Značenje džokera - knjiga godine: Nagrada Meša Selimović pripala Vladimiru Pištalu

V. N.

21. 02. 2020. u 12:00

Knjiga eseja u izdanju „Agore“ dobilo je 19 glasova članova Velikog žirija. Po 11 glasova dobili su Đorđe Sladoje za pesničku zbirku „Zanatski dom“ i Nenad Nikolić za studiju „Identitet srpske književnosti“

Значење џокера - књига године: Награда Меша Селимовић припала Владимиру Пишталу

PRESTIŽNU nagradu "Meša Selimović", koju 32. put dodeljuju "Večernje novosti", dobio je Vladimir Pištalo za knjigu eseja "Značenje džokera", u izdanju "Agore". Ovo delo dobilo je najviše glasova - 19 - članova Velikog žirija u kome je ove godine bilo 60 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara.


Ovo je na današnjoj konferenciji za štampu u Vukovoj zadužbini saopštio novinar Dragan Bogutović, koji je sa Ognjenom Lakićevićem (1937-2005) osnivač ovog priznanja.


Izjašnjavanje Velikog žirija, počelo je na stranicama "Večernjih novosti" 7. februara, a završeno je danas. Još jednom se pokazalo da je način žiriranja za "Mešu" ne samo jedinstven, i po broju učesnika najveći kod nas i u regionu, već i da predstavlja svojevrtan i maksimalno demokratski kulturni ritual u kome je mogućnost "štimovanja" rezultata svedena na minimum. Objektivnosti svakako doprinose jasne i dugogodišnje propozicije po kojima se saglasnost članova žirija dobijaju u decembru, njihova imena se obnaroduju 4. januara, a objavljivanje glasova počinje 7. februara. Tek pošto u naznačenom roku, do 4. februara, stignu svi izbori, glasovi izlaze pred najširu javnost. Svaki kritičar može da izdvoji pet naslova iz prošlogodišnje produkcije, uz kratko obrazloženje, s tim što isti pisac ne može da dobije nagradu dva puta. Članovi Velikog žirija pripadaju veoma različitim generacijama - razlika između najmlađeg i najstarijeg je 56 godina - i što je posebno važno, zagovornici su različitih književnih poetika i dolaze iz različitih sredina i gradova. Nekoliko kritičara je ovoga puta podvuklo da su prošlogodišnju produkciju snažno obeležila dela iz teorije književnosti, ali pisana na vrlo prijemčiv način dostupan širokoj čitalačkoj publici. To se pokazalo i u konačnom ishodu: od prvih sedam knjiga tri pripadaju esejistici i studijama.


Vladimir Pištalo / Foto Z. Jovanović


Posle knjige "Značenje džokera" najviše glasova - po 11 - dobili su pesnička zbirka "Zanatski dom" Đorđa Sladoja i studija "Identitet srpske književnosti" Nenada Nikolića. Na trećem mestu ove rang liste je "Roman o pijanstvima" Igora Marojevića - 10 glasova, na četvrtom - sa po 9 glasova - su pesničke knjige "Kosovske elegije" Krstivoja Ilića i "22" Nikole Živanovića, kao i studija "O istoriji, sećanjima i samoći" Aleksandra Jovanovića. Na petoj poziciji - sa 8 glasova - je roman "Pilot tramvaja" Jovice Aćina.


Nagrada koja se sastoji od skulpture sa likom velikog pisca, Povelje i novčanog iznosa biće uručena na posebnoj svečanosti sledećeg meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

DW

21.02.2020. 12:14

Pretvaranje Pištala u nekakvu veličinu, ne samo književnu nego i opštedruštvenu koja bi u budućnosti mogla poslužiti za uticaj na srpsku javnost. A ideološki stavovi gospodina Pištala se mogu okarakterisati kao drugosrbijanski.

mozda neko nekada

21.02.2020. 17:52

Osmisli da veliki ziri glasa u dva kruga, za prvih pet pa onda svi za neko delo od tih pet. Ovako, od 60 clanova 11 ili manje glasova zvuci smesno.

Čovek koji prati

21.02.2020. 22:59

"Značenje džokera" svakako nije Pištalova najbolja knjiga, ali... 2008. je bio skandal što nije dobio nagradu za izvanredan roman "Tesla, portret pod maskama". To je bio najbolji roman ne samo te godine, to je naš najbolji roman u ovom veku. Kakva "Sara", kakav "Top", to je druga liga, nego valjda nisu hteli posle NIN-a da mu daju i "Mešu". Pa se sada vade. Večita priča (ne samo kod nas). U svakom slučaju čestitke Pištalu, zaslužio je "Mešu" više od mnogih sa spiska dobitnika!