ŠABAC – U amfiteatru "Glasa crkve" u Šapcu, ispunjenom do poslednjeg mesta, akademik Matija Bećković predstavio je večeras dve knjige "Mojih 80-portreta" i prethodnu "100 mojih portreta", u izdanju Kompanije "Novosti".

Pesničko veče uz blagoslov vladike šabačkog Lavrentija održano je u svečanoj i duhovnoj atmosferi, kakvu Šabac ne pamti u skorije vreme. Bećković je primetno nadahnuo Šapčane, koji nisu krili oduševljenje i nagrađivali ga dugim aplauzima.

- Knjiga "Mojih 80" je obeležila mojih 80 godina života, koje sam napunio 29. novembra 2019. Reč je o nekoj vrsti lirske biografije ili memoara, jedna vrsta najličnije ispovesti - rekao je autor. - Ovo veče u "Glasu crkve", ova divna i mnogobrojna publika samo su još jedan dokaz da je pesništvo i te kako živo i sa njim i pesnici - rekao je Bećković i dodao da je to najbolji odgovor onima koji tvrdoglavo uveravaju da su pesnici otpevali svoje.

Pročitajte još: Nagrada "Meša Selimović": Elegije o bolu i ponosu

Protođakon dr Ljubomir Ranković rekao je da su ova dela biseri Matije Bećkovića i njegovog izdavača Kompanije "Novosti".

- Zato nam je još draže što smo prvu nagradu za kulturno stvaralaštvo iz sfere duhovnosti koja nosi ime vladike Nikolaja Velimirovića, kao eparhija šabačka dodelili baš našem Matiji, koji je od pesme o Veri Pavladojskoj pa do ovih knjiga zaokružio stvaralaštvo koje je značajno obogatilo kulturnu riznicu srpskoga roda - rekao je Ranković.

Među mnogim gostima koji su stigli i sa leve obale Drine u hram kulture Eparhije šabačke, kako nazivaju "Glas crkve" bio je i profesoer Predrag Vujević, direktor Centra za kulturu "Filip Višnjić" u Ugljeviku, koji je rekao da je ovo veče brilijantan primer kako veliki pesnik (Bećković) velika kompanija (Novosti), i velika misionarska kuća (Glas crkve) znaju i umeju, kao retko ko, da razgale duše ljudi i podstaknu ih da se sete da, ipak, nije sve samo u hlebu.

- Duhovni događaj za nezaborav. Istinsko veče za nezaborav - dodao je Vujević.

Direktorka izdavačkog sektora "Novosti" Jelena Jovović zahvalila se domaćinima, učesnicima, autoru i brojnim Šapčanima, ističući da su u nizu 20 vrednih i čitanih naslova Bećkovićeva nezaboravna dela za nezaborav.