Bila je dobri duh Ateljea 212: Smrt inspicijentkinje Olge Stojković veliki gubitak za teatar

V. STRUGAR

13. 01. 2020. u 21:30

Била је добри дух Атељеа 212: Смрт инспицијенткиње Олге Стојковић велики губитак за театар

Olga Stojković

Bila je saradnik i deo tima u više od devedeset predstava

LEGENDARNA inspicijentkinja Ateljea 212, supruga glumačkog barda Bate Stojkovića, preminula je u Beogradu posle duge i teške bolesti - Olga Stojković (rođena Teodorović) svedok je mnogih blistavih trenutaka dramskih velikana i naše pozorišne scene.

Bila je saradnik i deo tima u više od devedeset predstava, među kojima su najznačajnije "Kralj Ibi", "Rado ide Srbin u vojnike", "Maratonci trče počasni krug", "Radovan Treći", "Čudo u Šarganu", "Buzdovan", "Korešpodencija", "Audijencija", "Kosančićev venac 7"...

- Olga Stojković je bila prva osoba koju sam srela Ateljeu kada sam 1980. godine došla da radim - kaže Ivana Dimić, dramaturg, pisac, prevodilac i bivši upravnik Ateljea 212. - Izgubila sam se u zgradi, ona mi je pokazala put i rekla: "Ovuda sine, tamo ti je proba". Bila je izvanredan inspicijent. Kad Olga vodi predstavu, sve je išlo besprekorno, kao podmazano. Jer, inspicijent je osoba koja je "čuva" kad reditelj završi svoj deo posla, preuzima je i vodi u daljem scenskom životu.

PROČITAJTE JOŠ: Neda Arnerić će biti sahranjena daleko od očiju javnosti: Porodica ima poseban plan za ispraćaj glumice

Dimićeva objašnjava da je zato uloga Olge Stojković u teatru bila izuzetno važna, pošto je inspicijent "ključna osoba koja komanduje iza kulisa, vodi računa kada glumac da uđe i izađe sa scene":

- Osim što je bila supruga Bate Stojkovića, bila je legenda Ateljea. Vodila je računa o Bati, ali nije ispuštala nikog drugog iz predstave. I ravnopravno stroga prema svima. Apsolutni profesionalac. Dostojanstvena, dobronamerna, topla. Volela je glumce. Znala je za onaj, starinski red, šta se može a šta ne može... Svi koji smo došli u Atelje, redu smo se od nje učili. Obraćala nam je pažnju na to što je u pozorištu važno, upozoravala da spustimo ton u vreme proba. Poznavala je sve u dušu. Umela je i da kaže: "Ako Bata ili Gaga Nikolić pitaju uoči predstave ima li publike, ti odgovori da ima, ali ne pričaj koliko..."

Poslednji oproštaj od Olge Stojković je u petak, 17. januara na Novom groblju. Opelo počinje u 13 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Andromeda

13.01.2020. 22:22

Tuzna vest , a profesionalno obradjena i sastavljena. Pocivaj u miru gospodjo Stojkovic . Postovanje gospodinu Novinaru .

Ignjatija

14.01.2020. 10:11

Znacajna pozorisna karijera i jos jedno mesto rezervisano u istoriji koje pripada izuzetnoj i vrednoj ličnosti naseg grada i kulture. Slava joj. Saucesce bližnjima. Neki ljudi prožive svoj pozorisni radni vek iza scene a skoro nikada ne budu obasjani svetlom reflektora. Javnost sazna za njih kada umru a onima koji su ih poznavali ostaje velika praznina.