Idealan prilog za ručak: Obojeni pirei – ukusni i dekorativni

Ž. P.

19. 12. 2019. u 14:17

Napravite: prilog od bundeve, od zelenog povrća, pasirane tikvice, kremasto zadovoljstvo sa karfiolom i krompirom, vitaminski miks

Идеалан прилог за ручак: Обојени пиреи – укусни и декоративни

Depositphotos

PRILOG OD BUNDEVE


Potrebno je:

- 500 g bundeve

- 1 kašičica maslaca

- 1 kašika kisele pavlake

- so, mleveni biber

- suvi biljni začin

- seckani peršun

- maslinovo ulje

Očišćenu bundevu isecite na kocke i kuvajte desetak minuta u slanoj vodi dok ne omekša. Zatim procedite, začinite po želji, dodajte malo maslinovog ulja i seckanog peršuna, maslac, kiselu pavlaku i lagano umutite štapnim mikserom. Pire odlično ide uz ribu i zelenu salatu.


OD ZELENOG POVRĆA


Potrebno je:

- 300 g brokolija

- 200 g graška

- kašičica putera

- 2 kašike kisele pavlake

- 2 kašike parmezana

- so, mleveni biber

- muskatni oraščić

- kašika biljnog začina


Cvetove brokolija operite i skuvajte zajedno sa graškom u slanoj vodi, pa procedite. Ispasirajre povrće štapnim mikserom, dodajte puter, kiselu pavlaku, parmezan, začine i sve zajedno ponovo umutite kako biste dobili ujedančenu kremastu smesu. Poslužite dok je toplo uz meso po izboru.


PASIRANE TIKVICE


Potrebno je:

- 800 g tikvica

- 50 g maslaca

- 50 g kisele pavlake

- 80 g parmezana

- čen belog luka

- so

- suvi biljni začin


Očistite i isecite tikvice na komade i stavite u šerpu da se kuvaju. Dodajte so i sitno iseckan beli luk. Zatim procedite vodu iz tikvica, dodajte kiselu pavlaku, parmezan, maslac, biljni začin i umutite mikserom da dobijete kompaktnu smesu. Pire služite topao, kao prilog uz glavno jelo.



KREMASTO ZADOVOLjSTVO SA KARFIOLOM I KROMPIROM


Potrebno je:

- 700 g krompira

- 250 g karfiola

- 140 ml mleka

- 2 kašike putera ili margarina

- veća kašika kisele pavlake

- so, biber

- suvi biljni začin

- majčina dušica ili peršun


Oljušteni krompir iseckajte na kocke srednje veličine i skuvajte, a zatim dodajte kašičicu biljnog začina. Očistite karfiol, odstranite drške, a cvetove dodajte u krompir pre nego što je gotov i kuvajte zajedno još 7-8 minuta. Iscedite vodu iz krompira i karfiola i dodajte mleko, puter i pavlaku. Sve dobro umutite mikserom, minut-dva, posolite i začinite po ukusu. Preko pirea stavite malo seckane majčine dušice ili peršuna.


SA CVEKLOM I LEBLEBIJAMA


Potrebno je:

- 250 g kuvanih leblebija ili 1 konzerva

- 250 g cvekle

- maslinovo ulje

- sok od limuna

- so, biber

- suvi biljni začin


Cveklu možete da skuvate, ali je ukusnija ako je ispečete u rerni. Skuvane leblebije ili iz konzerve sitno sameljite dok ne dobijete pire, dodajte cveklu i dobro umutite. Na kraju dodajte nekoliko kašika maslinovog ulja, malo soka od limuna, so, biljni začin, biber po ukusu i dobro promešajte.


VITAMINSKI MIKS


Potrebno je:

- krompir srednje veličine

- 4 velike šargarepe

- koren svežeg đumbira

- malo putera

- mleko

- so

- biljni začin

Krompir i šargarenu isecite na tanke kolutove, đumbir na veće kocke i sve kuvajte u slanoj vodi, otprilike dvadesetak minuta, dok povrće ne omekša. Zatim iscedite vodu, izvadite povrće i izgnječite ga ili umutite štapnim mikserom, dodajte malo putera, začin i mleko po potrebi i dobro promešajte. Pire od šargarepe je odličan prilog uz svaku vrstu mesa, a naročito uz piletinu.


EGZOTIČNI AVOKADO


Potrebno je:

- zreo avokado (350 g)

- kašičica limunovog soka

- kašičica maslinovog ulja

- čen belog luka

- so, mleveni biber

- kašika seckanog peršuna

Oljuštite i isecite avokado po dužini i izvadite košticu. Umutite ga štapnim mikserom, dodajte limunov sok, maslinovo ulje, sitno seckani beli luk, so, biber i peršun. Ovako pripremljen avokado možete da poslužite kao hladno predjelo ili namaz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije