NA redovnoj Skupštini Udruženja književnika Srbije, koja je održana u svečanoj sali Doma Vojske, uručena su tradicionalna priznanja koja dodeljuje UO ove asocijacije pisaca.

Povelje za životno delo dobili su: Bajo Luković, Krstivoje Ilić, Radovan Gajić, Lune Levajac, Srba Ignjatović, Dušan Stojković, Goran Đorđević, Kajoko Jamasaki, Jovan Dunđin i Manojle Gavrilović. Dobitnici Plakete sa likom Sime Matavulja su: Momir Lazić, Miroslav Cera Mihajlović, Mihailo Vukas, Marina Kostić i Bešir Ljušković. U ime nagrađenih zahvalio je Bajo Luković i potom čestitao Peteru Handkeu Nobelovu nagradu.

Na zasedanju Skupštine je saopšteno da je uglednu nagradu za poeziju dobio Zoran M. Mandić, za pesničku knjigu "Odbrana izbora", u izdanju KZ "Bora Stanković" iz Vranja. Ovu odluku doneo je žiri u sastavu: Dušan Stojković, predsednik, Gordana Vlahović i Radomir Stojanović.

PROČITAJTE JOŠ: Risto Vasilevski: Slova u jeziku su isto što i geni

Podnoseći izveštaj o finansijskom poslovanju, Miloš Janković, zamenik predsednika UKS, istakao je da je ova godina završena pozitivno, sa 200.000 dinara u plusu, ali da Udruženje i dalje opterećuje nasleđeni dug od milion i po dinara. Situacija bi, međutim, bila drugačija da pisci redovno plaćaju članarinu: od njih 1.800, tu obavezu ispunjava nešto više od 400.

TRIBINA

UDRUŽENjE književnika organizovaće tribinu "Pravda za Handkea" sutra u 13 časova. Učestvovaće Milovan Vitezović, Jovan Delić, Zoran Avramović, Mirko Mrkić Ostroški, a u programu je i video-projekcija: razgovor sa Handkeom. Stihove će kazivati Vico Dardić.