Loš zadah kod psa: Ishrana, ili bolest, kako sprečiti i kako lečiti

Novosti Online

petak, 28. 02. 2020. u 23:20

Лош задах код пса: Исхрана, или болест, како спречити и како лечити

Depositphotos

Ako primetimo da je miris intenzivniji ili se menja, treba pronaći izvor problema i rešiti ga
LOŠE odabrana hrana, bolesni zubi i desni, možda problemi sa stomakom. Zašto pas ima loš zadah i kako se nositi sa tim? Loš zadah možda nema direktnu vezu sa zdravstvenim problemima, ali ova bolest može biti problematična. Neznatno osetljiv miris kada se približavate ustima je prirodan i ne bi trebao biti razlog za zabrinutost. Međutim, ako primetimo da je miris intenzivniji ili se menja, treba pronaći izvor problema i rešiti ga.


Uzroci

Naše prvo vodstvo u potrazi za uzrocima lošeg zadaha kod četvoronožnih prijatelja trebalo bi da bude hrana. Nepravilno izabrana ishrana, bogata uglavnom ugljenim hidratima, često rezultira neprijatnim mirisom. Ostali razlozi mogu biti: upala grla, upala usta, bolesti desni, drugi probavni problemi, bolest bubrega, bolest jetre, dijabetes,nedostatak prevencije i oralne higijene psa.

Mnogi vlasnici ne znaju ni da loš zadah može biti uzrok takvih tegoba. Postoje situacije u kojima možemo videti golim okom, na primer, upalu desni, velike količine kamenaca ili druga oštećenja u usnoj šupljini. Ako je uzrok zatajenje bubrega, vrlo često će dah mirisati na urin. To je zbog prisustva uree koja se nakuplja u krvi. Na primer, dijabetes može rezultirati dahom koji podseća na miris fermentisanih jabuka.


Loš zadah kod štenaca

Kod štenaca je vrlo čest uzrok lošeg zadaha gingivitis povezan sa rastom primarnih zuba ili trajnom zamenom primarnih zuba. Prolaps laktusa obično počinje od 3. meseca i traje nekoliko meseci. Osmomesečni pas trebalo bi da ima sve trajne zube. Gingivitis je fiziološka pojava koja nestaje sama od sebe. Neugodan miris može biti posledica grickanja različitih predmeta ili biljaka, jer mladi psi upoznaju svet stavljajući različite predmete u usta. Zahvaljujući tome oni uče oblike, arome i mirise.


Lečenje

Pored promene ishrane i posete veterinaru, možemo kupiti i preparate i vitamine koji će poboljšati stanje. Ovo rešenje će biti idealno ako je pas, prema veterinaru, zdrav i promena ishrane nije uticala na miris. Takvi preparati su veoma korisni u borbi protiv lošeg zadaha, a takođe ograničavaju rast bakterija u ustima. Važno je da ne odlažete posetu veterinaru ako loš zadah i dalje postoji ili ne znamo njegov uzrok.


Kako sprečiti?

Postoji nekoliko načina da se spreči loš zadah kod psa. Redovne posete veterinara i ispitivanja (uključujući morfologiju, testove urina i fekalija) su od suštinskog značaja. Na pseći dah možemo uticati odabirom prave ishrane za našeg ljubimca. Vredno je vašeg psa naviknuti da pere zube i ne zaboravite da redovno pregledate usta. Ovo je posebno važno nakon šetnje u kojima vaš ljubimac može povrediti meka tkiva u ustima.


Kako oprati zube psu?

Najbolje je to raditi jednom dnevno od trenutka kada se životinja pojavi u naš dom. Štenci će se mnogo lakše naviknuti. Dobro je podučiti psa da je četkanje zuba ugodna aktivnost. Možemo odabrati posebne četkice u obliku jastučića za prste. Vredno je koristiti pastu posvećenu psima, koja se, između ostalog, bore protiv lošeg zadaha i sprečavaju stvaranje kamenca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije