Idealan prilog za ručak: Obojeni pirei – ukusni i dekorativni
19. 12. 2019. u 14:17
Napravite: prilog od bundeve, od zelenog povrća, pasirane tikvice, kremasto zadovoljstvo sa karfiolom i krompirom, vitaminski miks
Depositphotos
PRILOG OD BUNDEVE
Potrebno je:
- 500 g bundeve
- 1 kašičica maslaca
- 1 kašika kisele pavlake
- so, mleveni biber
- suvi biljni začin
- seckani peršun
- maslinovo ulje
Očišćenu bundevu isecite na kocke i kuvajte desetak minuta u slanoj vodi dok ne omekša. Zatim procedite, začinite po želji, dodajte malo maslinovog ulja i seckanog peršuna, maslac, kiselu pavlaku i lagano umutite štapnim mikserom. Pire odlično ide uz ribu i zelenu salatu.
OD ZELENOG POVRĆA
Potrebno je:
- 300 g brokolija
- 200 g graška
- kašičica putera
- 2 kašike kisele pavlake
- 2 kašike parmezana
- so, mleveni biber
- muskatni oraščić
- kašika biljnog začina

Cvetove brokolija operite i skuvajte zajedno sa graškom u slanoj vodi, pa procedite. Ispasirajre povrće štapnim mikserom, dodajte puter, kiselu pavlaku, parmezan, začine i sve zajedno ponovo umutite kako biste dobili ujedančenu kremastu smesu. Poslužite dok je toplo uz meso po izboru.
PASIRANE TIKVICE
Potrebno je:
- 800 g tikvica
- 50 g maslaca
- 50 g kisele pavlake
- 80 g parmezana
- čen belog luka
- so
- suvi biljni začin

Očistite i isecite tikvice na komade i stavite u šerpu da se kuvaju. Dodajte so i sitno iseckan beli luk. Zatim procedite vodu iz tikvica, dodajte kiselu pavlaku, parmezan, maslac, biljni začin i umutite mikserom da dobijete kompaktnu smesu. Pire služite topao, kao prilog uz glavno jelo.
KREMASTO ZADOVOLjSTVO SA KARFIOLOM I KROMPIROM
Potrebno je:
- 700 g krompira
- 250 g karfiola
- 140 ml mleka
- 2 kašike putera ili margarina
- veća kašika kisele pavlake
- so, biber
- suvi biljni začin
- majčina dušica ili peršun

Oljušteni krompir iseckajte na kocke srednje veličine i skuvajte, a zatim dodajte kašičicu biljnog začina. Očistite karfiol, odstranite drške, a cvetove dodajte u krompir pre nego što je gotov i kuvajte zajedno još 7-8 minuta. Iscedite vodu iz krompira i karfiola i dodajte mleko, puter i pavlaku. Sve dobro umutite mikserom, minut-dva, posolite i začinite po ukusu. Preko pirea stavite malo seckane majčine dušice ili peršuna.
SA CVEKLOM I LEBLEBIJAMA
Potrebno je:
- 250 g kuvanih leblebija ili 1 konzerva
- 250 g cvekle
- maslinovo ulje
- sok od limuna
- so, biber
- suvi biljni začin

Cveklu možete da skuvate, ali je ukusnija ako je ispečete u rerni. Skuvane leblebije ili iz konzerve sitno sameljite dok ne dobijete pire, dodajte cveklu i dobro umutite. Na kraju dodajte nekoliko kašika maslinovog ulja, malo soka od limuna, so, biljni začin, biber po ukusu i dobro promešajte.
VITAMINSKI MIKS
Potrebno je:
- krompir srednje veličine
- 4 velike šargarepe
- koren svežeg đumbira
- malo putera
- mleko
- so
- biljni začin
Krompir i šargarenu isecite na tanke kolutove, đumbir na veće kocke i sve kuvajte u slanoj vodi, otprilike dvadesetak minuta, dok povrće ne omekša. Zatim iscedite vodu, izvadite povrće i izgnječite ga ili umutite štapnim mikserom, dodajte malo putera, začin i mleko po potrebi i dobro promešajte. Pire od šargarepe je odličan prilog uz svaku vrstu mesa, a naročito uz piletinu.
EGZOTIČNI AVOKADO
Potrebno je:
- zreo avokado (350 g)
- kašičica limunovog soka
- kašičica maslinovog ulja
- čen belog luka
- so, mleveni biber
- kašika seckanog peršuna

Oljuštite i isecite avokado po dužini i izvadite košticu. Umutite ga štapnim mikserom, dodajte limunov sok, maslinovo ulje, sitno seckani beli luk, so, biber i peršun. Ovako pripremljen avokado možete da poslužite kao hladno predjelo ili namaz.