Dva srpska filma u trci za 67. Zlatnu arenu: Otac i Pijavice u Puli

R. R.

četvrtak, 02. 07. 2020. u 08:46

Два српска филма у трци за 67. Златну арену: Отац и Пијавице у Пули

"Pijavice"

U novom ostvarenju Danila Šerbedžije glavnu ulogu igra Dragan Mićanović
U GLAVNOJ takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg, 67. Pulskog festivala (18-26. jul), među 16 filmova koji će ući u trku za Zlatnu arenu našla su se i dva srpska ostvarenja - "Otac" Srdana Golubovića i "Pijavice" Dragana Marinkovića.

Ona će biti prikazana u Hrvatskom programu manjinske koprodukcije, koji će predstaviti još devet naslova iz regiona, a zanimljivo je da su u tim filmovima neke od glavnih uloga ostvarili naši glumci. Reč je o ostvarenjima "Sin" Ines Tanović (Snežana Bogdanović i Uliks Fehmiu), "Grudi" Marije Perović (Nada Šargin, Vojin Ćetković, Mira Banjac, Aleksandar Đurica), "Ja sam Frank" Metoda Peveca (Davor Janjić)... Tu su i manjinske srpske koprodukcije "Mater" Jureta Pavlovića i "Glas" Ognjena Sviličića, koje su montirali naši montažeri Dragan von Petrović i Nataša Pantić.

"SENKE" I "TAJKUN" U SELEKCIJI studentskih ostvarenja, na 67. festivalu biće prikazani srpski filmovi "Izvršenje" Siniše Cvetića i "Matura" Gvozdena Ilića. Uz to, u Puli će ovog jula biti predstavljene i dve popularne srpske televizijske igrane serije, "Senke nad Balkanom" Dragana Bjelogrlića, i "Tajkun", autora Đorđa Milosavljevića, u režiji Miroslava Terzića.

U programu takmičarske selekcije Hrvatski film, među pet naslova premijerno će biti prikazano novo ostvarenje reditelja Danila Šerbedžija, "Tereza 37", sa Draganom Mićanovićem u jednoj od glavnih uloga.

Ovogodišnja Pula svečano će biti otvorena 18. jula dramom "Mare" rediteljke Andree Štake, a tokom devet festivalskih dana (do 26. jula) filmovi će se prikazivati u Areni, Kinu Valli i Istarskom narodnom kazalištu.

O najboljim ostvarenjima odlučivaće četvoročlani žiri kojim će predsedavati rediteljka Dana Budisavljević, dobitnica Velike zlatne arene 2019. i pobednica 66. Pulskog festivala.

"Otac"


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije