Zbog bolova koje trpe, pacijenti sa spondilozom ne treba da žure sa operacijom, upozoravaju ortopedi. Ukoliko se prerano uradi, može da se poveća mogućnost da se bolest ponovo pojavi, a svaka naredna hirurška intervencija je sve rizičnija i sve manje efikasna. Lekovi i fizikalna terapija su zbog toga prva linija lečenja.


Doktor Oleg Krneta, specijalista ortopedije i spinalni hirurg Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica", kaže, za "Novosti", da degenerativni proces na diskusima i zglobovima koji povezuju dva pršljena nastaje kao posledica opterećenja i nestabilnosti kičme.

- Procena je da više od 80 odsto ljudi starijih od 40 godina ima znake spondiloze, ali kod velikog broja pacijenata ona ne izaziva nikakve simptome - kaže dr Krneta.

U manjem broju slučajeva dolazi do bolova u vratu i krstima. Bol najčešće kratko traje i prolazi bez ikakve terapije.

- Ako su bolovi hronični, trebalo bi da se leče analgetskim lekovima, uz fizikalnu terapiju - kaže dr Krneta. - To znači da postoji pritisak na kičmenu moždinu i nervne korenove. To dalje dovodi do slabosti i oduzetosti ekstremiteta u vratnoj, grudnoj i lumbalnoj kičmi, bolova u vratu i krstima.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, neurološkog nalaza i snimaka. Kada se otkrije, ne postoji mogućnost da se jednom započeti proces preokrene, niti da se zaustavi.

- Leče se simptomi spondiloze, kao što su bol i neurološki deficit - kaže dr Krneta. - Ni za jedan medikament ili proceduru nije dokazano da podmlađuje tkiva, već samo ublažava tegobe. Mogu da se koriste lekovi kao što su NSAIL, analgetici, miorelaksansi i fizikalna terapija, koja se propisuje kada se bol u vratu i leđima ne smanjuje.

Doktor Budimir Ješić, načelnik muškog odeljenja Istitutu za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica", kaže, za "Novosti", da treba biti oprezan sa operativnim lečenjem spondiloze koja uzrokuje samo bolne sindrome u leđima, jer mnogi pacijenti mogu i posle operativnog lečenja hronično da osećaju bol.

- Indikacije za operaciju su vrlo jasne i uključuju udružene i svakodnevne tegobe - kaže dr Ješić. - Ukoliko se operacija uradi brzo nakon pojave prvih simptoma, postoji velika verovatnoća da će tokom života biti neophodno da se ona ponovi. Svaka sledeća operacija je manje uspešna. Ukoliko se izvodi tri puta, ne daje naročite rezultate. Istovremeno, u takvoj situaciji, iscrpljene su sve mogućnosti lečenja.

Kada se bolovi u leđima ne smanjuju, postoje problemi sa mokrenjem, slabost u stopalima, rukama i nogama, to je znak da je operacija jedino rešenje.

- Hirurško lečenje je neophodno kada dođe do neuroloških simptoma koji se osećaju svakodnevno - kaže dr Ješić. - Hirurške procedure služe da smanje pritisak na nerve, uz stabilizaciju kičmenog stuba sa implantatima.

U bilo kom stadijumu ove bolesti, najvažnije je da se povede računa u svakodnevnom životu, tako što će se izbegavati nefiziološko opterećenje i povrede leđa. Potrebno je pojačati redovnu fizičku aktivnost i vežbe koje su prilagođene svakoj osobi individualno, u zavisnosti od telesne građe i životne dobi.

- Kod hroničnih bolova koji nisu naročito izraženi, može odmah da se započne sa specijalnim vežbama da bi se ojačali mišići - kaže dr Ješić. - Vežbe moraju svakodnevno da se rade.


ODUZETOST I SLABOST

POSLEDICA procesa spondiloze je nastanak koštanih ostefita koji dovode do suženja kičmenog kanala i pritiska na nervne strukture koje tu prolaze, kaže dr Oleg Krneta:

- Zbog toga uznapredovali proces spondiloze može da dovede do veoma ozbiljnih simptoma koji su posledica stenoze kičmenog kanala, slabosti i oduzetosti ekstremiteta.