MOKRA GORA - Četvrti međunarodni festival Pozorišni "Kustendorf" u Mokroj Gori otvoren je u petak predstavom "Zašto je poludeo gospodin R" (JDP Beograd). Na svečanom otvaranju u krcatoj "Prokletoj avliji", specijalni gost Emira Kusturice bio je pozorišni reditelj Mladen Materić, tvorac čuvenog sarajevskog "Tetoviranog pozorišta", nekadašnji profesor na tamošnjoj akademiji, koji je devedesetih po napuštanju grada, svoje pozorište, ovaj put pod imenom Teatar Garon preselio u Tuluz.


Prvi festivalski dan obeležilo je izvođenje dve predstave u takmičarskom programu: "Kiseonik" Ivana Viripajeva (Akademija umetnosti u Novom Sadu) i "Džordž Kaplan" Frederika Zontaga (FDU Beograd).

- Osnivanje i produžetak jednog ovakvog festivala, kao i ostalih koje imamo ovde u Mokroj Gori, to je nešto što se u mom životnom dobu dešava prirodno jer će svako od nas jednog dana izleteti s piste na neko dobro mesto, a možda je najbolje to učiniti u "četvrtoj brzini". Ovdašnji festivali visoke umetnosti "pokrivaju" četiri godišnja doba. To se paradoksalno dešava u vremenu degradacije vrednosnog sistema, u vremenu koje ima sopstveni teatar o kome je Snouden već rekao mnogo. Ali bazične umetnosti, fundamentalne, će se vratiti zbog ljudske potrebe za njima, zbog potrebe za večnim duhom. Dobra umetnost služi ljudskosti, a pozorište posebno.

PROČITAJTE JOŠ: Gde je mesto teatra u današnjem društvu? "Pozorišni Kustendorf" traži mesto umetnosti u moru prizemnosti


Osnivač festivala Pozorišni "Kustendorf" osvrnuo se i na činjenicu da je Peteru Handkeu, između ostalog i dramskom piscu, dodeljena Nobelova nagrada za književnost. Handke je, inače, više puta bio gost filmskog, zimskog izdanja "Kustendorfa". On je i "kum" presižnih događaja - jer je svojevremeno Emiru Kusturici predložio da bi festivali u Mokroj Gori trebalo nazvati – Kustendorf.Reditelji Mladen Materić i Emir Kusturica; Foto: N. Janković


- Najbolja potvrda da Kosovo i Metohiju ne treba dati je činjenica da je Pater Handke dobio Nobelovu nagradu. Čuda se dešavaji. Čovek koji veruje samo u realnost, veruje u večnu svakodnevicu. Ona negira večni duh koji šara između nas i prebacuje nas iz jednog vremena u nešto drugo i bolje - rekao je Kusturica - Tako je i predsednik Zeman razvio ideju da KiM ne treba priznati, jer se tada legalizuje pljačka. A Handke nije čovek koji se bavio politikom. On nije neko ko je u Srbiju došao zato što smo mi Srbi. Došao je osetivši gubitak ravnoteže između pravde i nepravde, on je na terenu proverio ono što su pisali "Špiglovi", "Di cajtunzi" i ostali, pa je shvatio da je ono o čemu je čitao - laž tražeći mogućnosti dodatnog promišljanja.


Boris Isaković uoči predstave na pozorišnom Kustendorfu; Foto: N. Janković


Festival će biti nastavljen sutra izvođenjem studentskih predstava u takmičarskom programu "Čehov nekst" Državne pozorišne akademije iz Jaroslavlja (Rusija) i komadom "Cena života" Filmske akademije iz Lođa (Poljska). U revijalnom delu programa publika će videti komad "Moje dete" (BDP, Beograd) i biće upriličena i panel diskosija na temu "Pozorište u društvu spektakla".


Branko Cvejić; Foto: N. Janković


Reditelj Milan Nešković selektor Kustendorfa; Foto: N. Janković