Pola veka iznosi stav kroz crtež: Monografija o Dušanu Reljiću

Marina Mirković

22. 12. 2019. u 13:46

Objavljena Monografija o Dušanu Reljiću rezimira veliki niz stvaranja stripa, karikatura, ilustracija. Sasvim autentičan crtački potez i istančani osećaj za humor i erotiku, ali i za politički ili dečji strip

Пола века износи став кроз цртеж: Монографија о Душану Рељићу

Autoportret

IZBOR od hiljada stranica stripova, karikatura i ilustracija koje je Dušan Reljić uradio tokom više od pola veka plodnog svog stvaralaštva, prikazan je u monografiji posvećenoj ovom svestranom umetniku i virtuoznom crtaču, čiji je autor Predrag Đurić, a izdavač Modesty.

Sam obim Reljićeve stripografije već može da zavara neupućenog čitaoca, koji bi sebi mogao da dopusti pomisao da je reč o kakvom neumornom crtaču čija hiperprodukcija ide nauštrb kvaliteta. No prvi pogled na ma koji rad ovog autora potvrđuje da je Dušan istinski majstor crteža. I to crteža sa stavom, zbog čega su njegove legendarne karikature sa naslovnica grčkih listova i te kako dizale prašinu.

- U Grčku sam otišao teške 1994, i tek tamo sam intenzivno počeo da radim karikaturu - kaže Reljić i otkriva zašto je svoj talenat karikaturiste decenijama držao "pod ključem": - Ni u "Borbi" ni docnije nisam želeo da se namećem, da konkurišem ovdašnjim već etabliranim veličinama poput Guzine ili Petričića.

Sasvim autentičan crtački potez, baš kao i istančani osećaj za humor i erotiku, ali i za politički ili dečji strip, pokazivao je stvarajući nebrojene table odreda kultnih stripova, licencnih i autorskih. Više od hiljadu tabli "Toma i DŽerija" potpisao je i kao crtač i kao scenarista, a gotovo je beskrajan niz radova objavljivanih za "Politikin zabavnik", "Kekec" i mnoge druge.

"Srpska nova"

- "Daniel i Marko" strip je čiji su glavni junaci moji sinovi, a u monografiji su predstavljeni i "Vasa Trasa", "Družina Kliker", "Aligator Ale", "Radiša". Tu je i "Balko u NJuorderlendu", o Balkancu u sudaru sa Novim svetskim poretkom, čijih sam 28 tabli nacrtao po scenariju svog sina - rezimira Reljić, koji i danas radi punom parom a, kao bivši saradnik i "Plejboja" i "Penthausa" posebno uživa u crtanju stripova sa izvesnim "erotskim nabojem" i tematikom.

- U knjizi su dati primeri tabli moje "Lizet", priče o jednoj uličarki, a dvadesetak stranica posvećeno je "Dekameronu" koji je možda do 20 odsto "klasični Bokačo", ostalo je - Reljić - navodi autor, koji je u ovom stripu čak, kao bivši talentovani bokser, "podigao Bokača iz groba", nokautirao ga i "propisno oplavio" te mu zapretio da mu svakoga dana daje scenario.

"Turisti"

Dušana Reljića nije preterano uznemirilo nijedno iznenadno obaveštenje o raskidu ugovora o angažmanu - obično zvanično neobrazloženo, a očigledno izazvano njegovim "jezikom", tačnije - rukom nemilosrdnom prema svetskim moćnicima, nepokornim duhom i neukrotivom mišlju, odnosno svešću. Ili podsvešću - jer, kako veli, "slikari gledaju očima, a mi podsvešću". Dok god radi ono što voli, stvaraće neumorno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije