Gama nož kao spas

Z. Ostojić - Joksović

11. 12. 2016. u 08:20

Kako se otkrivaju i leče tumori mozga. Ovom metodom mogu da se leče čak i trudnice, bez oštećenja ploda

Гама нож као спас

Otkako je stigao gama nož, oboleli od tumora mozga imaju nadu da se mogu i trajno izlečiti ili makar kvalitetno produžiti život. Primenjuje se i kod sekundarnih tumora, ali kao lek izbora, najčešće kada je više metastaza ili bi trebalo ceo mozak da se zrači. Klasično zračenje oštećuje belu moždanu masu i dovodi do poremećaja pažnje, dužeg i kratkoročnog pamćenja, stanja koje vodi u atrofiju. Gama nož ciljano uništava metastaze, a minimalno okolinu. Ako se pojavi nova metastaza do tri santimetra, postupak sa gama nožem se ponavlja bez ikakvih neželjenih posledica, osim ožiljaka. Uspešan je i uklanjanju benignih tumora, koje je rizično operisati jer su često veliki, okružuju mozak i krvne sudove. Sa gama nožem mogu da se leče i trudnice bez oštećenja ploda, kao i druga komplikovana zdravstvena stanja.

- Mozak je prava misterija, jer i to što se zna samo je vrh ledenog brega. Mozak je kao kosmos, a neurohiruzi astronauti koji njime jezde. Svaka nervna ćelija je zvezda, a planeta glijalna, potporna ćelija koja hrani i štiti neurone. Siva masa u dubini mozga su sazvežđa, a moždane komore crne rupe. Kada se ovako slikovito predstavi, jasno je da je teško dijagnostikovati tumor i odrediti mu prirodu da bi se adekvatno lečio. Pogotovo jer pacijenti najčešće dolaze na lečenje u uznapredovaloj fazi - objašnjava neurohirug dr Dana Grujičić, načelnik Centra za neuroonkologiju (objedinjuje Odeljenje gama hirurgije, neuroonkologije i dnevnu bolnicu) u Kliničkom centru Srbije i redovni profesor na Medicinskom fakultetu.

* Kako nastaju tumori u mozgu?

- U mozgu se javljaju primarni i sekundarni tumori i čine dva do tri odsto svih malignih oblika. Primarni nastaju u moždanom tkivu, a sekundarni se metastazama šire iz organa gde se primarno jave. Tumori sinusa, oka i očne duplje, gornjih delova kičme, mišića vrata, pljuvačnih žlezda, limfnih čvorova su u blizini mozga i rastom mogu prodreti u lobanju. Sekundarni su najčešće maligni, a primarni mogu biti dobroćudni i zloćudni. Ima više od 140 tipova, manje ili više agresivnih. Ne mogu da se spreče, ali mogu da se otkriju dok je osoba u dobrom stanju i nema izražene promene u ponašanju. U početku su promene diskretne, samo bližnji primećuju da je osoba usporenija, odsutna, zaboravna, dok u jednom momentu ne počne da se ponaša atipično. Povlači se u sebe ili je agresivna. Promene nastaju jer tumor pritiska određene centre u mozgu, a okruženje je sklono da ponašanje poveže sa neprijatnim događajima u životu obolelog.

* Kada se bolesni najčešće javljaju lekaru?

- Kod neurohirurga uglavnom stižu kao hitni slučajevi sa povremenim gubitkom svesti, epileptičnim napadom ili ne mogu da hodaju. Imaju i povremene jake glavobolje i poremećaj vida. To su simptomi glioblastoma, koji se do nedavno javljao nakon 50. ili 55. godine, a sada čak i kod dece. On je najmaligniji oblik primarnog tumora. Posledice rasta tumora i pritiska na mozak su i povraćanje, povišen krvni pritisak, otok očnog živca... Različiti su simptomi, zavisno od toga šta tumor pritiska. Ako je centar za govor, osoba ne priča, ako je centar za ruke i noge, postaje nepokretna. Zato je važno da pacijenti, posebno sa glioblastomom, dođu na vreme, operišu se i nakon toga ostanu psihički očuvani da mogu da podnesu zračenje i hemoterapiju u nastavku lečenja.

* Kakvi su ostali primarni tumori?

- Značajni su gradus 1, 2, 3 i 4. Gradus 1 je potpuno benigan, čak i kada se ne otkloni u celosti. Prati se, može godinama da ne raste, a ukoliko se opet javi, uspešno se uklanja gama nožem. Zračenje gama nožem je efikasno jer je ograničenog oblika pa može dobro da se fokusira. Gradus 2 se maksimalno uklanja i dalje prati. Ako se primeti ostatak ili se javi ponovo, pacijent ide na zračenje. Kod gradusa 3 i 4 ne može da se primeni gama nož, već komformalna radioterapija. Pacijentu se pravi maska od mreže da se glava ne bi pomerala, a zatim radioterapeut i fizičar parametara procenjuju šta se zrači.

* Koliko su česti sekundarni tumori?

- U odnosu na primarne su mnogo češći, kao metastaze karcinoma pluća, dojki, digestivnog trakta, bubrega, štitne žlezde, genitalija, a u 90 odsto slučajeva počinju sa melanomom. Ako su dobro ograničeni i do tri santimetra, mogu da se zrače gama nožom, čak i ako ih je više. Gama nož se primenjuje i kod višestrukih metastaza, ali ipak mora da se otkrije i leči primarni karcinom koji je nastao u nekom organu.

* Kakve su prognoze kod tumora mozga?

- Kao i kod svakog tumora zavise od više faktora. Bolje su kod mlađih pacijenata, ali zavise i od stanja organizma, radikalnosti operacije, stepena malignosti... Kod glioblastoma se pacijantima daje devet i dvanaest meseci života ili uz novi citostatik do dve godine. Ali, duže od toga veoma teško.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

mijo

14.12.2016. 19:13

5,8,2015, supruga mi je bila na gama nožu. dočekao nasje tim medicinskog osoblja koji su rutinski odradili svoj posao, Nije dobro navoditi imena, za njih sada znaju svi. hvala im kao rukom su odneli bolove nevus trigeminusa koji su bili nepodnošljivi. pozdravljam osoblje gamanoža i ostale na neurohirurgiji kliničkog centra koji su trasirali put do gama noža.

Sonja

10.10.2017. 13:23

@mijo - Poštovani,ako može pomoć, mama boluje od glosofaringelove neuralgije ako sam dobro napisala, prolazi kroz pakao, nema šta nije uradila, probala, gde nije bila i sve se završi na Tegretolu, međutim bolovi su i dalje prisutni, ko vam je preporučio gama nož i koja je procedura da dođemo tamo? Hvala i pozdrav