Čepurin zvezda Sajma knjiga u Beogradu

D. Matović

22. 10. 2019. u 22:44

Чепурин звезда Сајма књига у Београду

Foto K. Mihajlović

Treći dan beogradske smotre pisane reči obeležila knjiga "O Srbiji i Srbima" bivšeg ruskog ambasadora u izdanju kompanije "Novosti"

Između Srbije i Rusije iz godine u godinu jačaju prijateljske veze, naše zemlje su danas stabilne, vreme poniženja je iza nas, sada možemo da živimo normalno i da radimo na ekonomskom prosperitetu. Došlo je vreme da ojačaju ekonomske veze.

Pročitajte još: „NOVOSTI“ NA SAJMU: Neprolazna magija "Srpskih ljubavi"

Ovo je poručio Aleksandar Čepurin, bivši ambasador Rusije u Beogradu na promociji svoje knjige "O Srbiji i Srbima" u izdanju Kompanije "Novosti", u kojoj skenira naš mentalitet i najmarkantnije nacionalne osobine, navike, vrline, mane. Delo je izazvalo veliko interesovanje posetilaca Sajma knjiga.

Istovremeno, ministar Nenad Popović se zahvalio "Novostima" što su objavile knjigu "O Srbiji i Srbima", i dodao da je ova knjiga lep simbol ljubavi Rusije prema Srbiji.

- Odnosi između Srbije i Rusije nikada nisu bili bolji nego kao u vreme Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. To bi bilo nemoguće bez dobrog ambasadora - uveren je Popović. - Čepurin je dva puta kao ambasador u Beogradu dočekao Putina, a sedam puta je sa Vučićem putovao u Moskvu. Retko se to bilo kom ambasadoru dogodilo. I, baš na kraju njegovog mandata, 17. januara, dogodila se istorijska poseta Putina Beogradu. Posle te posete više ništa nije bilo isto.

Pročitajte još: SAJAM KNjIGA: Čitaoci traže sve od Handkea

Plato Beogradskog sajma, na kome je predstavljeno ovo ekskluzivno izdanje Kompanije "Novosti", bio je prepun publike koja je želela da čuje kako nas je video i doživeo donedavni ruski ambasador u Beogradu. Za sedam godina, koliko je proveo u Srbiji, oku iskusnog diplomate nije promaklo ništa što krasi i obeležava srpsku naciju - karakteri, junaštvo, odnos prema porodici, status srpskog domaćina, tradicija krsne slave, gostoprimstvo, širom otvorena vrata gostu i nezaobilazna zdravica uz rakiju - šljivu.

- U knjizi sam dotakao nekoliko tema, pisao sam o Aleksandru Vučiću, Ivici Dačiću, Tomislavu Nikoliću, ali moj cilj je bio da pokažem kako sam doživeo Srbe tokom sedmogodišnjeg mandata - kazao je Čepurin. - Pokušao sam da prikažem karakter Srba.

Čepurin je zapazio da važnu nacionalnu crtu kod Srba predstavlja inat - što znači raditi uprkos. Inat znači, na primer, ići do kraja, ne odustajati ni kada se čini da je sve izgubljeno, kao u Prvom svetskom ratu, ali se ne predati nego izaći kao pobednik. Ili piti kafu na terasi i igrati na beogradskom mostu u vreme bombardovanja 1999, pokazujući svoj prezir prema neprijatelju.

- Srbi, kao i Rusi, imaju sklonost ka krajnostima, ali i fatalizmu - rekao je Čepurin. - U Srbiju sam došao sa željom da poboljšamo bilateralne odnose, naišao sam na podršku i mislim da su oni danas mnogo bolji nego pre sedam godina.

Neposrednošću i duhovitošću Čepurin je osvojio publiku, koja je njegove opaske nagrađivala jakim aplauzom. Iskusni diplomata je primetio da se u Rusiji na vlasti jedan za drugim smenjuju ćelavi i predsednici koji imaju kosu. On je ispričao da mu je ministar Ivica Dačić otkrio da srpski narod čak na podsvesnom nivou ne prihvata kada mu stranci drže lekcije.

Govoreći na promociji, Popović je podsetio na reči Svetog Petra Cetinjskog da su Srbi i Rusi jedan narod sa dva imena.

- Čepurin i ja smo se upoznali pre njegovog dolaska u Srbiju, a družili smo se ovih sedam godina - rekao je Popović. - On je ostavio ogroman pečat na ovim prostorima i njegova uloga je bila veoma važna u veoma teškim trenucima. Cilj svake zapadne politike je da Rusiju odvoji od Ukrajine i Srbije. Bilo je i poslednjih godina kritičnih momenata, ali neki neprijatelji nisu uspeli da nas razdvoje upravo zahvaljujući Čepurinu.

Jelena Jovović, urednik izdavačke delatnosti Kompanije "Novosti", je istakla da se retko događa da karijerni diplomata napiše knjigu o narodu i zemlji u kojoj je službovao.

- Knjiga "O Srbiji i Srbima" je medaljon koji pokazuje kako je Čepurin video Srbe. To je divna slika o narodu koji je njemu za sedam godina ostao u dragoj uspomeni - zaključila je Jelena Jovović.

POKLONI

NA početku promocije, Aleksandar Čepurin u znak zahvalnosti poklonio je Jeleni Jovović, urednici izdavačke delatnosti Kompanije "Novosti", veliku čokoladu. Čokoladu u metalnoj kutiji dobio je i Milorad Vučelić, glavni urednik naše kompanije. A, umesto slatkiša, Čepurin je ministru Popoviću poklonio knjigu "O Srbiji i Srbima", da se "zasladi" čitajući njegove šarmantne eseje.

TOPLE POSVETE

ALEKSANDAR Čepurin je posle promocije potpisivao knjigu na štandu "Novosti". Mnogobrojni posetioci došli su u utorak na našu najveću manifestaciju pisane reči baš zbog toga. Prilazili su mu s velikim poštovanjem, a ugledni diplomata im je uz osmeh i toplu reč na srpskom jeziku pisao posvete.

DRUŽENjE SA AKADEMIKOM

NA našem štandu danas gostuje pesnik Matija Bećković. Akademik će se družiti sa ljubiteljima njegovog stvaralaštva i potpisivati novu knjigu "Mojih 80 - Portreti". Bećković je ispisao svojevrsno pesničko zaveštanje u kome je 80 novih portreta ličnosti koje su obeležile njegov život, počev od roditelja i znamenitih figura srpske istorije i kulture, do savremenika i prijatelja. Pesnik je namerno izdvojio 80 portreta, jer ove godine 29. novembra puni toliko godina. Ova zbirka pesama, koja je za samo tri dana postala hit, prodaje se i u kompletu sa knjigom "100 mojih portreta", objavljenom prošle godine.

SVA NAŠA IZDANjA NA JEDNOM MESTU

NA Medija marketu 2019, koji počinje danas i traje do nedelje, posebno mesto imaće Kompanija "Novosti". Na štandu na Sajmu medija biće predstavljena sva naša izdanja "Kalibar", Zov", "Ruski travar", "Treće oko", "Novosti oglasi", "Bilje i zdravlje", "Enigma", program Radio Novosti, kao i dostignuća i planovi Fonda humanosti. Posetioci Sajma moći će izbliza da se "upoznaju" i sa "tojotom ajgo", glavnom premijom u nagradnoj igri "Večernjih novosti".

Prvog dana Sajma medija naša kuća predstavlja "Kalibar", specijalizovani časopis o oružju, a kao gosti od 12 časova na našem štandu pripadnici IPSC Kobre održaće demonstraciju praktičnog streljaštva. Od 15 časova, na istom mestu, govoriće se o "Ruskom travaru", našem specijalizovanom magazinu o zdravlju i lekovitim recepturama. A. P.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije