Ukusna jela za gurmane (RECEPTI)
18. 04. 2020. u 14:50
Napravite: belo meso u pacu, punjene tikvice, ćufte
Belo meso u pacu Foto V. Danilov
Belo meso u pacu
Potrebno je:
* 400 g belog mesa
* 150 g kačkavalja
* suvi biljni začin
* kari
* limun
* med
* đumbir
* origano
* bosiljak
Meso isecite na šnicle, a zatim ih držite u pacu koji ste napravili od meda, limuna, univerzalnog začina, karija i đumbira. Neka tako odstoje najmanje dva sata. Zatim meso izvadite iz paca i pržite jednu stranu. Kad je gotovo, okrenite drugu, a preko već ispržene strane izrendajte kačkavalj. Preko gotovih šnicli, neposredno pre serviranja, stranu na kojoj je kačkavalj pospite bosiljkom.
Pita sa sirom i blitvom
Potrebno je:
* 500 g kora za pitu
* 300 g belog sira
* 500 g blitve
* 3 jajeta
* čaša kisele vode
* ulje, so

Jaja, sir, blitvu, kiselu vodu i so umutite. Kad sve sjedinite, ređajte u tepsiju tako što sipate ulje, pa stavite dve kore za pitu, a potom smesu. Zatim stavite jednu koru i poprskajte je uljem i vodom. Ponovo stavite red smese i tako dok je ne utrošite. Na kraju opet složite dve kore. Pitu pecite u rerni na 200 stepeni, otprilike 45 minuta.
Večera ili doručak sa jajima
Potrebno je:
Kad vam u kući ostane od svega po malo:
* jaja
* hleba
* prezli
* kačkavalja
* mleka
* suhomesnatih proizvoda (šunke, salame, slanine, parizera...)
Još:
* univerzalni začin
* senf

Usitnite malo starog hleba i ostavite da odstoji potopljen u mleku, Umutite 2-3 jajeta, dodajte univerzalni začin i senf. Sve dobro izmešajte. Zatim jaja ispržite tako da ne budu ni živa, a ni skroz ispečena. Sklonite sa šporeta. Hleb iscedite. Suhomesnate proizvode i kačkavalj iseckajte. Sve spojite u jednu smesu i oblikujte u ćufte, pa ih uvaljajte u prezle i zatim pržite u vrelom ulju.
Punjene tikvice
Potrebno je:
* 6 mladih tikvica
* 300 g junećeg mlevenog mesa
* glavica crnog luka
* šargarepa
* paškanat
* šoljica pirinča
* 1/2 l kuvanog paradajza
* paradajz
* univerzalni začin
* lorberov list
* beli luk
* aleva paprika
* biber

Tikvice isecite napola, pa izdubite. Šargarepu, paškanat, crni i beli luk usitnite u seckalici, pa dinstajte na masti. Potom dodajte meso, univerzalni začin, biber i na kraju šoljicu pirinča. Kratko propržite pirinač i skinite sa šporeta. Napunite tikvice ovom smesom, pa ih zatvorite paradajzom isečenim na kolutove. Poređajte tikvice u šerpu, ulijte kuvani paradajz, stavite lorberov list i kuvajte na tihoj vatri.
Veseli šumadinac
Potrebno je:
* svinjske šnicle ili karabatak odvojen od kostiju
* praška šunka
* kačkavalj
* univerzalni začin
* senf
* ruzmarin
* biber
* limun

Kupite svinjske šnicle ili karabatak - onoliko komada za koliko osoba želite da spremite. Zamolite mesara da vam iseče jednu šniclu skoro do kraja, a drugu sasvim do kraja, tako da dobijete veliku šniclu za punjenje. Na šnicle ili karabatak sa obe strane stavite univerzalni začin, ruzmarin i biber. Na jednu stranu mesa koje ste odabrali namažite senf, a preko stavite prašku šunku i izrendan kačkavalj. Zatim uzmite drugu polovinu, preklopite i zatvorite čačkalicama. Kada je meso pečeno, prelijte ga sokom od jednog limuna.