Srpski jezik pred digitalnim izumiranjem

Tanjug

29. 10. 2012. u 12:03

Najmanje 21 evropski jezik u opasnosti je od digitalnog izumiranja, a među njima je i srpski

BEOGRAD - Najmanje 21 evropski jezik u opasnosti je od digitalnog izumiranja, a među njima je i srpski jezik, istaknuto je danas na skupu u hotelu "Hajat" povodom Međunarodnog dana jezičkih tehnologija, a na osnovu istraživanja međunarodne mreže Meta-net.

"Stvar još nije tako dramatična, ali treba dugoročno gledati na problem. Mi imamo utisak da koristimo naš jezik, ali one velike primene kao što je pronalaženje informacija, automatsko rezimiranje dokumentacije nisu prisutni", rekao je profesor Matematičkog fakulteta Duško Vitas.

On dodaje da opasnost od izumiranja jezika postoji, ali da još uvek nije dramatična i da se moraju razvijati informatički alati koji pomažu opstanku jezika u novom dobu.

Profesor Vitas je istakao da ima oblasti gde je dosta urađeno kao što je, recimo, prepoznavanje govora gde je značajan doprinos dala grupa sa Tehničkog fakulteta u Novom Sadu.

"Kada su pisani tekstovi u pitanju grupa okupljena oko Matematičkog i Filološkog fakulteta u Beogradu je razvila razne alate, a to su elektronski rečnik srpskog, paralelni testovi srpskog sa drugim jezicima i razne aplikacije", istakao je profesor Vitas.

Matematički fakultet i Institut "Mihajlo Pupin" predstavili su na današnjem skupu projekat "Cezar" čija je uloga da se spreči izumiranje srpskog jezika u digitalnom dobu i poboljša njegova upotreba.

Profesor i rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević naglasio je da ovaj univerzitet osim obrazovne uloge i naučnoistraživačkog rada ima ulogu u očuvanju nacionalnog identiteta.

"Pred nama je veliki izazov da se iskoriste sve prednosti koje savremene tehnologije pružaju, ali da se očuva nacionalni identitet i da se mali jezici ne izgube", zaključio je Bumbaširević.

Sa skupa je poručeno da osim malog broja jezika kao što su engleski, nemački, španski i francuski većina drugih jezika ima problem, a da je Srbija u rangu sa Bugarskom, Slovenijom i Grčkom koje su nepripremljene za digitalnu budućnost.

Inbače, Meta-net je mreža koju čini 60 istraživačkih centara iz 34 zemlje i posvećena je izgradnji tehnološke osnove za višejezično evropsko informaciono društvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

momcilo

29.10.2012. 14:04

nije u pitanju srpski jezik , vec staroslovenski, ako sacuvamo staroslovenski sacuvacemo i srpski jezik

natali

29.10.2012. 16:48

Ja sam iz Rusije. Voleo bih da nau сe srpski jezik. Nazalost, u nasoj zemlji ne postoji takva mogucnost. Nema udzbenika na srpskom jeziku. zalosno. (izvinite za greske)

Kocha

30.10.2012. 08:47

@06PA3 - Obraze, vrati se u školu i nauči glasovne promene. Patriotizam ne znači biti glup