Jovan Maljoković: I Vrelinom na koronu

Ivan LOVRIĆ

17. 05. 2020. u 07:52

DŽez muzičar o vanrednom stanju, novim pesmama, planovima, unuci...

Јован Маљоковић: И Врелином на корону
POSLE izolacije nastavljamo da na ovom mestu okupljamo orkestar od naših istaknutih muzičara. Ove nedelje nam se priključio i Jovan Maljoković, naš čuveni saksofonista.

o Da li vi muzičari-duvači sada, posle ukidanja vanrednog stanja, lakše dišete?

- Naravno da sam prodisao. Srećan sam i raspoložen što konačno mogu da izađem na vazduh. A nama koji sviramo trube, saksofone, flaute, bez svežeg vazduha nema spasa i života.

o Kako ste provodili vreme u izolaciji?

- Stvarno sam bio disciplinovan, i nisam izlazio iz kuće, mada nemam ni terasu ni dvorište. Jedno vreme je bila mala kriza, ali sam to prebrodio.

o Da li je mogla da pomogne i vaša čuvena rakija "džezovača"?

- Ta moja valjevska šljivovica pomogla je mnogim džez muzičarima da razviju maštu i dobro sviraju. Ja svakog jutra popijem po jednu čašicu i prija mi kad malo podmažem grlo.

o DŽez je uprkos svim okolnostima bio i dalje tražen.

- Bez obzira na to što nema mnogo slušalaca, on će uvek biti rado slušan. Publika koja nas prati na koncertima i u klubovima stvarno dođe zbog muzike i uživanja.

o I vaše pesme "Vrelina" i "Merak" vrtele su se na radiju i televiziji.

- Meni je drago zbog toga, jer te pesme nisu snimane da bi se slušale mesec ili dva, već je reč o tradicionalnoj srpskoj muzici, koja opstaje za sva vremena.

o Kažu da visoke temperature suzbijaju koronu. Može li vaša "Vrelina" da doprinese tome?

- Nadam se da će tokom leta potpuno da ubije koronu! Ako krene da se pušta na radiju, onda je to sto posto sigurno.

o Izdvaja se i vaš album "Duša tanana".

- To me posebno raduje, jer je taj album naročito nežan. A naš narod je osećajan i ima tu tananu dušu.

o Koji su vaši dalji muzički planovi?

- Vraćam se u studio Mikija Todorovića i nastavljamo gde smo stali. Do Nove godine biće još jedan novi album. Na njemu će učestvovati naši najbolji mladi pevači, koji se školuju na fakultetima širom sveta. Mogu da vam otkrijem da će na albumu biti i jedna kompozicija koju sam nazvao "Višegrad".

o Koja je sudbina valjevskog džez festivala?

- On traje već trideset pet godina i nadam se da će opstati. Normalno, uvek se pojave godine koje su krizne, pa je tako i ovog puta. Očekujem da će se organizatori i valjevske vlasti dogovoriti.

o Šta vam je obeležilo proteklu nedelju mimo muzike?

- Ovih dana me izuzetno raduje moja unučica Sofija, koja je počela da puzi. Ja sam zbog toga presrećan i ništa nema lepše od druženja sa njom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije