U JEDINOJ kući koju je, u Herceg Novom, posle dobijanja Nobelove nagrade, sagradio Ivo Andrić u toku je obimna rekonstrukcija.

- Radovi će biti potpuno završeni do početka leta i objekat sređen na način kako i zaslužuje naš veliki nobelovac. Time će ovo zdanje postati prepoznatljiv brend Herceg Novog - kazao je predsednik hercegnovske opštine Stevan Katić, kada je nedavno obišao gradilište.

Pripremu objekta za otvaranje uradiće dr Vladimir Roganović, koga je Opština Herceg Novi ranije angažovala na izradi studije obnove Andrićeve kuće. Ekspertski tim, na čijem je čelu Roganović, činili su prof. dr Dragan Bulatović i kulturolog Dimitrije Vujadinović, kao i nekadašnja direktorka Muzeja grada Beograda dr Tatjana Korićanac, autorka izložbe "Ivo Andrić - pisac i/ili diplomata", koju je u bašti ovog zdanja videla i hercegnovska publika. Tada je prvi put u Crnoj Gori izložena i autentična Nobelova nagrada i plaketa, ali i Andrićeva svečana diplomatska uniforma, a uz nju mač optočen draguljima i kapa sa belim nojevim perjem.


PROČITAJTE JOŠ: SUSRET SA ISTORIJOM: Andrić bio član Dražinog pokreta

Gradonačelnik Katić istakao je da je izuzetno zadovoljan saradnjom koja je u proteklom periodu ostvarena sa Muzejom Ive Andrića u Beogradu, ali i sa Višegradom, sa kojim Opština Herceg Novi ima sporazum o saradnji od 2018. godine.

- Andrić je spona koja nas povezuje i ta saradnja će biti nastavljena i ubuduće - obećao je Katić, i dodao da grad iskreno želi da ovaj projekat bude dostojan Andrića.

Izvesno kašnjenje radova, prema Katićevim rečima, rezultat je upravo te želje pa su vrlo pažljivo birani materijali i organizovani tenderi za izvođača i konzervatora koji će raditi na ovom projektu.- Radovi koji nisu bili izvedeni u predviđenom roku sigurno će biti završeni tokom druge polovine februara, a potom će uslediti nabavka opreme za kuću nobelovca, kako bi objekat bio otvoren pred početak letnje turističke sezone - objasnio je Katić.

U obilasku kuće sa predsednikom Katićem i potpredsednikom Opštine Milošem Konjevićem bili su i direktori Turističke organizacije Herceg Novi i Agencije za izgradnju i razvoj Pavle Obradović i Boro Lučić.

- Hercegnovska opština i Turistička organizacija zajedno rade na projektima restauracije starih zadužbina i kulturno-istorijskih spomenika - podsetio je Pavle Obradović, i najavio atraktivnu promotivnu "Topljansku turu", koja će obuhvatati obilazak Njegoševe škole, Kuće Ive Andrića i Zavičajni muzej Mirka Komnenovića, a nakon restauracije i Topaljsku komunitad, iz koje je proistekla savremena hercegnovska opština, kao i zadužbinu Duković.


Vladimir Roganović

ISTORIJAT

POSLE zemljotresa 1979. godine u Andrićevoj kući bio je smešten dečji vrtić, potom Udruženje književnika Herceg Novog, a onda je data u zakup i u njoj je, uprkos protivljenju kulturne javnosti, godinama radio restoran. Potom je kuća zatvorena, samo su povremeno iz hercegnovskog ogranka Srpskog kulturno-prosvetnog društva "Prosvete" organizovali književne programe.