Ljubimci utiču na zdravlje: Vlasnici pasa duže žive

S. D.

29. 10. 2019. u 12:30

Љубимци утичу на здравље: Власници паса дуже живе

Depositphotos

Prave društvo i pozitivno utiču na zdravlje: Starije osobe koje žive same, ali imaju psa, imaju za trećinu manji rizik da će umreti od infarkta.

ZNAMO da je pas čovekov najbolji prijatelj, ali dve nove studije obavljene u Švedskoj i Kanadi otkrile su da ljudi koji imaju ovog kućnog ljubimca žive duže od onih koji ga nemaju. Prema istraživanjima, kod starijih osoba koje žive same, ali imaju psa, postojao je za trećinu manji rizik da će umreti od infarkta. Usamljenost kod starijih dokazano utiče na pogoršanje ukupnog stanja, ne samo zbog toga što nisu srećni, već povećava rizik od prerane smrti i hroničnih bolesti.

- Ovakve studije ne mogu direktno da dokažu da ko ima psa ima manje mogućnosti od prerane smrti, ali sigurno ukazuje na to da psi pozitivno utiču na čovekovo celokupno zdravlje - rekao je dr Glen Levin koji je 2013. godine sa kolegama objavio studiju o tome kako psi pozitivno utiču na zdravlje srca vlasnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Владан

29.10.2019. 14:03

Када ми је пас угинуо, добио сам срчани инфаркт од туге и слома који сам доживео. Необјашњиво ми је ипак остало, како је могуће да је то биће код мене могло да после његовог губитка проузрукује тако снажне осећаје који су могли и живота да ме коштају?

Drugo mišljenje

29.10.2019. 16:18

Naša maca je bila moj lekar.Svako jutro bi legla preko mog. srca i "mesila"bi vratnu arteriju,predući.Pouzdano znam da mi je dodatno pomagala.O njenoj smrti ne smem ni da mislim,to je bio jedan od najadnijih dana u našoj porodici.A posle ,dugo,godinama neopisivo teško.Nemojte zanemarivati mace.I one su kao kuce.