Gde je mesto teatra u današnjem društvu? Pozorišni Kustendorf traži mesto umetnosti u moru prizemnosti

N. Janković

25. 10. 2019. u 07:45

Где је место театра у данашњем друштву? Позоришни Кустендорф тражи место уметности у мору приземности

Foto Tanjug

Festival teatra u Mokroj Gori pod sloganom pokušaće da odgovori na teška pitanja

Četvrti dvodnevni festival teatra, "Pozorišni Kustendorf" u Mokroj Gori počinje danas pod sloganom "Društvo spektakla". Novo izdanje festivala pokušaće da odgovori na pitanje gde je mesto teatra u današnjem društvu, u kome je visoka umetnost marginalizovana u korist prizemnih sadržaja, koji su postali ne samo oblik zabave već i vladajući oblik života.

Pročitajte još: Kusturica dobija značajno češko odlikovanje

I ovaj put "Pozorišni Kustendorf" ima međunarodni karakter. Ostvarenja pozorišnih akademija takmiče se za nagradu Zlatni list. Ovaj put, u programu našle su se predstave "Kiseonik" Ivana Viripajeva (Akademija umetnosti u Novom Sadu, Srbija), "Cena života" dobitnice Pulicerove nagrade Martine Majok (Filmska akademija iz Lođa, Poljska), "Čehov nekst" (Državna pozorišna akademija iz Jaroslavlja, Rusija), kao i komad "Džordž Kasplan" Frederika Sontaga (Fakultet dramskih umetnosti Beograd, Srbija).

- Takmičarska selekcija bazirana je na odnosima pojedinca i društva i uočljivog odsustva empatije. Sve predstave bave se ljudima koji se nisu snašli u društvu pojedinaca. Oni tragaju za sobom, za sopstvenim identitetom, a to čini i pozorište - rekao je reditelj, selektor festivala Milan Nešković.

Pročitajte još: "Borini dani" se vratili svojoj kući

U središtu interesovanja učesnika i publike je debata "Pozorište u društvu spektakla" koju će u subotu moderirati osnivač festivala Emir Kusturica.

U revijalnom delu programa publika će videti predstave "Zašto je poludeo gospodin R" Jugoslovenskog dramskog pozorišta i komad "Moje dete" Beogradskog dramskog pozorišta.

Festival se održava uz podršku Kompanije "NIS - Gasprom njeft", koja ulaže u razvoj talenata u pozorišnoj umetnosti.

Kusturici će u Pragu 28. oktobra biti uručen Nacionalni orden za posebne zasluge i doprinos razvoju svetske kulture. Orden će mu uručiti predsednik Češke Miloš Zeman. Ceremonija uručenja ovog značajnog priznanja, kako prenosi Tanjug, biće održana u Praškom zamku, u hali "Vladislav" u 20 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije