UKOLIKO želite da poboljšate izgled zuba, da posvetlite boju, smanjite razmak i promenite oblik neophodne su vam fasete. Ali, ako vam je zub polomljen, pod velikom je plombom ili je većim delom uništen zbog karijesa savetuje se izrada krunice, potpuno veštačkog zuba. Fasete i krunice po pitanju izgleda zuba mogu da postignu isti efekat, ali se po tehnici izrade i primeni sasvim razlikuju.

Doktorka Branka Trifković sa Kilinke za stomatološku protetiku Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu kaže da se kod ugradnje faseta zubi minimalno bruse sa prednje i eventualno bočne strane, ili se ne bruse uopšte, dok se za krunicu zub maksimalno brusi:

- Osnovna razlika između faseta i krunica je u količini uklonjene zubne supstance - kaže naša sagovornica. - Osim toga fasete se izrađuju na vitalnim zubima, dok krunice mogu da se rade i na vitalnim zubima, i na onima kojima je izvađen živac.

Doktorka Trifković kaže da pojedini stomatolozi prave kompromis sa pacijentom pa ugrađuju fasete i na "mrtav" zub, ali da ova praksa nije prihvatljivo rešenje jer takav zub lako i brzo može da pukne, pogotovo ako je zagrižaj loš ili je zub opterećen.

- Fasetama zubi mogu da se posvetle za čak četiri nijanse - priča dr Branka Trifković. - Takođe, njima mogu da se popune ćoškovi koji nedostaju, da se produže zubi koji su kraći i da se postigne savršena simetrija. Ugrađuju se i na donje i na gornje zube, uglavnom od očnjaka do očnjaka gornjih zuba ili od petice do petice u gornjoj i donjoj vilici ako to način žvakanja pacijenta dozvoljava.

Naša sagovornica objašnjava da se tehnike izrade i ugradnje faseta usavršavaju iz godine u godinu i da se postiže ostvarenje visokih estetskih zahteva. Fasete traju najmanje pet godina, a u dosadašnjoj praksi, kako napominje dr Trifković, nije joj se desilo da se zub pokvari ispod fasete.

- Kada se faseta uklanja, što bi bilo neophodno u slučaju većeg kvara zuba, ona se seče i ne može ponovo da se vrati, dakle mora da se izradi nova - objašnjava dr Trifković.

Oni koji pate od škrgutanja zubima ili grickaju nokte ne mogu da menjaju izgled zuba pomoću ove vrste protetike. Njima su na raspolaganju jedino krunice.

- Kod nas su najzastupljenije metalokeramičke krunice koje u sebi imaju metalnu osnovu i preko toga keramiku - kaže dr Trifković. - Razlog tome je što su one duplo jeftinije od keramičkih krunica koje se izrađuju od različite vrste keramika. Keramičke krune jesu skuplje ali su mnogo bolje jer su biološki prihvatljivije za organizam dok metalokeramičke krunice koje obično sadrže kobalt i hrom ispuštaju jone metala u desni zbog čega oni mogu da pocrne i da se pojave "tetovaže" što je estetski neprihvatljivo. Takođe, zbog metala može da se pojavi crna ivica na mestu gde se zub spaja sa desnima.

Ipak, napominje dr Trifković, metalokeramičke krunice nisu toksične za organizam već imaju samo estetski nusefekat.

- Vešti tehničari mogu vrhunski da izrade kako keramičke tako i metalokeramičke krunice, čiji je vek trajanja takođe najmanje pet godina - kaže naša sagovornica.

Iako su keramičke krunice estetski savršenije od metalokeramičkih postoje stanja kada one ne mogu da nadomeste zub.

- Keramičke krunice ne mogu da se primene ako postoji sklonost ka paradontopatiji, zatim gde postoji potreba da se povezuje veći broj zuba u mostove, kod pacijenta koji imaju atipične forme zagrižaja i kod pacijenata koji pate od škrgutanja zubima (bruksizma).


DETALjNO PLANIRANjE

Izrada faseta, prema rečima dr Branke Trifković, zahteva detaljno planiranje. Zubar najpre analizira želje pacijenta i postojeće mogućnosti. Tokom izrade postoji više postupaka, a najčešće su zastupljene dve vrste planiranja. Najsavremenije je planiranje pomoću digitalne fotografije zuba na osnovu koje se pravi preliminarni plan izgleda faseta, tako da pacijent može da vidi kako će zubi da izgledaju pod njima. Nakon odobrenja fasete može da izradi posebna mašina pod kompijuterskim nadzorom. Drugi način je uzimanje otiska zuba i pravljenje prototipa faseta od jeftinijeg kompozitnog materijala koje se postavljaju pacijentu da bi video kako će da izgledaju "novi" zubi, a potom se fasete na osnovu istog plana izrađuju od keramike i trajno cementiraju.


CENE

Cena je ono što pacijente, bar one sa ograničenim budžetom, rukovodi pri izboru stomatoloških nadoknada, a cena faseta i keramičkih krunica je približno ista.

* 200 do 270 evra po zubu košta keramička krunica ili faseta

* 90 do 150 evra košta metalokeramička krunica.