NOVA Uredba Vlade Srbije o podsticajima za proizvodnju audio-vizuelnih dela u našoj zemlji, koju je predložilo Ministarstvo privrede, stupila je na snagu 4. januara ove godine, sa značajno izmenjenim preduslovima, posebno u oblasti TV i reklamne produkcije. Kako su "Novosti" izveštavale, umesto ranijih 100.000 evra po TV epizodi ili po snimljenoj reklami koje je domaći ili strani producent morao da potroši da bi mu naša država od tog iznosa vratila 25 odsto, sada mora da uloži tri puta više. Odnosno, najmanje 300.000 evra.

Toliki budžet, prema izjavama tek nekolicine producenata koji su za naš list hteli javno da govore, nezamislivo je veliki za domaće prilike, o čemu svedoče činjenice da u dosadašnjoj istoriji TV proizvodnje nijedna epizoda neke serije, nije koštala 300.000 evra, i da je njena prosečna cena negde oko 80.000-90.000 evra.

I mada nova uredba, kako su istakli naši sagovornici, diskvalifikuje i eliminiše domaće TV i reklamne producente, otvarajući ekskluzivni prostor da iz srpskog budžeta ubuduće samo stranci dobijaju povraćaj novca, zanimljivo je ćutanje oba glavna "aktera", kojih se ona direktno tiče. O tome koliko će ova uredba zaista uticati na proizvodnju i kvalitet serija, i šta se sve dugoročno "valja" novim preduslovom od 300.000 evra, uprkos brojnim pokušajima "Novosti", ipak, nisu hteli da govore kako oni već potvrđeni producenti dugogodišnjih hit serijala, tako i oni koji se tek afirmišu.

Pročitajte i: ZBOGOM domaćim serijama: Nova uredba preti da uništi srpsku produkciju

Za ćutanje su se odlučili i nadležni, oni koji su uredbu predložili i koji je realizuju. Posle nekoliko dana i nekoliko zvaničnih molbi upućenih Ministarstvu privrede putem mejlova i telefonskih razgovora, ipak nismo dobili odgovor na pitanje otkud 300.000 evra kao preduslov za podsticaj, ako je svima više nego jasno da je on za naše prilike nemoguća misija.

Tako se u našoj javnosti po ko zna koji put opet pokazalo da je ćutanje, iz ovih ili onih razloga, ipak zlato.

"Žigosani u reketu"

KRIVA ADRESA

ODGOVOR smo pokušali da dobijemo i iz sektora za kreativnu industriju "Srbija stvara", koji po svojoj definiciji inicira mere za izmenu pravno-poslovnog i društvenog okruženja u Srbiji u cilju stvaranja boljih uslova za kreativno i umetničko stvaralaštvo. Tu su nam saopštili (posle nekoliko dana "šetnji" kome iz ovog sektora treba da se obratimo), da smo na krivoj adresi, i da nova uredba o podsticajima u filmskoj industriji sa njima nema nikakve veze.