Kremasti bujon od kostiju je planetarno popularan: Evo kako možete da ga napravite kod kuće

Suzana Bijelić

28. 03. 2020. u 14:10

Najbolji delovi piletine za pripremu ovog eliksira su vrhovi krilaca, a pogotovo nožice koje su i izvor hijaluronske kiseline

Кремасти бујон од костију је планетарно популаран: Ево како можете да га направите код куће

Depositphotos

Kremasti bujon od pilećih kostiju, nalik na naše pihtije, postao je hit u svetu jer je prepun kolagena, najrasprostranjenijeg proteina u telu koji nas, kao lepak, drži “u komadu”. Žene ga prave kod kuće, ali i odlaze u restorane koji ih poslednjih godina imaju na meniju, čak i u varijanti “za poneti”.

Kako je kolagen jedan od strukturnih elemenata kože ali i mnogih drugih tkiva u telu, ishrana u kojoj ima mnogo ove želatinaste mase može da spreči prevremeno starenje, nastanak bora, ali i bolne zglobove. Želatin je, zapravo, kuvani kolagen.

Sporo kuvanje kostiju pomaže da se oslobode mnogi korisni minerali i hranljive materije kao što su gvožđe, kalcijum, vitamin D, vitamin C i tiamin (B1). Krajnji rezultat je jeftin a superhranljiv eliksir, koji sadrži i glukozamin i hondroitin (važni za očuvanje hrskavice, odnosno vezivnog tkiva).

Naravno da i naše telo pravi kolagen, ali ta proizvodnja se starenjem usporava, pa je važno da ga unosite kroz hranu da biste ga nadoknadili. Naši preci su ga obilato konzumirali jer su jeli celu životinju. Mi, danas, najčešće jedemo pileće grudi, a one, nažalost, ne sadrže kolagen. Kada se unos ove najvažnije belančevine u ljudskom organizmu smanji, na scenu stupaju osteoporoza i sve vidljivije bore. Međutim, problem je što se kolagen uglavnom nalazi u životinjskoj koži i kostima, pogotovo pilećim, kao i u svinjskim ušima.

Najbolji delovi piletine za kolagenski bujon su vrhovi krilaca, a pogotovo nožice koje su i izvor hijaluronske kiseline (takođe umanjuje efekte starenja i čini da lice izgleda zdravo i jedro).

Mnogo je recepata za spravljanje želatinastog bujona. Možete da isprobate ovaj, za koji vam je potrebno: kilogram pilećih nožica, šset celih čenova belog luka, crni luk isečen na četvrtine, tri prepolovljene šargarepe, 2 komada celera presečena na pola i dve kašičice crnog bibera.

Sve sastojke stavite u veliku šerpu i do vrha ulijte vodu. Kada voda počne da vri smanjite temperaturu i ostavite da se supa kuva poklopljena, dva sata, mada se preporučuje da to činite i duže kako biste iskoristili sve hranljive sastojke. Zatim promešajte i posolite po ukusu.

Kada se tečnost prohladi ulijte je u plastične posude i zamrznite, da biste mogli da je konzumirate u svako doba. Navodno, bilo bi idealno da dnevno pojedete 1/4 šolje odmrznutog želatina. Efekte ćete primetiti, kažu, već posle dva dana.

Možete da isprobate i jednostavnije recepte, na primer da kuvate jednaku količinu vrhova pilećih krilaca i ostalih pilećih kostiju (začinjenih po želji). Jedino što je svima zajedničko jeste to da povremeno sa vrha morate da skidate tamnu penu koja će se tokom kuvanja s vremena na vreme pojavljivati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije