Odmah pogledajte nokte na rukama: Samo jedan znak može da otkrije da li vam preti srčani udar

NovostiOnline

18. 02. 2020. u 16:44

Одмах погледајте нокте на рукама: Само један знак може да открије да ли вам прети срчани удар

Depositphotos

Jednostavan test može da pokaže da li ste u opasnosti od infarkta
Infarkt ili srčani udar među vodećim je uzročnicima smrti u svetu. I dok u našem narodu postoji široko rasprostanjeno uverenje da je signale teško prepoznati, velika je zabluda da srčani udar pogađa ljude kao “grom iz vedra neba". Štaviše, danima, nedeljama, pa čak i mesecima naše telo šalje određene vrste upozorenja.

Osim bol u grudima, znojenja i mučnine, kao i problema s disanjem, postoji i jedan deo tela koji može ukazati da vam preti infarkt. Reč je o noktima!

Brojne studije su pokazale da su nokti odraz našeg zdravlja, a sada se ispostavilo da oni mogu da ukažu i na probleme sa srcem.

Obavezno obraite pažnju na ruke, pogledajte u nokte i potražite crvene ili ljubičaste linije ispod nokatne ploče.

Američka akademija dermatologije (AAD) navodi da linije mogu da otkriju da li imate koronarnu bolest srca. Medicinski gledano ove sitne linije predstavljaju krvne mrlje koje se pojavljuju ispod nokta, a kada nastaju zbog koronarne bolesti srca, uz ovaj simptom se javljaju visoka telesna temperatura i slabi ili nepravilni otkucaji srca.

AAD otkriva još jedan znak koji može da otkrije da bolujete od koronarne bolesti srca.

Nail clubbinge - medicinski izraz koji opisuje nokte zakrivljene prema dole i natečene prste, takođe bi mogao biti pokazatelj bolesti.

Pored toga, Nacionalna zdravstvena služba (NHS) ističe da je najčešći simptom koronarne bolesti srca jak bol u grudima. Postoji čitav niz faktora rizika koji povećavaju verovatnoću za nastanak bolesti.

Hipertenzija (povećan krvni pritisak) je najopasniji faktor, a osim njega lekari ističu da ljudima koji imaju visok nivo lošeg holesterola i dijabetes preti veći rizik od infarkta.

Takođe, nezdrav način života može da doprinese razvoju bolesti, a obično je reč o nedovoljnoj fizičkoj aktivnosti, gojaznosti, nezdravoj ishrani bogatoj solju, hrani sačinjenoj od zasićenih masti...


(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije