Bogataši imaju manje prijatelja

M. D.

09. 10. 2015. u 16:00

Богаташи имају мање пријатеља
Ovu pojavu psiholozi objašnjavaju činjenicom da novac utiče na to koliko zavisimo od drugih, pa bogataši tako ostaju u svom "socijalnom kavezu"

I BOGATI plaču, uveravaju nas telenovele, a novo istraživanje pokazuje da bogataši imaju i manje prijatelja od siromašnijih. Mada su u prilici da putuju, imaju čak duplo manje prijatelja, koji ne žive u njihovom gradu ili zemlji nego ljudi nižeg socijalnog statusa, ustanovili su istraživači sa Odeljenja psihologije na Univerzitetu u Kembridžu.

Naučnici su do zaključka došli na osnovu dve studije, lokalne i globalne. Prvo su ispitali zarade i liste fejsbuk-prijatelja 857 Amerikanaca. Ispitanici iz niže klase imali su 50 odsto više prijatelja na svim kontinentima nego dobrostojeći.

U drugoj studiji, analizirana su prijateljstva formirana na društvenim mrežama od 2011. do danas. Na osnovu 57 milijardi prijateljstava, istraživači su zaključili da stanovnici siromašnijih zemalja poput Nigerije imaju najveći broj međunarodnih kontakata - u proseku 35 odsto. Amerikanci, Britanci i Australijanci imaju manje od trećine stranaca na listi svojih prijatelja.

Ovu pojavu psiholozi objašnjavaju činjenicom da novac utiče na to koliko zavisimo od drugih, pa bogataši tako ostaju u svom "socijalnom kavezu". To, po njihovom mišljenju, nije dobro, jer blokira lični napredak, za koji je neophodna razmena ideja i informacija, a to je posebno izraženo u interakciji sa ljudima druge kulture, tvrde psiholozi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

sas

09.10.2015. 16:48

Citiram"Bogataši imaju manje prijatelja " svrsen citat. To je cista laz!Novcem mozete da kupite sta pozelite 'pa i prijatelje;)' PS: molim definiciju!?haha Sta je prijatelj? Kod siromaha;( cista komunisticka farsa:) ps.jos vas nisu istrebili!

frf

09.10.2015. 17:38

Sto sam stariji , sve vise nisam siguran sta je tacna definicija prijateljstva...Drugo,uopste me ne cudi sto bogati ne zele da se mesaju sa siromasnima . Socijalno okruzenje je drugacije i tesko da ta dva sveta imaju mnogo tema za razgovor i stvaranje prijateljstva.

@@@

09.10.2015. 17:44

Mozda prava formulacija je:Bogatasi imaju manje (pravih)prijatelja,odnosno vise onih koji su zbog interesa "prijatelji"..

Jana

09.10.2015. 18:38

Siromasni imaju vise prijatelja, da bi mogli da pozajmljuju pare na vise strana- logicno! Bogati imaju dovoljno novca, i oni koji su im bliski nisu uz njih zbog para.

misa tumbas

09.10.2015. 21:00

Bogati imaju lovu , ovi drugi pokušavaju da se ogrebu za neki ( nepovratni) zajam i kad ih bogatasi odbiju prijateljstva vise nema. Tako i treba. Nisam bogat Al sam zajmio ljudima pare i nikad ih dobio nazad ....