SAJAM KNjIGA: Čitaoci traže sve od Handkea

D. Bt - A. P.

21. 10. 2019. u 22:53

САЈАМ КЊИГА: Читаоци траже све од Хандкеа

Veliki izbor domaćih i stranih naslova na ovogodišnjem Sajmu / Foto A. Stanković

Mnogobrojne premijere i nova dela privukle veliki broj posetilaca na beogradski Sajam knjiga. Iako se nobelovac "požalio" da ga "u Srbiji prepoznaju i vole, ali da ga ne čitaju", pokazalo se da ima publiku

VEĆ od prvog dana posetioce Sajma su na gotovo svakom štandu dočekale najnovije knjige, tek pristigle iz štamparija. Najviše pažnje, što je i očekivano, privukla su stara i nova izdanja dela aktuelnog nobelovca i velikog prijatelja Srbije, austrijskog pisca Petera Handkea. Iako se nobelovac "požalio" da ga "u Srbiji vole i prepoznaju, ali da ga ne čitaju", pokazalo se da veliki pisac ipak ima svoje verne čitaoce.

Kod "Lagune" to je njegov najnoviji roman "Veliki pad", o jednom danu u životu ostarelog glumca koji kreće iz predgrađa u centar metropole da bi mu predsednik države uručio nagradu. I na štandu "Prometeja" nobelovac je među najtraženijima sa dve knjige: "Još jedanput za Tukidida" (novi prevod) i kratki roman-esej "Popodne pisca", prvi put objavljen na našem jeziku.


PROČITAJTE JOŠ:
Pisanje kao jahanje neobuzdanog ata: Pročitajte novi književni biser Gorana Petrovića

Među najsvežijim izdanjima "Lagune" izdvaja se roman o zamkama bračnog i ljubavnog života "Pertle" Domenika Starnonea. Za ovog nagrađivanog italijanskog pisca govorka se da stoji iza pseudonima bestseler autorke Elene Ferante. Tu je i roman "Upitnik je pola srca" Sofije Lundberj (gošće Sajma), pripadnika one linije skandinavske književnosti koja je izabrala drame umesto krimića. "Laguna" u Beograd dovodi i autora autobiografske proze "Legenda o samoubistvu" Dejvida Vana, koji je proglašen novim bitnim glasom američke književnosti. Ova kuća izdvaja i nova dela Vedrane Rudan i Dr Neleta Karajlića.

Dva svetska bestselera, oba prodata u milionskom tiražu u više od 20 zemalja, privlače posebnu pažnju posetilaca na štandu "Vulkana": "Čovek od kestena" Serena Svejstruka i "Tamo gde rakovi pevaju" Delije Ovens. Poznat po stranim hit naslovima, "Vulkan" predstavlja tri taze romana "Nevesta do srede" Ketrin Bajbi (priča o ljubavi i strasti), "Četiri žene iz Istanbula" popularne turske spisateljice Ajše Kulin i "Priča o jednoj porodici" Roze Ventrela, o zabranjenoj ljubavi na siromašnom jugu Italije. Od domaćih pisaca izdvaja se "Roman u pričama" popularne Gordane Kuić, kao i nova edicija "Tragovi" u kojoj je objavljeno osam knjiga srpskih klasika.

Iz produkcije "Agore" pažnju privlače uzbudljiv roman egipatskog pisca Adila Ismata "Priče Jusufa Tadrosa" (o egipatskim hrišćanima i njihovom otuđenju u sopstvenoj zemlji), kao i novela "Plavi sifon" Ursa Vidmera, bajka za odrasle koja je svrstana među najznačajnija dela švajcarske književnosti. Tu je i knjiga eseja "Značenja džokera" Vladimira Pištala.

Na štandu "Prometeja" izdvaja se dvotomno delo Vase Kazimirovića "Nikola Pašić i njegovo doba", kao i 6. kolo edicije posvećene Prvom svetskom ratu, u izdanju sa RTS.

Roman "Život se sa mnom mnogo poigrao" veoma cenjenog i kod nas čitanog Davida Grosmana privući će posebnu pažnju jer je zasnovan na istinitoj priči o Evi Panić i njenom burnom životu od Čakovca, preko Beograda do Golog otoka i Izraela. Knjigu je objavio "Arhipelag", u čijem izdanju je i zbirka priča Klaudija Magrisa "Zakrivljeno vreme u Kremsu", kao i istorijski roman o Stefanu Dečanskom "Nesrećni kralj" Nikole Moravčevića.

Tri nove prozne zbirke nagrađivanog domaćeg autora Aleksandra Gatalice - "Fantastične priče", "Gotske priče" i "Istorijske priče" - nalaze se na štandu "Kosmosa", kao i zanimljiva porodična priča Marka Čkonjevića "Šapat Čemernice".

Iz produkcije SKZ izdvajaju se pesničke knjige "Kad se ponovo rodim" Matije Bećkovića, "Soneti" Viljema Šekspira, u prevodu Milovana Danojlića, kao i istorijska sinteza "Srpski narod i jugoslovenska kraljevina 1918-1941" Mire Radojević.

Studija Irene Špadijer "Počeci srpske himnografije" je povest o najstarijem sačuvanom srpskom pesničkom delu koje je svom ocu Simeunu ispevao Sveti Sava. Na štandu "Čigoje" nov je i detektivski roman "Dragulj koji je bio naš" Kolina Dekstera, kao i studija Aleksandra Milanovića "Vukov vek".


PROČITAJTE JOŠ:
Vidosava Arsenijević, pesnikinja sa Kosmeta: Mastilo je moja duša

AMERIČKE PRIČE

DVE antologije, "Američke priče 20. veka" i "Savremene švedske noar priče", kao i dva romana japanskih autora "Krug" Kođija Suzukija i "Jezero" Jošimota Banane najsvežija su izdanja kuće "Tanesi".

PINČONOVA "GRAVITACIJA"

KNjIGA "Duga gravitacija" Tomasa Pinčona (o traganju za misterioznom napravom kojom su nacisti nameravali da preokrenu tok rata) i poslednji roman Vladimira Nabokova "Pogledaj, Arlekine!", u kom se autor obračunava sa svojim kritičarima, glavni su aduti "Derete".

UTISCI SA OVOGODIŠNjEG SAJMA KNjIGA

Bojan Jovanović: Veliki prelom

Osetljiv čitalac i pratilac Sajma može da uoči da se dogodio veliki civilizacijski prelom. Od nekadašnjeg ogromnog čitalačkog interesovanja ostali su samo entuzijasti kojima su i dalje zanimljivi intelektualni proizvodi Gutenbergove galaksije.

Radomir Andrić: Pozitivna energija

Svake godine se iznova uveravamo koliko je ova svetkovina pisane reči značajna i za čitaoce i za pisce. I svaki put se uveravamo da sa Međunarodnog beogradskog sajma knjiga odlazimo noseći pozitivnu energiju.

Predrag Marković. Održati balans

Sajam se menja da bi ostao isti, da bi zahvaljujući čitaocima i ljudima koji opstaju u izdavaštvu iznova uspostavljao balans između onogo što jeste - pola vašar, a pola sajam. Balans mora stalno da se održava i nikad niko njime neće biti zadovoljan.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

PREDSTAVLjENA KNjIGA "PRIČE I KAZIVANjA" KINESKOG PREDSEDNIKA SI ĐINPINGA U IZDANjU "ALBATROS PLUSA"

DELO DUBOKIH ISTINA I MUDROSTI

Knjiga "Priče i kazivanja", čiji je autor predsednik NR Kine Si Đinping, u izdanju "Albatrosa plus", predstavljen je u ponedeljak u Sali "Ivo Andrić".

Gajević, Vesković, Đuretić i Dašin


Jagoš Đuretić, glavni i odgovorni urednik "Albatrosa plus", istakao je da je ova knjiga 200. naslov u ediciji "Albatros", koju su pre 98 godina pokrenuli Stanislav Vinaver i Todor Manojlović. Za Si Đinpinga revolucija nije raskid sa prošlošću, već izvorište onog najvrednijeg što može poslužiti kao osnova za budućnost, rekao je Đuretić.

- Ovu knjigu treba pročitati jer posle nje postajete bolji čovek - rekao je Aleksandar Gajević, državni sekretar Ministarstva kulture. - Nisam imao prilike da pročitam ovakvu knjigu koja se bavi prošlošću kroz ličnosti koje su je obeležile, dobacuje do sadašnjosti i gleda u budućnost. Još kad se zna da je autor predsednik najmnogoljudnijeg naroda na svetu onda morate imati strahopoštovanje. Ova knjiga povezuje srpski i kineski narod.


PROČITAJTE JOŠ:
Milovan Vitezović otvorio smotru pisane reči: Knjige su delile našu sudbinu (Foto / Video)

Predstavnik kineskog izdavača Zao Dašin istakao je da se u ovom delu može naći mnogo od kineske kulture i mudrosti. Prema rečima Mladena Veskovića, nijedan značajniji državnik sa Zapada svoje ideje nije u stanju da iznese na način na koji je to učinio Si Đinping.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

CELOKUPNA IZDAVAČKA DELATNOST SRBA SA KIM U HALI 4

ISTOČNIK NAŠEG IDENTITETA

SRBIJA je danas suočena sa najvećim izazovom sa kojim jedna država može da se suoči - pokušaj otimanja dela suverene teritorije. Ali, ne otima se Srbiji parče zemlje, već pokušavaju da otmu suštinski, iskonski istočnik našeg identiteta, kulture, duhovnosti i jezika - poručio je Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, na otvaranju štanda južne srpske pokrajine.

Marko Đurić


Đurić je podsetio da smo svedoci pokušaja brisanja srpskog imena, srpske prošlosti, pisma, jezika, našeg crkvenog i kulturnog nasleđa sa ciljem da se i Srbija sa tog mesta protera.

U hali 4 biće predstavljena celokupna izdavačka delatnost Srba sa KiM koji "u vremenu izazova, neslobode i pritisaka stvaraju velika umetnička dela". Među posetiocima bilo je na desetine đaka sa Kosova.

U utorak će biti predstavljena brojna izdanja srpskih autora koji žive i rade na KiM, a promovisaće se i delo "Narodna književnost Srba na Kosovu i Metohiji".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Д. Мирсин Сибничанин

23.10.2019. 18:55

И ја сам тражио ад купим макар једну Хандкеову књигу. Али ни "Пад" његов ни било шта не нађох на српском читком националном писму. А латиницу слабо могу да читам, јер читам углавном с лупом, а на хрватској "ситно и уској латиници" не помаже ми ни лупа. И и када би ми помогла, зашто да читам књигу на српском језику, а на хрватској гајици.Зато молим Редакцију Новости да објави "Велики пад" Хандкеа на ћирилици, јер најрадиеј и најлакше читам књиге на ћирилици у издању Новости.