Sterilitet posle abortusa

Du. K.

14. 05. 2018. u 14:13

Стерилитет после абортуса

Shutterstock

Namerni prekidi trudnoće naročito kod mladih devojaka mogu da imaju dugoročne posledice. Oko 60 odsto neplaniranih trudnoća se prekine, a oralnu kontracepciju u Srbiji koristi tek oko dva odsto žena

NA putu podizanja nataliteta Srbija bi prvo trebalo da se izbori sa velikim brojem abortusa, jer namerni prekidi trudnoće, naročito u ranoj mladosti, pre rađanja, često za posledicu kasnije imaju sterilitet.

Prema zvaničnoj statistici, godišnje se uradi oko 16.000 abortusa, ali problem je što prekide trudnoće ne prijavljuju privatne ustanove, pa se procenjuje da se abortusom završi svaka treća trudnoća ili više od 60 odsto neplaniranih trudnoća.

Žensko reproduktivno zdravlje, planiranje porodice, neplanirane trudnoće, često su teme u javnosti. Mnogo je pitanja i dilema koje muče žene, a ogroman broj često neproverenih informacija unosi dodatnu zabunu. Jedno je sigurno, više od 60% neplaniranih trudnoća završi se abortusom, što je, nažalost, višedecenijski metod planiranja porodice u Srbiji.

- Najveći broj neplaniranih trudnoća dogodi se kada nije primenjen nijedan metod kontracepcije ili se odabrani metod ne primenjuje adekvatno - kaže prim. dr Ivan Bojović, ginekolog u Kliničko-bolničkom centru Zvezdara. - Moderne, efikasne i bezbedne metode kontracepcije prisutne su i kod nas, ali ako je suditi po statističkim podacima, građani Srbije, naročito mladi, ne planiraju porodicu, pa ne koriste ni kontracepciju. Tradicionalne, a ujedno i najrizičnije metode, poput računanja plodnih dana, kao i prekinuti snošaj, najprisutnije su, što za posledicu ima veliki broj neželjenih trudnoća, koje se u najvećem broju slučajeva završe abortusom.

Moderne metode kao što su hormonska kontracepcija (pilule), intrauterina kontracepcija (spirala), retko se koriste. Upotreba kondoma je najrasprostranjenija metoda koju u Srbiji koristi 33 odsto seksualno aktivnih. Pored zaštite od neplanirane trudnoće, kondomom se postiže i zaštita od polnoprenosivih bolesti. Istovremeno, oralnu kontracepciju u Srbiji usled predrasuda koristi tek nešto više od dva odsto žena.

- Poređenja radi, u visokorazvijenim zemljama, gde su najniže stope abortusa, procenat primene kontraceptivnih pilula je i do 50, pa čak i 70 odsto - kaže dr Bojović. - Sve to ukazuje da je potrebno da se radi na edukaciji mladih, ali i svih koji imaju uticaj na populaciju u reproduktivnom dobu. Zato je važno da svaka žena bude svesna da temelj zdravlja prvenstveno počiva na dobijanju informacija od stručnjaka i obavljanju redovnih ginekoloških pregleda. Idealno kontraceptivno sredstvo treba da je neškodljivo, delotvorno, prihvatljivo i dostupno. Odluku o vrsti kontracepcije koja će se koristiti trebalo bi da donesu žena i ginekolog zajedno, nakon detaljnog razgovora.


NAJČEŠĆE ZABLUDE

* Ugojiću se: sve kliničke studije pokazale su da je ovo zabluda, odnosno da antibebi pilule nemaju nikakav uticaj na promene telesne težine

* Pune su hormona i štetne: ne, "pilule" sada imaju veoma malu dozu hormona (5-10 puta manju nego kad su počele da se koriste)

* Pojačaće se dlakavost: upravo suprotno, današnje niskodozne "pilule" se često koriste za lečenje povećane maljavosti i akni koje su posledica poremećaja u ravnoteži hormona

* Poremetiće se ciklus: potpuno suprotno, pilule imaju povoljan uticaj na menstrualni ciklus - krvarenja postaju uredna, kraće traju, oskudnija su i bezbolna

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)