ZBOGOM domaćim serijama: Nova uredba preti da uništi srpsku produkciju

R. RADOSAVLJEVIĆ

23. 01. 2020. u 10:02

Nova uredba Vlade Srbije o subvencijama za televizijske serije i reklame potresla filmski esnaf. Janković: Počinje eliminacija srpskih producenata. Bajić: Otvara se prostor samo za strance

ЗБОГОМ домаћим серијама: Нова уредба прети да уништи српску продукцију

Zoran Janković Foto P. Milošević

PREDUSLOVI da se ostvari benefit ili povraćaj novca od uloženih sredstava za snimanje TV serija i reklama, iznenada su promenjeni i postavljeni vrlo visoko - novom uredbom koju je Vlada Srbije donela uoči Nove godine, umesto ranijih sto hiljada evra po TV epizodi ili po snimljenoj reklami, koje producent treba da potroši da bi mu naša država vratila 25 odsto, sada mora da uloži tri puta više. Odnosno, najmanje tri stotine hiljada evra.

Kako saznaju "Novosti", to je bila i glavna tema sednice Grupacije za kinematografiju, koja je 15. januara održana u Privrednoj komori Srbije (PKS).

- Meni izgleda kao da je ova uredba napravljena da nas eliminiše - kaže za "Novosti" Zoran Janković iz "Košutnjak filma", naš najpoznatiji TV producent, koji je tokom karijere snimio rekordnih 28 serija. - Sama činjenica u dosadašnjoj istoriji TV proizvodnje u Srbiji pokazuje da nikada, jedna epizoda, nijedne serije do sada, nije koštala tri stotine hiljada evra. Čak ni blizu toga. Prosečna cena epizode je negde oko osamdeset-devedeset hiljada evra, što znači da je i taj prvi limit uredbe o podsticajima od sto hiljada evra bio iznad proseka.

Prema Jankovićevim rečima, taj uslov je ipak imao jednu logiku da neki projekti koji zavređuju veću pažnju, koji su kompleksniji i skuplji, steknu pravo na povraćaj potrošenog novca.

- Trideset godina se bavim ovim poslom i tvrdim da domaći producenti apsolutno nemaju kapacitet za budžet od tri stotine hiljada evra po epizodi, i da je on apsolutno nerealan za naše prilike. NJega mogu da ostvare samo neki stranci ako dođu da snimaju ovde, a za nas je nedostižno da uđemo u taj krug koji je za Srbiju potpuno neprirodan. Koliko znam, niko se sa našom strukom nije konsultovao oko postavljanja novih uslova za ostvarenje podsticaja, koji i za snimanje reklama takođe znači eliminaciju domaćih producenata - ističe Janković.

"Senke nad Balkanom 2"/ Foto Promo

Radoš Bajić iz kuće "Kontrast studiosa" smatra da je suština ove uredbe da se zapečati sudbina domaće TV produkcije i da se otvori ekskluzivni prostor da iz srpskog budžeta samo stranci dobijaju povraćaj novca.

- Tri stotine hiljada evra po jednoj epizodi je nemoguća misija za nas, i mislim da iza toga stoje neki naši producenti koji u Srbiju dovode strane produkcije. Samo njima ova uredba ide naruku, a za sve ostale ona je katastrofalna.

Prema rečima našeg sagovornika, koji je želeo da ostane anoniman, jer se Grupacija povodom ove uredbe još nije zvanično javno oglasila, novi uslovi za podsticaje u filmskoj industriji predstavljaju ozbiljan potres i udar za domaće producente i filmske radnike.

- Ne znamo nikoga ko može da obezbedi i da potroši toliko para za snimanje jedne epozode nekog serijala, a kamoli za reklamu. Tri stotine hiljada evra se jedva pokupi i za snimanje celovečernjeg igranog filma, i postavlja se pitanje ko će sada u Srbiji uopšte moći da snima serije, osim stranaca. Ako za seriju od deset epizoda producent mora da potroši tri miliona evra da bi od države na kraju dobio podsticaj od 750.000, onda to znači zbogom domaćim serijama - kaže naš sagovornik, inače poznati filmski radnik i nekada jedan od čelnih ljudi Filmskog centra Srbije.

"Psi laju, vetar nosi"

Ova uredba Vlade, kako ističe, utoliko je veće iznenađenje za naše ljude u filmskoj industriji, jer je pre njenog donošenja bilo reči da novi preduslov za povraćaj novca bude podignut na 150.000 evra.

- Producenti koji su pre Nove godine potpisali ugovore za snimanje serija i reklama već se čupaju za kosu, jer nova uredba zaista predstavlja veliki i neočekivani potres. Ono što je, prema njegovim rečima, pozitivno u celoj toj stvari jeste to što se na ovoj sednici Grupacije za kinematografiju okupila gotovo cela naša filmska zajednica, brojni predstavnici asocijacija i sekcija, spremni da se esnafski bore za svoj egzistencijalni opstanak.

"Junaci našeg doba"/ Foto Promo

INVESTICIJE

OD aprila 2016, kada je u Srbiji počela primena Uredbe o podsticajima za investiranje u audio-vizuelna dela, kroz ovaj program prošlo je više od 150 projekata i privučeno je više od 100 miliona evra direktnih stranih investicija. Za podsticaje snimanja stranih filmova i serija kod nas, prošle godine je izdvojeno 900 miliona dinara, dok je u 2018. isplaćeno 755 miliona dinara (6,5 miliona evra), a procenjena vrednost projekata koji su ih koristili bila je nešto viša od 35 miliona evra.

SUBVENCIJE I DO 30 ODSTO

KADA je reč o filmskim projektima, novom uredbom srpska Vlada će subvencionisati snimanje domaćih i stranih filmova ukoliko producenti takođe potroše najmanje 300.000 evra. Za projekte koji premašuju 500.000 evra (i svojim sadržajem ne ugrožavaju ugled srpske države), biće izdvojeno 30 odsto povraćaja novca, što znači da će strancima i dalje biti jeftinije da snimaju u Srbiji nego u svojim zemljama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

a jel se to jed?

23.01.2020. 10:35

Pa dajete i od mog poreza?Kada su oni "subvenzionisali" men?Moga kuma,moje prijatelje koji,oru,seju,zanju..."Prave hleb"???Koga Vi to pitate da li smete da "subvenzionisete"???Niste spasili proizvodnju traktora,ali subenzinisete snimanje filmove strave i uzasa u bivsim proizvodnim halama,pogonima...?I na kraju...Zasto bi mi morali da "kinematografisemo",kada za nas to radi "Imperija"?Ko smo mi,pa da im pravimo konkurenciju u SRBIJI,JELTE!!!????Dozvoljavaju nam da tu bitisemo...Ne i da snimamo!!!

dragan963

23.01.2020. 10:53

"Просечна цена епизоде је негде око осамдесет-деведесет хиљада евра, што значи да је и тај први лимит уредбе о подстицајима од сто хиљада евра био изнад просека..." Pa šta se o da bunite!?

Saša

23.01.2020. 11:01

Ako je ovo tačno da se želi smanjiti snimanje naših domaćih serija, to je apsurdno i veoma štetno. Naše domaće serije su najbolji sadržaj na TV-u. U moru nekvaliteta, turskih, španskih i ostalih sapunica, rialiti programa, domaće serije dođu kao svetlo , znak da će se nešto menjati na bolje u našoj svesti. Sve domaće serije radije gledam od bilo kojih drugih sadržaja na TV-u.

Arsenije

23.01.2020. 11:05

Pa to da ih stimulišu da prave normalne serije, a ne samo serije za penzionere i kopije stranih serija...

Čikiriz

23.01.2020. 11:13

Kultura (uključujući i obrazovanje) postali su obična roba za tržište. Tu ima cenjkanja, tezgarenja, uvalivanja bofla, varanja, škarta i td. a mi to sve gutamo kao najbolje kulturne kolače i plaćamo...

vitez

23.01.2020. 11:19

Ebiga, snimate serije koje nisu po volji vlasti. Kulturno su vas "zabranili" I opet "cvetaju tikve"

Милош

23.01.2020. 11:24

Ово је јако лоша одлука владе.Толико лоша да они више не заслужују поверење српских грађана.Онај ко не брине прво о својим најближим или о свом народу не заслужује никакво поверење.Ваљда је народ у Србији на првом месту а не неко са стране ко ће да дође и оде ,ми смо своји на своме и треба да стварамо услове да нашем народу буде а не да се додворавамо странцима.

Niko

23.01.2020. 11:46

Jel ovaj lik zna koliko je kostao gospodar prstenova, a koliko je zaradio??? Ulozili 200 miliona a zaradili skoro 2 mililjade

mali mika

23.01.2020. 12:17

Nece se ovde uskoro raditi nista.Radice stranci a mi cemo biti sluge dok ce mocnici uzimati deo kolaca...Prokleta avlija u najavi.

Vspojgpkd

23.01.2020. 12:17

Ako je bar nesto dobro u ovoj uredbi to je sto ce spreciti radosa bajica da snima nove serije

mr.noise

23.01.2020. 13:03

Konačno! Možda će filmski radnici moći da dobiju honorar koji zaslužuju... a da podsetimo da je dotični gospodin počeo ka vozač (čast poštenim vozačima) na filmu "Lepa sela lepo gore", ali svojim "uspešnim" radom je uspeo da izgradi svoje privatne, velelepne gradjevine sa bazenom, sve na uštrb kvaliteta filmske i tv produkcije...Srbija je to, ne moraš ni da studiraš, samo dobra "komunikacija", ja tebi -ti meni...I evo da se čuje njegovo mišljenje...sramota

Niko

23.01.2020. 13:26

Neka pogledaju kako se rade serije na bbc i koliko kostaju... Neka naprave seriju o mihajlu pupinu, milankovicu, tesli, o njihovim delima pocecima, a ne rialiti 2.0

Рашо

24.01.2020. 10:07

А зашто и по којој логици треба да се то субвенционише било како? Ионако узмете новац из државних фондова, зараде стрпате у цеп па још и да вама дају дубвенцију од наших пара! Да вам не буде много?