Svaka deseta diploma lažna

I. MIĆEVIĆ

08. 03. 2012. u 21:05

Свака десета диплома лажна
Samo po četiri prosvetna inspektora kontrolišu 200 fakulteta. Umesto svedočanstva falsifikuju se uverenja o završenim studijama, sa kojima može da se radi

SVAKA deseta diploma je nevažeća, pokazala je jedna od poslednjih provera Republičke prosvetne inspekcije. Falsifikuju se ne samo diplome visokih škola iz manjih sredina ili privatnih fakulteta, već i najuglednijih univerziteta - beogradskog i novosadskog, tvrdi Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije.

Prema rečima prof. dr Sime Avramovića, profesora Pravnog fakulteta i predsednika Saveta Univerziteta u Beogradu, falsifikovanje diploma na državnim fakultetima je, ipak, ređa pojava, jer su stepeni zaštite ovog dokumenta takvi da je njeno krivotvorenje komplikovano koliko i štampanje lažnih novčanica.

- Na fakultetima je to nemoguće uraditi. Falsifikati nastaju negde drugde - smatra prof. Avramović. - Fakulteti imaju elektronsku obradu podataka, diplome se štampaju sa sedam nivoa zaštite, i to u Zavodu za izradu novčanica.

Ipak, krivotvorenja postoje. Zato što se umesto diploma falsifikuju uverenja o završenom fakultetu. Ona su štampana na običnom papiru i izdaju ih fakulteti.

OTKRILI SKANDAL IZ Elektroprivrede Crne Gore stigao je zahtev da provere 2.000 školskih i fakultetskih diploma njihovih zaposlenih, stečenih u Srbiji, i ispostavilo se da je čak 200 bilo falsifikovano ili ih je izdala nepriznata institucija.

- Uverenja su, istina, privremenog karaktera, ali kada se neko zaposli sa tim dokumentom, kasnije mu retko traže da dostavi i diplomu i tako ljudi godinama mogu da provedu u službi bez potrebnog zvanja. Sećam se i slučaja lekara koji je radio kao internista sa lažnom diplomom iz Bosne - podseća prof. Avramović.

Kada budu otkrivene, ovakve diplome proglase se nevažećima, a može da odgovara samo njen vlasnik, jer obično je teško utvrditi ko ju je izdao.

Provera diploma je samo jedan od poslova koje rade republički prosvetni inspektori za visoko obrazovanje. Samo četiri republička inspektora i isto toliko pokrajinskih pokrivaju svih 200 fakulteta i visokih škola u Srbiji.

Uz redovne provere, stigne im i najmanje 300 prijava studenata koji se najčešće žale na rangiranje, bodovanje, ocenjivanje. Praktično, nemoguće je da obave posao kako treba.

- Prijava je sve više, a u poslednje vreme dosta problema ima i sa upisom na master studije. Akademci se s pravom žale, zato što je fakultet dužan da na početku školske godine objavi jasne uslove i rokove upisa i početka školske godine, a ne da ih menja u hodu - kaže Tmušić za ”Novosti”.

Žale se, kaže, i profesori i to uglavom na kolege koje su dobile viša zvanja. Tu inspekcija može samo da proveri da li je poštovana procedura, ali ne i kvalitet kandidata.

PREDAVANjA U KAFANI I NA EKSKURZIJI

NAJVEĆI problem, prema rečima Velimira Tmušića, predstavljaju izdvojena odeljenja fakulteta, čija kontrola će u ovoj godini biti prioritet. Većina nema dozvolu za rad. Otvaraju se po celoj zemlji i nemaju potrebne uslove za rad.

- Kolege iz Republike Srpske saznale su, na primer, da jedan privatni beogradski univerzitet drži časove u kafani u Banjaluci. Zatekli su 40 studenata i profesora, prekinuli nastavu i pisali prijavu - priča Tmušić. - Na kraju je uprava univerziteta donela dokaze da su svi ti studenti upisani u Beogradu, a časove u Banjaluci nazvali su ekskurzijom. Nismo im mogli ništa, iako nisu bili u pravu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

mioss

08.03.2012. 21:19

A zna li se nesto o falsifikovanju diploma saobracajne struke u Tehnickoj skoli Smederevo?

lolzinjo

09.03.2012. 14:46

@mioss - U toj skoli su sve skotovi od profesora tako da jednini nacin da dodjes do diplome jeste da podmazujes ili da te trpe naredne 3-4 godine ! Nedao ti bog da se pojavis kao 3 stepen koji zeli diplomu 4 stepena pa kada radis razliku , profan dodje nad***n sa casova pa se istrese na tebe ! Jedna godina se pretvori u 2 i na kraju jedan banalan predment te koci i kasnije ti profan kaze dzabe ucis kod mene dodji da ti odrzim koji cas i da ti kazem sta da naucis kako bi prosao ... laksi naci korupcije

Stojan

09.03.2012. 19:55

@mioss - Takvi profesori su u stvari oni koji su došli do diplome na kvaran način.Traže da znaš kako piše u njegovoj "prepisanoj"knjizi,koju prethodno moraš da kupiš.Matematiku u Leposaviću ne možeš da položiš bez hiljadarke,i ne samo tu,već širom naše države.Mnogi profesori Univerziteta ne zaslužuju tu titulu,ni rad sa studentima.Nisu u stanju da nauče studente.Asistenti lome glavu sa njima.Naravno i ovde je i te kako neophodna reforma nastavnog kadra.

Milence

08.03.2012. 22:30

To je trebalo da se proverava pred upisni rok, da studenti dobro razmisle da li da upisu odredjeni fakultet ili ne! Ali bolje ikad nego nikad!

Lazar

08.03.2012. 22:35

Pa Ministarstvo spoljnih poslova je puno takvih diploma .Veliki broj je dobijen u vreme kada privatni fakulteti nisu imali atestaciji Ministarstva obrazovanja ,mnogi kadrovi rade sa diplomama ,,defektologije,, i slicnih struka koje nemaju veze sa spoljnim poslovima. Treba zaci po ministarstvima ukljucujuci i MUP koji je pun takvih diploma stecenih na pendrek.Svi su zaboravili aferu univerziteta u Kragujevcu i t d .To u Titovo vreme nije moglo da se dogodi!

Milos

09.03.2012. 00:08

@Lazar - A ko govori o privatnim ? :) U Kragujevcu su pohapseni profesori sa drzavnog fakulteta sa sve "rukama u kesi" pa onda pusteni. Vec godinama niko nije odgovarao. Dalje, diplome Pristinskog univerziteta su najcesci falsifikati jer ih je nemoguce proveriti. Takodje, "fabrike doktoranata" su jedan privatni ali vecinom drzavni fakulteti. Megatrend naprimer, je "nastancovao" svega 6 (sest) doktora nauka od 1989. do danas. Sve je to paroli "Drz'te vuka a lisica meso jede" ;)

Mara

09.03.2012. 00:13

Bitno je da su Kragujevacke diplome vazece pribavljene kod Indeksovaca i da one nisu lazirane. Za sve ostalo cemo lako u zemlji u kojoj je po svoj prilici laz i rodjena..

kicholino

09.03.2012. 14:21

u ovoj nesretnoj zemlji je sve falcifikat...sto ne bi bile i diplome...hahaah....

LJUBICA

09.03.2012. 19:17

A sad na proveru diplome svih poslanika vladajuce koalicije u skupstini pa da vidimo koliko ih je pravih.

gago

09.03.2012. 20:26

I moja pokojna baba da je kojim slucajem ziva bi zavrsila nesto na nekom pokrajinskom fakultetu izmestenom negde u Srbiju.

Aca Trnavac

10.07.2012. 17:53

Svu tu bandu pohapsiti , a sto du zaradili da im se naplati dvostruko jer samo tako muzemo da suzbijemo Kriminal

Majstor Mika

26.08.2012. 17:21

Svaki deseti, a svi na vlasti ili fakultetu. Koga ce mo juriti, vidite kako maltretiraju one koji regularno zele da doktoriraju u ovoj zemlji. Zahtevaju od nji neke kriterijume koje ne ispunjava ni svaki hiljaditi redovni profesor fakulteta, pa gde ces gore i crnje. Kada se traze licence, izbeglicama i raseljenim licima se priznaju tuzne foto-kopije zavrsenih skola, a sad to koriste i drugi, sto da ne.