Preminuo čuveni francuski glumac: Mišel Pikoli otišao u legendu

G. ČVOROVIĆ

utorak, 19. 05. 2020. u 00:08

Преминуо чувени француски глумац: Мишел Пиколи отишао у легенду
U 94. godini, preminuo čuveni francuski glumac, miljenik Godara i Bunjuela
PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

ČUVENI francuski glumac Mišel Pikoli preminuo je u 94. godini, saopšteno je u ponedeljak u Francuskoj. Pikoli je umro još 12. maja, ali je informacija o tome saopštena tek u ponedeljak.

- Mišel Pikoli je sklopio oči na rukama svoje supruge Lidivin i njihovo dvoje mlade dece Inorda i Misije, preminuvši od posledica moždanog udara - prosledio je medijima informaciju porodice njegov prijatelj, kritičar, esejista i reditelj Žil Žakob, nekadašnji predsednik Filmskog festivala u Kanu.


Pikoli je kod šire publike prvi put ostao upamćen po čuvenoj sceni iz filma "Prezir" Žan-Lika Godara, iz 1963, kada je slavni glumac imao već 38 godina, sa Brižit Bardo koja, naga, leži na stomaku, u Pikolijevom zagrljaju. Zanimljivo je da ovaj kadar nije bio predviđen u scenariju i da je dodat naknadno.* "PREZIR" Čuvena scena sa Brižit Bardo


Pikoli, koji je bio i producent i reditelj, rođen je 1925. godine, rat je proveo u izbeglištvu na jugu Francuske, da bi pedesetih glumio na filmu i u pozorištu. Luisa Bunjuela je upoznao na snimanju filma "Smrt u vrtu" 1956. i među njima se odmah rodilo prijateljstvo. Glumio je u šest njegovih filmova, među kojima su "Dnevnik jedne sobarice" (1964), "Lepotica dana" (1967) i "Diskretni šarm buržoazije" (1972). Radio je dosta i sa rediteljem Klodom Soteom. Tokom karijere, ostvario je više od dve stotine filmskih uloga.


Mišel Pikoli je bio diskretniji od zvezda akcionih filmova kao što su Alen Delon ili Žan-Pol Belmondo, ali je, poput Žana Gabena, svojom pojavom ostavio dubok trag.

- Volim tajnu, sumnju. Ne volim da u potpunosti kažem šta mislim - izjavio je jednom prilikom, opisujući svoju ličnost.


PORODIČAN ŽIVOT

Živeo je sa pevačicom i glumicom Žilijet Greko od 1966. do 1977. godine. Pre toga, bio je u braku sa glumicom Eleonor Irt, koja je nedavno umrla u 98. godini i sa kojom ima kćerku Kordeliju. Više od četiri poslednje decenije proveo je sa scenaristkinjom Lidivin Klerk, s kojom je usvojio dvoje dece poljskog porekla, Inorda i Misiju, uz koje je i preminuo u svom domu u Normandiji.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Lusa

19.05.2020. 08:36

Odlazak jos jednog nezaboravnog lica sa velikog ekrana, umetnika diskretnog šarma. Preselio se iz zivotne i scenske avanture u legendu. Bio je i ostace neizostavan deo velike francuske i svetske kinematografije. Po njemu smo je mi starije generacije razlikovali od drugih kinematografija onoga vremena. Od sada pa u veke vekova pocivao u miru - saucesce porodici i francuskoj i svoj drugoj vernoj publici.