Ukusna jela za gurmane (RECEPTI)

V. N.

18. 04. 2020. u 14:50

Napravite: belo meso u pacu, punjene tikvice, ćufte

Укусна јела за гурмане (РЕЦЕПТИ)

Belo meso u pacu Foto V. Danilov

Belo meso u pacu

Potrebno je:

* 400 g belog mesa

* 150 g kačkavalja

* suvi biljni začin

* kari

* limun

* med

* đumbir

* origano

* bosiljak

Meso isecite na šnicle, a zatim ih držite u pacu koji ste napravili od meda, limuna, univerzalnog začina, karija i đumbira. Neka tako odstoje najmanje dva sata. Zatim meso izvadite iz paca i pržite jednu stranu. Kad je gotovo, okrenite drugu, a preko već ispržene strane izrendajte kačkavalj. Preko gotovih šnicli, neposredno pre serviranja, stranu na kojoj je kačkavalj pospite bosiljkom.

Pita sa sirom i blitvom

Potrebno je:

* 500 g kora za pitu

* 300 g belog sira

* 500 g blitve

* 3 jajeta

* čaša kisele vode

* ulje, so

Jaja, sir, blitvu, kiselu vodu i so umutite. Kad sve sjedinite, ređajte u tepsiju tako što sipate ulje, pa stavite dve kore za pitu, a potom smesu. Zatim stavite jednu koru i poprskajte je uljem i vodom. Ponovo stavite red smese i tako dok je ne utrošite. Na kraju opet složite dve kore. Pitu pecite u rerni na 200 stepeni, otprilike 45 minuta.

Večera ili doručak sa jajima

Potrebno je:

Kad vam u kući ostane od svega po malo:

* jaja

* hleba

* prezli

* kačkavalja

* mleka

* suhomesnatih proizvoda (šunke, salame, slanine, parizera...)

Još:

* univerzalni začin

* senf

Usitnite malo starog hleba i ostavite da odstoji potopljen u mleku, Umutite 2-3 jajeta, dodajte univerzalni začin i senf. Sve dobro izmešajte. Zatim jaja ispržite tako da ne budu ni živa, a ni skroz ispečena. Sklonite sa šporeta. Hleb iscedite. Suhomesnate proizvode i kačkavalj iseckajte. Sve spojite u jednu smesu i oblikujte u ćufte, pa ih uvaljajte u prezle i zatim pržite u vrelom ulju.

Punjene tikvice

Potrebno je:

* 6 mladih tikvica

* 300 g junećeg mlevenog mesa

* glavica crnog luka

* šargarepa

* paškanat

* šoljica pirinča

* 1/2 l kuvanog paradajza

* paradajz

* univerzalni začin

* lorberov list

* beli luk

* aleva paprika

* biber

Tikvice isecite napola, pa izdubite. Šargarepu, paškanat, crni i beli luk usitnite u seckalici, pa dinstajte na masti. Potom dodajte meso, univerzalni začin, biber i na kraju šoljicu pirinča. Kratko propržite pirinač i skinite sa šporeta. Napunite tikvice ovom smesom, pa ih zatvorite paradajzom isečenim na kolutove. Poređajte tikvice u šerpu, ulijte kuvani paradajz, stavite lorberov list i kuvajte na tihoj vatri.

Veseli šumadinac

Potrebno je:

* svinjske šnicle ili karabatak odvojen od kostiju

* praška šunka

* kačkavalj

* univerzalni začin

* senf

* ruzmarin

* biber

* limun

Kupite svinjske šnicle ili karabatak - onoliko komada za koliko osoba želite da spremite. Zamolite mesara da vam iseče jednu šniclu skoro do kraja, a drugu sasvim do kraja, tako da dobijete veliku šniclu za punjenje. Na šnicle ili karabatak sa obe strane stavite univerzalni začin, ruzmarin i biber. Na jednu stranu mesa koje ste odabrali namažite senf, a preko stavite prašku šunku i izrendan kačkavalj. Zatim uzmite drugu polovinu, preklopite i zatvorite čačkalicama. Kada je meso pečeno, prelijte ga sokom od jednog limuna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije