PRVA dva meseca nove godine, u 42. sezoni KPGT, obeležiće dela iz "gvozdenog repertoara" kuće: "Buba u uhu" Fejdoa, Šekspirov "Ričard Treći" i Handkeovo "Psovanje publike.

Uz već kultne naslove, mladi ansambl pojaviće se u još tri nova: "Ljubavnoj priči" Puriše Đorđevića (29. januara), a u februaru i Handkeovom "Velikom padu" i "Don Huanu". Sve tri premijere (u režiji Ljubiše Ristića) nisu ni adaptacije ni dramatizacije već, u stilu KPGT-a, pozorišni komentar tema, ideja i pitanja koje pokreću u svojim neobičnim delima, filmski reditelj i pisac Puriša Đorđević i nobelovac Peter Handke.

Inače, Handkeova dela su deo sezone velike moderne evropske dramaturgije na nemačkom jeziku, a u okviru koje će u martu biti izvedeno po jedno delo Hajnera Milera i Franca Ksavera Kreca, potom i Bertolta Brehta - sve pod zajedničkim naslovom "Siroti B.B. i njegova deca".

PROČITAJTE JOŠ: Književnik Petar Sarić: Kosovo može da bude okupirano, nikad oduzeto

- Želimo da napravimo mali festival dramaturgije na nemačkom jeziku - objašnjava Ljubiša Ristić. - A na jesen, posebnu pažnju posvetićemo našim vrsnim spisateljicama koje su nepravedno zanemarene i obeshrabrene da pišu jer dugo nisu nigde izvođene. Reč je o značajnim komadima čiju vrednost mladi gledaoci nisu, nažalost, do sada imali priliku da upoznaju.

Tako će u ovom pozorištu, tokom godine, biti izvođene autorke koje "predstavljaju sam vrh dramaturgije na našem jeziku, neprolaznu vrednost koju ni nasilno guranje u stranu i u zaborav od strane sva tri pola našeg pozorišnog života, nije u stanju da poništi i obezvredi".

ČETIRI AUTORKE

Već sad je izvesno da će na repertoaru KPGT biti tri dela: "Oj, Srbijo, nigde lada nema" Zorice Jevremović, "Kamen za pod glavu" Milice Novković, "Mravinjak" Vesne Janković i "Slike žalosnih događaja" Deane Leskovar.