Mleko je važno za razvoj

Ž. P.

31. 05. 2018. u 09:33

Млеко је важно за развој

Shutterstock

Stručnjaci su napravili računicu da je deci do osme godine potrebno 1.000 miligrama kalcijuma dnevno, a posle toga 1.300

Trendovi se menjaju, pa tako i mleko u jednom trenutku prestaje da bude važno koliko je nekad bilo, što, smatra većina stručnjaka, nije dobra priča. Ono je i te kako važno za rast i razvoj, a kako se 90 odsto koštane mase izgradi do 17. godine, unos kalcijuma kod dece je od vitalnog značaja. Ukoliko se ono isključi, šanse za nastanak slabih i krhkih kostiju, preloma i osteoporoze su mnogo veće.

Stručnjaci su napravili računicu da je deci do osme godine potrebno 1.000 miligrama kalcijuma dnevno, a posle toga 1.300. Loša vest je što studije pokazuju da tek jedna od deset devojčica i jedan od četiri dečaka unesu dovoljno kalcijuma kroz ishranu. Devojčice sve ranije vode računa o liniji, pa prvo izbacuju mleko, misleći da se zbog njega goje.

Stručnjaci upozoravaju da roditelji moraju da ih privole da piju mleko, pogotovo do osme godine, ali i u kasnijem uzrastu, jer je ono važno za zdrave kosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Flash

31.05.2018. 12:57

Mleko nije ni priblizno zdravo kao jogurt . Jogurt sadrzi mnogo vecu kolicinu kalcijuma , mlecnog proteina i veoma bitne i lekovite probiotske kulture. Jogurt je zakon !!!!