Jedno od omiljenih zimskih pića uz koje možemo najbolje da se ugrejemo svakako je kuvano vino. Ima mnogo recepata za ovaj zimski napitak, ovo je jedan proveren.


Sastojci:


1 l crnog vina

250 ml vode

3-4 supene kašike šećera

pola kafene kašike cimeta

pomorandža


Priprema:

Sipajte vino u dublji sud. Dodajte vodu i sve začine i ostavite da proključa. Sipajte u šolje ili vatrostalne čaše. Nasecite pomorandžu na tanke kolutove i ubacite u čašu.


U većini slučajeva kada je kuvano vino u pitanju, podrazumeva se da je to crno vino. Ali zapravo, i belo vino je jako lepo i pitko kada se skuva.


Sastojci:


1 l belog vina

2 pomorandže

8 kašika šećera

kašika meda

4-5 zvezdica anisa

4-5 karanfilčića

3-4 štapića cimeta (cimet u prahu ako nema štapića)


Pomorandže upotrebite za kuvano vino na sledeći način: od jedne iscedite sok koji ćete sipati u vino. Drugu dobro operite i isecite na krugove zajedno sa korom. Ostaje vam da u jednoj šerpi pomešate sastojke i dovedete ih do ključanja, pa kuvate na laganoj temperaturi 15-20 minuta.

(vijesti.me)