ovo je dokaz da u borbi protiv korupcije niko nije postedjen pa cak ni clanovi vlade,ali ovde je ocigledno da se radilo o montiranom procesu u to sam bio uveren,no pravosudni organi svakako trebaju da rade svoj posao

banopoljac

01.11.2012. 15:19

Ipak je dokazano da je to samo još jedna hajka koju je vodila DS protiv svojih neistomišljenika.

gujdar

01.11.2012. 15:25

Da je prošla vlada imala razloga da ga osude oni bi to uradili ali ovako su pokretali negov slučaj samo od izbora do izbora da bi blatili njega i naravno naprednjake.

The O.C.

01.11.2012. 15:28

Neki su se nadali da su svacije ruke prljave ali vidite da nisu. Sad mozete da cutite.

istina....

01.11.2012. 15:33

A da nije promenio tabor , gde bi onda bio.....eeee u Srbiji je najlakse izigrati ovaj glupi narod ! Bas vam se lepo smeje u oci .

swicer

01.11.2012. 19:45

@istina.... - "Istina" zar ne bi ste i vi menjali tabor koi vas optuzi ni krivog ni duznog . Razmislite malo pre nego nesto napisete . Zivio Knezevic cestitam na pobedi.

Viki

01.11.2012. 15:42

Da se nije ubacio u SNS ko zna kakva bi presuda bila. A cije su one pare u sefu bile?Nismo mi Italija ili Hrvatska pa da premijer dobije kaznu.

zippo2

01.11.2012. 17:54

Mozda su se ovde neki nadali da ci ministar knezevic biti optuzen ali su se mnogo bre prevarili.

Ivan

01.11.2012. 18:47

Samo je pitanje koliko ce hiljada evra naplatiti ostetu za vreme koje je proveo u pritvoru. Te pare ce dati iz budzeta,koje su naravno uzete od poreza i nasih doprinosa. Sto to ne plati istrazni sudija koji mu je odredio pritvor?

Mišo

01.11.2012. 19:16

Konačno , pravda je pobedila. DS je hteo da nevinog čoveka žrtvuje , da bi sakrili svoje marifetluke. Može se reći , pravda je spora ali dostižna.

Dragan

01.11.2012. 21:51

svako normalan bi svatio da je covek uhapsen jer ocigledno nije vise hteo da bude lojalan lopovluku demokrata. uhapsili knezevica dok je bio gradonacelnik zrenjanina a nisu znali sta radi dulic koji je bio ministar u beogradu. nadam se da ministar knezevic nece tuziti drzavu jer to ne prilici jednom ministru.

Prava Opozicija

01.11.2012. 22:13

@Dragan - Od srca me nasmeja. Ajde se vec jednom odlucite zasto su ga uhapsili.

Sinisa

01.11.2012. 23:07

ocigledno je bilo da je covek optuzen jer je hteo da napusti lopovsku stranku. smucilo mi se kad citam kome su sve i na koji nacin prodate firme u srbiji za vreme proslog rezima.

Perica

02.11.2012. 00:05

U optuznicu se kaze da je grupa optuzeni za 150 miliona gde su pare ako je ova grupa na celo sa Knezevicem nije uzela pare su nestale mora kod nekoga da budu.

uskok

02.11.2012. 07:32

Prvo iz ivig teksta se vidi da pripremne radnje (istrazne) nisu uradjene kako treba jer su pitanja para u sefovima i dobijanje poslova ostala neistrazena. Znachi treba pitati zasto istrazni organi nisu uradili svoj posao. Dalje, zasto se izaslo na sud sa labavim dokazima o davanju mita? Poznajuci prilike u Srbiji tvrdim da je bilo nezakonitih radnji, samo sto nije bilo volje da se to i dokaze, jer je opet pitanje ko bi sve morao na sud.

ODGOVORNOST

02.11.2012. 14:10

Pokrenuti ODGOVORNOST policije, tuzilastva, istraznog sudije zato sto je (definitivno po sudskoj presudi) NEVIN covek bio u kazamatima 13 meseci. Ti sto su ga smestili neosnovano u ćorku moraju da završe u istoj i da plate za svoje iživljavanje!!! Koliko je još ovako nevinih zarobljeno po kazamatima????