OTVARANjE 51. BEMUSA: Najlepše od klasike

Jl. B.

četvrtak, 03. 10. 2019. u 06:30

ОТВАРАЊЕ 51. БЕМУСА: Најлепше од класике

Vanesa Mej Foto Promo

Sava centar donosi glamur, ali smo se opredelili za intimniji utisak i kontakt publike sa ovakvim svetskim umetnicima

OTVARANjE 51. Bemusa se iz umetničkih razloga seli iz Sava centra u dvoranu Kolarca. Uslišili smo mnogobrojne molbe i vapaje istinskih poklonika muzike da uživo čuju soprana Anđelu Georgiju i tenora Čarlsa Kastronova. Sava centar donosi glamur, ali smo se opredelili za intimniji utisak i kontakt publike sa ovakvim svetskim umetnicima.

Ovim rečima je novo izdanje Bemusa najavio njegov umetnički direktor Bojan Suđić, koji će 6. oktobra od 20 časova dirigovati Simfonijskim orkestrom i horom RTS-a na svečanom otvaranju festivala.

- Ovo je prvi u nizu Bemusa sa zadatkom da se njegova publika podmladi i da klasiku približimo mlađim generacijama. Bilo bi lepo da pored popularne, na vreme otkriju klasičnu muziku kako bi odnegovali dobar ukus. Želimo da regrutujemo slušaoce na duge staze kako bismo nastavili nit tradicije Bemusa kao jedne od najstarijih muzičkih manifestacija - istakao je gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

Pročitajte još - Suđić: Važno je da Bemus prođe u sve pore našeg društva

Na smotri, koja će trajati do 19. oktobra, majstori domaćeg džeza Duško Gojković i Stjepko Gut uz Big bend RTS-a nastupiće 7. oktobra u "Kombank dvorani". Dva dana kasnije, na Kolarcu će nastupiti vokalni sekstet The Queen`s Six, koji svakodnevno pevaju na bogosluženjima tokom svih kraljevskih ceremonija u vindzorskoj kapeli.

Publika će posle osam godina moći da čuje pop ikonu klasične muzike, violinistkinju Vanesu Mej, koja će sa kamernim ansamblom nastupiti 10. oktobra u Sava centru. Na programu su i kamerni orkestar slovenačke filharmonije sa violončelistkinjom Natali Klajn, ansambl La voce strumentale sa violinistom i kontratenorom Dimitrijem Sinkovskim, kao i pijanista Niu Niu iz Kine.

U Narodnom pozorištu 16. oktobra biće izvedena opera Petra Konjovića "Koštana", a istog dana u Narodnom muzeju program izvorne muzike "Sabor u pet slika". Na svečanom zatvaranju udruženi horski ansambli RTS-a i HRT-a otpevaće, između ostalog, duhovno delo "Svenoćno bdenije" Sergeja Rahmanjinova.

Pročitajte još - Vanesa Mej, Anđela Georgiju, Kvin siks na Bemusu

JUBILEJ

U Kolarčevoj zadužbini 8. oktobra flautista Ljubiša Jovanović proslaviće 40 godina umetničkog rada, a gosti na koncertu će mu biti flautisti Jubin Kim iz Južne Koreje i Guolijang Han iz Kine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Milena

04.10.2019. 09:28

Vanesa Mej je bila atrakcija pre 25 godina. Eto tacno toliko kasnimo za svetom.